O Μώραλης μίλησε εφ’ όλης της ύλης για το νέο πρωτάθλημα που ξεκινάει

O πρόεδρος της Superleague και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννης Μώραλης μίλησε  για το φετινό πρωτάθλημα που ξεκινά το Σαββατοκύριακο, για τα όποια προβλήματα υπάρχουν και έδωσε τα προγνωστικά του.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Arena 89,4» και «Αθήνα 9.84»…

Για το γεγονός ότι το πρωτάθλημα ξεκινάει νωρίς: «Η εθνική αγωνίζεται για το Μουντιάλ το καλοκαίρι ενώ φέτος μην ξεχνάμε ότι έχουμε 18 ομάδες. Εκκρεμότητες υπάρχουν. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ξεκινάμε με όλα τα προβλήματα λυμένα».

Για τα δύσκολα γήπεδα όπως αυτό των Ιωαννίνων: «Είναι ντροπή το 2013 να εμφανίζονται γήπεδα στα οποία να παίζονται αγώνες σαν λασπομαχία. Το γήπεδο, για παράδειγμα των Ιωαννίνων ανήκει στην περιφέρεια. Ποια είναι η δυνατότητα της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα να παρέμβει και να φτιάξει ένα γήπεδο και να το ήθελε; Το γήπεδο της Βέροιας που είναι το δεύτερο προβληματικό γήπεδο -για αυτά τα δύο μιλάμε-, ανήκει στον Δήμο. Ποια είναι η παρέμβαση που θα μπορούσε να κάνει η ΠΑΕ Βέροια; Ανεβαίνει η Καλλονή στην Super League και έχει ένα γήπεδο το οποίο και αυτό ανήκει στον Δήμο και στην περιφέρεια. Ποια η δυνατότητα της Καλλονής να παρέμβει και να φτιάξει ένα γήπεδο σε δύο – τρεις μήνες; Ξέρετε ότι είναι δημόσια έργα και πρέπει να γίνουν προκηρύξεις και διαγωνισμοί. Υπάρχουν τεράστιες και χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε λιγότερο από πέντε – έξι μήνες να ξεκινήσουν καν τα έργα, όχι να ολοκληρωθούν».

Για την βία στα γήπεδα: «Έχουμε το καλό προηγούμενο της περασμένης χρονιάς, που είχαμε τα λιγότερα επεισόδια στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι εδώ δεν κάναμε κάποιες συντεταγμένες προσπάθειες ή δομικές αλλαγές. Είναι και λίγο -για να είμαι ειλικρινής-, τυχαίο το γεγονός ότι δεν είχαμε περιστατικά πέρυσι. Αλλά μας φοβίζει και μας προβληματίζει. Είμαστε σε συνεννόηση με την πολιτεία η οποία έχει ένα κομμάτι ευθύνης στον συγκεκριμένο τομέα, εκ των πραγμάτων, που είναι η προστασία με τις αστυνομικές δυνάμεις κ.λπ. Πάμε αρκετά καλά, δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος. Πράγματι υπάρχει ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα με όλα αυτά τα προβλήματα, την κρίση, την ανεργία…».

Για όσους κάνουν επεισόδια και δεν τιμωρούνται: «Δεν είμαι υπέρ της ακραίας καταστολής, αλλά εν πάση περιπτώσει, εκεί που δεν καταλαβαίνουν πλέον οι φίλαθλοι θα πρέπει όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο να τιμωρούνται. Σε όλο τον κόσμο, λοιπόν, αν κάποιος πετάξει ένα μπουκάλι και πετύχει τον ποδοσφαιριστή ή τον διαιτητή ή έναν παράγοντα, θα τιμωρηθεί. Σίγουρα θα τιμωρηθεί η ομάδα του, αλλά και ο φυσικός αυτουργός. Εδώ έχουμε μια πλήρη ατιμωρησία, όπως όμως και στο σύνολο του ελληνικού κράτους έχουμε μια καθολική ατιμωρησία, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. Να αποδοθούν λοιπόν ποινές και στους φυσικούς αυτουργούς».

Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού που είναι μικρό και ελλοχεύουν κίνδυνοι: «Η Λεωφόρος είναι εντάξει. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να αγωνίζεται ο Παναθηναϊκός. Είναι ένα δύσκολο γήπεδο, αλλά η διαχείριση ανήκει στην ομάδα που αγωνίζεται. Θέλει μεγάλη προσοχή και από τις ίδιες της ΠΑΕ αλλά και από τους φιλάθλους. Βέβαια όλα αυτά θα αποδειχθούν στην πράξη. Όπως είναι τελείως διαφορετική η διαχείριση της Τούμπας που έχει στίβο, και έναν διαφορετικό περιβάλλοντα χώρο, σε σχέση με το Χαριλάου Βικελίδης, εννοώ του Άρη.

