Ελλείψει ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το αμερικανικό Κογκρέσο μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου, οπότε πρέπει να αυξήσουν οι ΗΠΑ το όριο δανεισμού τους, κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης ώστε να διασφαλίσουν τη λειτουργία των χρηματαγορών σε περίπτωση στάσης πληρωμών από πλευράς των ΗΠΑ.
Κάνε την εγγραφή σου στη Novibet με 100% Bonus
Στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων επικράτησε χθες διχογνωμία επί του σχεδίου που επιχείρησαν να παρουσιάσουν για την αύξηση του ορίου δανεισμού και την επαναλειτουργία των υπηρεσιών του αμερικανικού δημοσίου, το οποίο θα αντιπαρέβαλαν σε εκείνο της Γερουσίας. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε το σχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να κατευνάσουν την ακραία πτέρυγα του Κόμματος του Τσαγιού». Ούτως ή άλλως, η πρόταση ήταν παρόμοια με εκείνη της Γερουσίας ως προς το χρονοδιάγραμμα: προέβλεπε τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και τη δυνατότητα δανεισμού του κράτους μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Διαφοροποιείτο, όμως, από το σχέδιο της Γερουσίας ως προς το ότι προέβλεπε δύο χρόνια αναστολή του φόρου στις ιατρικές συσκευές που είχε σχεδιασθεί για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης του προέδρου Ομπάμα, το γνωστό ως Obamacare, αλλά και αναστολή της δυνατότητας του υπουργείου Οικονομικών να μπλοκάρει τις επιδοτήσεις για τα μέλη του Κογκρέσου και της κυβέρνησης.
Σχολιάζοντας την αδυναμία του κόμματός του να διαμορφώσει οριστική στρατηγική, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ, τόνισε ότι προτίθεται να αποτρέψει μια στάση πληρωμών. Η εξέλιξη οδήγησε και τη Γερουσία, που πλησίαζε στη σύναψη συμφωνίας, να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις μέχρις ότου καταλήξει η Βουλή των Αντιπροσώπων, φέρνοντας τις ΗΠΑ πιο κοντά στο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.
Οι δυνατότητες αντίδρασης στην απευκταία αυτή περίπτωση συζητήθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο, παρά την εμπιστοσύνη που εξέφρασαν οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους πιστωτές των ΗΠΑ στη δυνατότητα της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο να πληρώνει τους λογαριασμούς της. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η αρχική αντίδραση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών μάλλον θα μοιάζει με εκείνη μετά την κατάρρευση της Lehman, οπότε δεσμεύθηκαν να παρέχουν άφθονη ρευστότητα, χαλάρωσαν τις απαιτήσεις στις υποθήκες για τη ρευστότητα και άνοιξαν γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων ώστε να διασφαλίσουν επάρκεια προσφοράς στο αμερικανικό νόμισμα. Σύμφωνα με τον Στιούαρτ Ρόμπερτσον, οικονομολόγο της Aviva Investors Ltd του Λονδίνου που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 438 δισ. δολαρίων, σήμερα τα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων είναι πολύ περιορισμένα και μια στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ θα εξωθούσε τους αξιωματούχους να επικεντρωθούν στην παροχή ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Ρομπ Γουντ της Berenberg Bank εκτιμά, άλλωστε, πως οι κεντρικές τράπεζες δεν θα προχωρούσαν σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς θα προεξοφλούσαν πως η στάση πληρωμών θα λήξει σύντομα μόλις σημειωθεί αστάθεια στις αγορές και διαφανεί κίνδυνος ύφεσης. Στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου προειδοποιούν, πάντως, πως ούτε οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν διαθέτουν το οπλοστάσιο για να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις ακόμη και αυτής της «τεχνικής» χρεοκοπίας των ΗΠΑ.
Πηγή: kathimerini.gr, Bloomberg, Reuters