Ιερολοχίτες: «Να τιμωρούνται τα φυσικά πρόσωπα και όχι οι ομάδες! Μόνο οι οπαδοί του Άρη αντιδρούν στην απαγόρευση μετακινήσεων»

Eκπρόσωπος των Ιερολοχιτών, o οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρία που διοργανώθηκε από τους Football Supporters Europe, στο Άμστερνταμ, με θέμα «το να παρακολουθείς ποδόσφαιρο, δεν ήταν έγκλημα», μίλησε μεταξύ άλλων στα ερτζιανά για τα θέματα που συζητήθηκαν εκεί, κυρίως σχετικά με τις ποινές για τα στημένα παιχνίδια, για το μοντέλο της διαχείρισης οπαδών που στον Άρη απέτυχε και για τους αγώνες που διεξάγονται τις Δευτέρες.

Αναλυτικά τα όσα είπε στα “ΑΝ 98,7”

 Αρχικά, αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε η πρόσκληση σε αυτό το συνέδριο: «Υπήρξε μια επαφή μέσω της Λέσχης, υπήρξε μια επαφή μέσω των Supporters Europe. Στο παρελθόν, είχε συμμετάσχει σε τέτοιο συνέδριο και ο Super 3, ο Άρης είναι μια πολύ δημοφιλής ομάδα στο ευρωπαϊκό οπαδικό κίνημα και σε αυτήν την προσπάθεια που έγινε από αυτούς, στόχος ήταν να υπάρξει μια κοινή βασική επιδίωξη όλων των οπαδών αναφορικά με τα προβλήματα που εμφανίζονται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και να υπάρξει μια γενικότερη κοινή αντιμετώπιση σε θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο και τους οπαδούς. Απέναντι λοιπόν σε αυτή την προσπάθεια, δε μπορούσαμε να λείπουμε, αφού είμαστε πολύ δημοφιλής ομάδα. Οι ίδιοι επικοινώνησαν με τη Λέσχη και μαζί μου και μαζί μου και ήμουν πρόθυμος να συμμετέχω. Δεν περίμενα ότι θα συμμετείχα στο πάνελ».

 

Για το ποιοι φορείς έδωσαν το παρόν από πλευράς UEFA, ανέφερε: «Επειδή είναι μακροχρόνια η προσπάθεια, ήδη έχει επιτευχθεί να υπάρχει κοινή φωνή και κοινές δράσεις των οπαδών και ο πρώτος στόχος ήταν να καθίσουν κάποια στιγμή στο ίδιο τραπέζι με την UEFA. Σε αυτό το συνέδριο κατάφεραν να το πετύχουν με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, αφού την UEFA εκπροσώπησε ο Τζιάνι Ιφαντίνο, το νούμερο 2 ή 3 μέσα στην ομοσπονδία και είπε ότι πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι οπαδοί και να έχουν τη θέση που τους αναλογεί».

 

Για το βασικό θέμα που ήταν «το να παρακολουθείς ποδόσφαιρο, δεν ήταν έγκλημα», σχολίασε: «Έγινε κουβέντα για τις ποινές που επιβάλλονται. Κάθε είδους ποινές, είτε αφορούν επεισόδια εντός ή εκτός γηπέδου, τέθηκε και το θέμα των στημένων αγώνων, με αφορμή και τον αποκλεισμό της Φενέρ.  Φανταστείτε πώς θα ένιωθαν οι φίλαθλοι της ομάδας αν περνούσαν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Άλλωστε και στην Ελλάδα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τα στημένα.

Απορώ πώς μπορούμε να τιμωρήσουμε μια ομάδα, αν δεν τιμωρούμε τους παράγοντες, τους προπονητές και τους παίκτες που συμμετείχαν σε αυτά. Δύο –τρεις παράγοντες συμμετείχαν στα στημένα, τιμωρήθηκαν και περιμένουμε μετά από πόσα χρόνια να δούμε ποιοι άλλοι συμμετείχαν. Ναι μεν πρέπει να τιμωρούνται οι ομάδες, αλλά οι οπαδοί δε φταίνε σε τίποτα.

Ο παράγοντας πλουτίζει και τιμωρείται ο οπαδός. Τα στημένα ματς είναι μια πληγή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πρέπει σίγουρα να τιμωρούνται και τα φυσικά πρόσωπα. Αναφερθήκαμε στους νόμους Ορφανού με το Euro 2004, αλλά αυτοί δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και ήταν άδικοι. Έτσι, φεύγει ο κόσμος από τα γήπεδα. Πρέπει να γίνει ένας διάλογος για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Ακόμη και φέτος, απαγορεύουν τις μετακινήσεις. Πέρυσι, εμείς δεν πήγαμε στην πρεμιέρα στην Νέα Σμύρνη, αλλά ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είχαν φιλάθλους στα εκτός έδρας τους ματς εκείνης της αγωνιστικής».