Την επιλογή την έκανε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Πιστεύω από την πλευρά της, ως ΠΑΕ, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει το γήπεδο και την τέλεση των αγώνων. Πιστεύω ότι και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να έχουν την ίδια συμπεριφορά σαν αυτή που είχαν στο ΟΑΚΑ, διότι είναι ένα τελείως διαφορετικό και πολύ δύσκολο στην διαχείρισή του γήπεδο. Όπως ήταν και το Καραΐσκάκη όταν ξεκίνησε ο Ολυμπιακός, που και σε αυτό είναι πολύ κοντά η εξέδρα στους φιλάθλους, με αποτέλεσμα και τα πολύ μικρά περιστατικά να δημιουργούν πρόβλημα».

Για την καχυποψία που υπάρχει απέναντι στους διαιτητές: «Πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, ασχολούμαστε με την διαιτησία. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν παρόμοια προβλήματα στο ποδόσφαιρο. Εμείς προτού ξεκινήσει το πρωτάθλημα, δεν αναφερόμαστε σε ένα θετικό τομέα, αναφερόμαστε μόνο στα αρνητικά. Αυτό είναι κάτι που εγώ οφείλω να μην το ακολουθήσω και να πω ότι υπάρχουν και θετικά με τα οποία δεν ασχολούμαστε. Αυτή την χρονιά παίζουν οι περισσότεροι Έλληνες αθλητές που έχουν παίξει ποτέ στην ιστορία της Super League τα τελευταία οχτώ χρόνια».

Για όσα περιμένει στο νέο πρωτάθλημα: «Η προσδοκία μας είναι να έχουμε καλύτερο ανταγωνισμό σε επίπεδο κορυφής, γιατί πέρυσι έβλαψε η πολύ μεγάλη διαφορά που πήρε ο Ολυμπιακός από την αρχή του πρωταθλήματος, γιατί στην κορυφή πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός, για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων ζωντανό και στις κερκίδες και στους καναπέδες, στους τηλεοπτικούς δέκτες. Θα ήθελα να έχουμε έστω μια μικρή βελτίωση, να αποφύγουμε και αυτά τα δύο – τρία περιστατικά βίας που είχαμε την τελευταία χρονιά. Για την ακρίβεια είχαμε δύο, αλλά εάν είναι δυνατόν να τα αποφύγουμε αυτά. Να μην δούμε λασπομαχίες και να δούμε ένα καλύτερο θέαμα».

Για τα πρόστιμα και τις ανακοινώσεις των ομάδων: «Τα θέματα της δυσφήμησης είναι απόφαση της ομοσπονδίας όπου θα υπάρχει αφαίρεση βαθμών. Εμείς ως Superleague δεν συμφωνήσαμε και τελικά υπήρξε μία αλλαγή στα άρθρα. Αν όμως είναι κάποιος τρεις ή τέσσερις φορές υπότροπος θα πρέπει να πληρώνει. Τέτοιες δηλώσεις θα πρέπει να μειώνονται. Οι δηλώσεις θα πρέπει να τηρούνται σε ένα πλαίσιο. Αν γίνονται συνεχόμενα λάθη τότε η κάθε ΠΑΕ σαφώς και έχει το δικαίωμα να βγάζει ανακοινώσεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντας της».

Για τις δηλώσεις του Στέφενς ότι ο ΠΑΟΚ θα κυνηγήσει το πρωτάθλημα: «Θα ήταν και παράλογο να μην το κάνει. Εκτιμώ ότι ποδοσφαιρικά εκεί θα πάμε. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα κυνηγήσουν το πρωτάθλημα. Δεν υποτιμώ καμία ομάδα αλλά με βάση τα ρόστερ τον κόσμο και τον προϋπολογισμό θα πάμε σε μία μάχη των δύο ομάδων. Εγώ προσωπικά σαν πρόεδρος του συνεταιρισμού θέλω μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Δεν ευνοεί το ποδόσφαιρο μας να ξεφεύγει ο Ολυμπιακός από τον Δεκέμβριο. Όλα όμως θα τα δούμε στο γήπεδο».

Για τις ευρωπαϊκές συμμετοχές των ομάδων: «Είναι άσχημο που αποκλείονται οι σύλλογοι μας. Έτσι, κινδυνεύει να χαθεί η 12 θέση που σημαίνει ότι θα παίζει και ο πρωταθλητής προκριματικά. Είναι καλό που ο ΠΑΟΚ έχει την ευκαιρία να παίξει στο Champions League. Όσον αφορά τον Ολυμπιακό θα παίξει για ακόμη μία φορά στα δύσκολα. Θα καταβάλει μία προσπάθεια να προκριθεί αλλά αν δεν τα καταφέρει θα προσπαθήσουμε να πάμε στο Europa μέσω της τρίτης θέσης».

To Top