Το PRESSARIS με αφορμή τα 108α γενέθλια του συλλόγου σας παρουσιάζει μια ιστορία ρετρό, που όμως αποτελεί την βάση για τις επόμενες μεγάλες ομάδες του συλλόγου που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια των Ελλήνων.
Το βιβλίο “Θεσσαλονίκη: Η πόλη του μπάσκετ” έχει εκτενή αναφορά στο 1ο κεφάλαιό του στα όσα συνέβησαν τότε στην Θεσσαλονίκη και πώς ο Άρης έφτασε να κατακτήσει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημά του και μάλιστα αήττητος!
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΗ
Την 21η Απριλίου του 1930 ξεκίνησε το πρωτάθλημα μπάσκετ εκείνης της σεζόν, που έμελλε να έχει ιστορική σημασία για τη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν το πρώτο το οποίο κατέκτησε ο Άρης, αλλά πρωτίστως το πρώτο που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.
Το πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε με εντολή του ΣΕΓΑΣ και τη διοργάνωσή του ανέλαβε το τμήμα Φυσικής Αγωγής της ΧΑΝΘ. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν οι δύο πρώτες ομάδες από τα πρωταθλήματα των πόλεων, που εκείνη την περίοδο διεξάγονταν μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Για το λόγο αυτό, συμμετείχαν ο πρωταθλητής Θεσσαλονίκης Άρης και η δεύτερη ΧΑΝΘ, ενώ από την Αθήνα η πρωταθλήτρια Νήαρ Ηστ και ο δεύτερος Πανιώνιος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νήαρ Ηστ δήλωσε τη συμμετοχή της στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα την 16η Απριλίου 1930, δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων.
Οι αποστολές των δύο ομάδων της Αθήνας, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, 20 Απριλίου, ανήμερα του Πάσχα, αλλά και μία ημέρα πριν από την έναρξη των αγώνων. Η άφιξή τους έγινε με διαφορετικό τρόπο και πιο συγκεκριμένα, η αποστολή της Νήαρ Ηστ έφτασε στη Θεσσαλονίκη με τρένο, συνοδευόμενη από τον κ. Πουλίδη. Η ομάδα του Πανιωνίου έφτασε στη Θεσσαλονίκη ατμοπλοϊκώς, ενώ οι αθλητές και των δύο ομάδων φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολεγίου.
Στην τελετή έναρξης, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.000 φίλαθλοι, τίμησαν με την παρουσία τους και πολλοί επίσημοι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Μακεδονία»:«Eις την τελετήν παρέστησαν άνω των χιλίων φιλάθλων, ετίμησε δε αυτήν, ο Γενικός διοικητής μετά της κυρίας Γονατά. Παιανιζούσης της μουσικής της Σχολής τεχνιτών, οι ομάδες Νήαρ Ηστ, Πανιώνιος, Άρης και ΧΑΝΘ, παρήλασαν εντός του σταδίου και εστάθμευσαν προ των επισήμων. Πρώτος προσεφώνησεν αυτούς ως αντιπρόσωπος του Συνδέσμου ο κ. Λωρένης, πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής αθλητικών παιδιών. Εκ μέρους της ΧΑΝΘ προσεφώνησε τις ομάδες ο κ. Κοσμόπουλος με ωραίους δε λόγους εκήρυξε την έναρξη των αγώνων ο κ. Γενικός διοικητής κ. Γονατάς».
Το πιο σημαντικό παιχνίδι του πρωταθλήματος Ελλάδας του 1930 ήταν μεταξύ του πρωταθλητή Θεσσαλονίκης Άρη και της πρωταθλήτριας Αθηνών Νήαρ Ηστ. Ο Άρης παρατάχθηκε με τους Ιασωνίδη, Καβουκτσιάν, Φ. Ζωγράφο, Δανελιάν, χατζητρούζη, Μπενλιάν και Κ. Καρατζά, ενώ η Νήαρ Ηστ με τους Ευαγγελινό, Χατζηθεοδώρου, Ελευθεριάδη, Αμαραντίδη, Παπαδόπουλο, Κυριακίδη και Μυστακόπουλο. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο κ. Ιωνάς. Ο Άρης που προηγήθηκε 21-12 στο ημίχρονο, νίκησε με 42-23 και έκανε σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου.
Την ίδια ημέρα διεξήχθη και ο αγώνας της Νήαρ Ηστ με τον Πανιώνιο με διαιτητή τον Συμεών Μαυροσκούφη. Ο Πανιώνιος αγωνίστηκε με τους: Κοκκίνη, Καμιζούλη, Δημητριάδη, Βιδωρή, Κτενά, Βάσση και χριστοδούλου. Η ομάδα της Νήαρ Ηστ, παρά το γεγονός ότι είχε αγωνιστεί το πρωί της ίδιας ημέρας, επικράτησε του Πανιωνίου με σκορ 46-30.
Την επόμενη ημέρα (22/4/1930) ο Άρης νίκησε τον Πανιώνιο με το επιβλητικό σκορ 61-24, ενώ η ΧΑΝΘ, ύστερα από ένα εξαιρετικά αμφίρροπο παιχνίδι, επικράτησε με διαφορά μόνο ενός πόντου (27-26) της Νήαρ Ηστ. Η ομάδα της ΧΑΝΘ που είχε ήδη νικήσει και τον Πανιώνιο (39-14) διατηρούσε ελπίδες για την κατάκτηση του τίτλου και ουσιαστικά ο αγώνας της με τον Άρη είχε πλέον τον χαρακτήρα του τελικού. Η ομάδα που θα κέρδιζε το τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος, θα κατακτούσε και τον τίτλο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποστολές του Πανιωνίου και της Νήαρ Ηστ αναχώρησαν από την Θεσσαλονίκη με τον ίδιο τρόπο που είχαν αφιχθεί στην πόλη, χωρίς να παραμείνουν ως την ολοκλήρωση των αγώνων. Στην τελική κατάταξη του Πανελλήνιου πρωταθλήματος πάντως, η 3η θέση ανήκε στην ομάδα της Νήαρ Ηστ και η 4η στον Πανιώνιο.
Ο μεγάλος αγώνας του Άρη με τη ΧΑΝΘ πραγματοποιήθηκε το πρωί Τετάρτης (10:45), 23 Απριλίου 1930. Ο Άρης επικράτησε με 32-22 και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για το 1930, χωρίς μάλιστα να ηττηθεί σε κανένα παιχνίδι. Οι αθλητές που συμμετείχαν με την ομάδα του Άρη σε όλους τους αγώνες και αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδας ήταν οι Μπενλιάν, Καβουκτσιάν, Φ. Ζωγράφος, Ι. Παπαγεωργίου, Π. Ιασωνίδης, Χατζητρούζης (αρχηγός της ομάδας), Δανελιάν, Καρατζάς και Ατζεμιδάκης, ενώ έφορος της ομάδας ήταν ο κ. Γεωργίου.