 

Για το πώς μπορεί να αντιδράσει ένας οπαδός σε αυτές τις αδικίες, τόνισε: «Ένας τρόπος είναι αυτός που βίωσα στην Ολλανδία. Άνθρωποι που αγαπούν την ομάδα τους, κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα και πρέπει να υπάρξουν κοινές επιδιώξεις, πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος σε θέματα που αφορούν τον οπαδισμό και το ποδόσφαιρο.

Δε μπορεί κανείς να τα κατφέρει μόνος του. Βλέπω μόνο οπαδούς του Άρη να αντιδρούν στην απαγόρευση μετακινήσεων, στην Ελλάδα. Είδα ένα πανό των οπαδών του Απόλλωνα Σμύρνης που το χάρηκα, αλλά επειδή ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός βολεύονται με αυτή τη κατάσταση, ξέρουν ότι να θέλουν να πάνε κάπου, θα γίνει κάτι και θα πάνε, δεν κάνουν κάτι. Όσο αυτοί αρνούνται να βάλουν πάνω από όλα την οπαδική τους ταυτότητα και όλοι οπαδοί είναι ίσοι, δε θα γίνει κάτι».

 

Για το τι είπαν οι οπαδοί της Φενέρ, γνωρίζοντας ότι ενδέχεται να αποκλειστούν, κάτι που τελικά έγινε,  είπε: «Η παρέμβαση των οπαδών της Φενέρ δεν έγινε όταν ήταν παρών ο Ιφαντίνο, αλλά ο Κάρλος Σνάιντερ. Είναι ένας δικηγόρος του πειθαρχικού τμήματος της  UEFA. Έκανε τρίπλες συνεχώς, απέφευγε να απαντήσει. Αυτός δέχτηκε και τα πυρά των περισσότερων οπαδών. Είχαμε και εμείς τις ενστάσεις μας σχετικά με τον Σνάιντερ. Χαμογελούσε και ευγενικά απέφευγε να απαντήσει. Οι οπαδοί της Φενέρ υποστήριζαν ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για να προστατεύονται οι ομάδες να απαλλαχθούν από άτομα που θέλουν να πλουτίσουν σε βάρος της. Πρέπει να τιμωρούνται τα φυσικά πρόσωπα και όχι απλώς η ομάδα. Υπάρχει μια κοινή αντίληψη όλων των οπαδών, όχι μόνο για τα στημένα, αλλά και για τα χρέη. Πρέπει να βρεθούν μηχανισμοί να προστατευτούν οι σύλλογοι και οι οπαδοί».

 

Για το αν συζητήθηκαν τρόποι για να προστατεύονται οι ομάδες από παράγοντες που δε θέλουν να βοηθήσουν τις ομάδες, αλλά έχουν άλλου είδους βλέψεις, υπογράμμισε: «Έγιναν ομιλίες, παρουσιάσεις για διάφορα θέματα. Σχετικά με τις μετακινήσεις οπαδών και πώς θα ελέγχονται, για τα πολλά στημένα παιχνίδια σε πιο «φτωχά» πρωταθλήματα και πρωταθλήματα μικρών κατηγοριών, για το αν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις εθνικών ομάδων είναι για τους οπαδούς ή μόνο τους σπόνσορες. Ανάλογα με τα θέματα που τέθηκαν, υπήρχαν και οι κατάλληλοι εκπρόσωποι. Συζητήθηκε το μοντέλο της Σουόνσι, με τη πετυχημένη συμμετοχή φιλάθλων στην ιδιοκτησία της ομάδας και μάλιστα ήταν απόλυτα ενημερωμένοι για την κατάσταση στον Άρη και το πώς δεν πέτυχε το μοντέλο».

 

Για το μήνυμα που μπορούν αν στείλουν οι οπαδοί σχετικά με την απαγόρευση μετακινήσεων, τόνισε: «Πρέπει να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση. Δεν αντιδράει κανείς αποσπασματικά και μεμονωμένα, γιατί δε θα υπάρχει αποτέλεσμα. Ο καθένας βασίζεται στην τρέλα του. Πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι φορείς για το καλό του ποδοσφαίρου».

 

Τέλος, για το πανό που υπήρξε αντιδρώντας στους αγώνες της Δευτέρας, είπε: «Όλες οι ομάδες πρέπει να παίζουν τον ίδιο αριθμό αγώνων τη Δευτέρα. Γίνεται για τηλεοπτικούς λόγους. Η αντίδραση αφορούσε και το γεγονός ότι παίξαμε ντέρμπι τέτοια ημέρα και άλλα πολύ σημαντικά και κρίσιμα ματς. Υπάρχει ανισονομία. Πρέπει τα ματς να γίνονται το σαββατοκύριακο».

To Top