Το φαβορί επιβεβαίωσε την ανωτερότητα του και πέρασε στον τελικό του Μουντιάλ. Το αουτσάιντερ δεν κατάφερε να αποδείξει ότι μπορούσε να κάνει το θαύμα. Η Γαλλία ήταν πολύ δυνατή και ώριμη για να χάσει έναν ημιτελικό , από το Μαρόκο.
Η υπεράσπιση του τίτλου της είναι ο νυν υπέρ πάντων αγώνας οπότε ήταν ευρέως αντιληπτό ότι οι κινήσεις της θα είχαν ένα και μόνο σκοπό: την αποτελεσματικότητα σε άμυνα και επίθεση. Όλα τα άλλα ήταν γαρνιτούρες στο κυρίως πιάτο. Η νίκη ήταν το μοναδικό ζητούμενο και ήρθε όπως ακριβώς θα επιθυμούσαν οι γάλλοι. Ένα γκολ στην αρχή του παιχνιδιού και μετά κλεφτοπόλεμος χωρίς απώλειες. Άμυνα χωρίς λάθη, Λιορίς σε απόλυτη συγκέντρωση, επίθεση με φαρμακερές αντεπιθέσεις. Ένας Γκρισμάν, που έχει αναγεννηθεί σ’ αυτό το τουρνουά, άξιος για να ονομαστεί ο πολυτιμότερος παίκτης της Γαλλίας. Βρισκόταν παντού στο γήπεδο, έκοβε μπάλες μέσα στην περιοχή, έτρεχε στα πλάγια να μαρκάρει, πεταγόταν στον άξονα και οργάνωνε την ομάδα, έκανε εμφάνιση που αρμόζει σε παίκτη παγκόσμιας κλάσης. Από κοντά ο Τσουαμενί. Οι δυο τους έχουν αποτελέσει δύο σημεία αναφοράς για την ομάδα του Ντεσάμπ.
Το παιχνίδι κύλησε πολύ βολικά για τη γαλλική ομάδα. Άνοιξε το σκορ στο 4ο λεπτό, ίσα που είχε ξεκινήσει το παιχνίδι, κάτι που μετάφερε αμέσως την ανάγκη στο Μαρόκο να αντιδράσει. Εκεί φάνηκε πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε η διαφορά ποιότητας μεταξύ των παικτών. Οι γάλλοι δεν είχαν κατοχή αλλά με το που έπαιρναν τη μπάλα, ξεδίπλωναν την επίθεση πολύ γρήγορα, αναγκάζοντας τους αντιπάλους να τους κυνηγάνε. Το μπρος – πίσω σε άμυνα και επίθεση ταλαιπώρησε τους μαροκινούς. Είχαν το άγχος να βρουν γκολ, έπρεπε να καταναλώνουν δυνάμεις στην άμυνα. Η πίεση που δέχτηκε η γαλλική άμυνα δεν μεταφράστηκε από ευκαιρίες. Οι μαροκινοί έφταναν να συνδυάζονται καλά, μέχρι την περιοχή, από κει και πέρα έμεναν ημιτελείς οι τελικές φάσεις. Ο Ζίγιακ με τον Μπραζίμι, έκαναν το καλύτερο παιχνίδι τους. Χωρίς σέντερ φορ ολκής ήταν δύσκολο να μετατρέψουν τις πετυχημένες ενέργειες τους σε γκολ.
Το Μαρόκο μας έδειξε το άλλο πρόσωπο του. Η ανάγκη του γκολ το μετέτρεψε σε ομάδα που διεκδικεί και απαιτεί στο γήπεδο. Είδαμε έντεκα «ορκισμένους» παίκτες να πετύχουν την μεγαλύτερη ανατροπή σε αγώνα Μουντιάλ. Ξεδίπλωσαν την τεχνική τους ικανότητα , στην ανάπτυξη του παιχνιδιού τους, έπαιξαν παθιασμένα, έκλεισαν τη Γαλλία στο δικό της μισό, ανάγκασαν τους επιθετικούς των αντιπάλων τους να αμύνονται έξω από την περιοχή τους, άλλαξαν σύστημα και τακτική για να γίνουν ακόμα πιο επιθετικοί, κάλυψαν όλο το γήπεδο με τα χιλιόμετρα που «κατάπιαν» στη διάρκεια του παιχνιδιού, έμειναν από δυνάμεις στο τέλος. Η ποιότητα τους δεν τους βοήθησε για να μπορέσουν να κάνουν τη φάση που θα γύριζε το παιχνίδι. Φάνηκαν έτοιμοι ψυχολογικά να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες του αγώνα κι αυτό τους έκανε να παίξουν σαν ίσο προς ίσο την παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η επιθετική αδυναμία τους ήταν το σημείο κλειδί , που έκρινε το τελικό αποτέλεσμα.
Τα σενάρια του «αν» είναι πολλά, όπως παράδειγμα τι αγώνα θα βλέπαμε «αν» δεν είχε προηγηθεί τόσο νωρίς η Γαλλία; Ή τι θα γινόταν αν έβαζε γκολ το Μαρόκο και η Γαλλία έπρεπε να αντιδράσει; Σε όλα όσα μπορούν να ειπωθούν θεωρώ ότι οι τρικολόρ θα ήταν νικητές. Δεν πείστηκα από το Μαρόκο, όσο καλά και αν έπαιξε. Υστερούσε σε βασικά σημεία του παιχνιδιού, τα οποία κρύφτηκαν επειδή η Γαλλία δεν χρειάστηκε να βγει μπροστά. Το δεύτερο γκολ απλώς τελείωσε τον αγώνα. Ξεκίνησε από την δεξιά πλευρά της άμυνας του Μαρόκου , όταν ο προπονητής της έκανε αλλαγή για να προσθέσει παίκτη για την επίθεση της ομάδας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντεσάμπ έκανε μόνο δύο αλλαγές. Και οι δύο είχαν συμμετοχή στο γκολ, ο Τουράμ έκανε τη φάση με τον Εμπαπέ, και ο Κολό σκόραρε με την πρώτη επαφή του στον αγώνα.
Το Μαρόκο «κατέβασε» στο γήπεδο έντεκα ήρωες. Η Γαλλία έντεκα ποδοσφαιριστές. Στο ποδόσφαιρο κερδίζουν αυτοί που ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι. Η ικανότητα καθορίζει τον τρόπο παιχνιδιού και δίνει την σιγουριά της επιτυχίας. Ο ηρωισμός σε κάνει να προσπαθείς περισσότερο χωρίς να σημαίνει ότι θα καταφέρεις το στόχο σου. Θαύματα σαν της Ελλάδας το 2004 δεν είναι τόσο συνηθισμένα, γι’ αυτό και κάνουν εντύπωση όταν προκύπτουν. Ο τελικός είναι υπόθεση δύο ομάδων με τεράστιες δυνατότητες. Δεν υπάρχουν προγνωστικά. Είναι αγώνας με καθαρό 50-50. Ελπίζω ότι θα δούμε έναν αγώνα που θα ξεχειλίζει ποδοσφαιρική ποιότητα.