Για «φρένο» στην προβολή των δράσεων στη μνήμη του Άλκη Καμπανού στο ιστορικό μνημείο του Λευκού Πύργου καταγγέλλει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης το διοικητικό συμβούλιο της «Δομής 1ης Φεβρουαρίου – Εις το όνομα του Άλκη».
Όπως είχαμε αναδείξει σε άλλο ρεπορτάζ, με ανοιχτή της επιστολή η Δομή Εις το όνομα του Άλκη, δεν εγκρίθηκε η προβολή φωτογραφιών στο Λευκό Πύργο με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του 19χρονου, την ώρα που το σύμβολο της πόλης έχεις… παραδοθεί με μεγάλη ευκολία σε κόσμο και κοσμάκη.
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ημέρα που ο Άλκης Καμπανός έπεσε θύμα της τυφλής οπαδικής βίας, η Δομή που ιδρύθηκε στο όνομά του ζήτησε άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης ώστε να προβληθεί μέσω προτζέκτορα φωτογραφικό υλικό στον Λευκό Πύργο, με δράσεις στη μνήμη του 19χρονου που αφορούν μηνύματα κατά της οπαδικής βίας, αμέσως μετά τη σιωπηρή -αλλά πολύχρωμη- πορεία με κεριά από το σημείο της δολοφονίας έως το ιστορικό μνημείο.
Η άδεια σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της «Δομής εις το όνομα του Άλκη», Λευτέρη Παππά τελικά δεν εγκρίθηκε, ενώ μέσω του ThessToday.gr διερωτάται τον λόγο της αρνητικής απάντησης, επισημαίνοντας ότι τελικά η δράση θα πραγματοποιηθεί 20 μέτρα μακριά από τον Λευκό Πύργο.
«Μέσα Νοεμβρίου ζητήσαμε την άδεια να προβάλουμε το υλικό στη μνήμη του Άλκη στον Λευκό Πύργο για να αποκτήσει μεγαλύτερο συμβολισμό η ενέργειά μας και τελικά μας απάντησαν με καθυστέρηση τριών μηνών και συγκεκριμένα μια εβδομάδα πριν την πορεία», ανέφερε αρχικά. Ο ίδιος συνεχίζοντας, επισήμανε ότι: «Θεωρούσαμε ότι η εισήγηση θα είναι θετική και μάλιστα μας ζήτησαν να εξετάσουν και τις φωτογραφίες που διαλέξαμε και δημιουργήσαμε στο πλαίσιο των δράσεων στη μνήμη του Άλκη».
«Μας λογόκριναν δύο φωτογραφίες»
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Παππάς, οι αρμόδιοι φορείς από τις συνολικά 90 φωτογραφίες «έκοψαν» δύο, που συμβόλιζαν μηνύματα κατά της οπαδικής βίας. «Η δράση αυτή γίνεται με δική μας πρωτοβουλία και δικά μας έξοδα και μας ζήτησαν να μην προβληθούν δύο φωτογραφίες που ανήρτησαν μεγάλα σωματεία της πόλης ως ένδειξη πένθους» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εμείς θα θέλαμε η πολιτεία να είναι δίπλα μας και να είναι αρωγός στην προσπάθειά μας να φυτρώσουν οι σπόροι της ενσυναίσθησης, της συνύρπαξης και του δικαιώματος στα πολλά χρώματα».
Τι απαντά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης
Μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε για την προβολή των φωτογραφιών στη μνήμη του Άλκη το ThessToday.gr επικοινώνησε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Αρμόδιες πηγές εξήγησαν ότι «εξαρχής δεν υπήρξε αρνητική εισήγηση για την τοποθέτηση του προτζέκτορα στον Λευκό Πύργο, αλλά όχι πάνω στο μνημείο, σε ένα προτείχισμα».
Σημειώνεται ότι από την «μαύρη» 1η του Φλεβάρη του 2022 έως και σήμερα προβλήθηκαν εκατοντάδες δράσεις με απώτερο σκοπό να σταλούν σε κάθε γωνιά και αλάνα της Ελλάδας μηνύματα ενότητας και συμφιλίωσης, κάτι που είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή και ο πατέρας του Άλκη. Κορύφωση αυτών των δράσεων αποτελεί η σιωπηρή αλλά πολύχρωμη πορεία στη μνήμη του Άλκη, την ερχόμενη Τετάρτη, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν με τις φανέλες των αγαπημένων τους ομάδων.
Το σχέδιο προβλέπει διαδρομή από το σημείο της δολοφονίας μέχρι τον Λευκό Πύργο, μέσω της λεωφόρο Στρατού, ενώ τελικά, μερικά μέτρα μακριά από το ιστορικό μνημείο θα προβληθεί το φωτογραφικό υλικό στη μνήμη του 19χρονου.