Σε μία χώρα όπως οι ΗΠΑ, όπου το ποδόσφαιρο θεωρείται ως το άθλημα των… πλουσίων και αυτή τη στιγμή είναι το νο1 σε ανάπτυξη, η “κιτρινόμαυρη” φλόγα παρέμεινε και εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή στις καρδιές των ομογενών, μέσω της ακαδημίας Eau Claire Aris fc!
Λόγω οικονομικών δυσκολιών η ακαδημία (είχε και γυναικείο τμήμα) έχει αναστείλει την λειτουργία της για πρώτη φορά από το 2005 που ιδρύθηκε, αλλά είναι θέμα χρόνου να λειτουργήσει και πάλι! Ιδρυτές της ακαδημίας τα αδέρφια Σαλιάρα (φωτογραφία), με καταγωγή από την Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να μεταφέρουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το πάθος τους για τον Άρη.
Σύσσωμη η ομάδα (εδρεύει πλέον στο Πανεπιστήμιο Viterbo), βρέθηκε χθες στο “Κλ. Βικελίδης” για να παρακολουθήσει από κοντά τον Άρη, με τους νεαρούς να έχουν την ευκαιρία να μυηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αίγλη του “θεού του πολέμου”.
Ο προπονητής της ομάδας και βασικός χρηματοδότης της Γρηγόρης (Greg) Σαλιάρας, όντας πλέον τεχνικός της πανεπιστημιακής ομάδας του Viterbo στο Γουινσκόνσιν, πήρε μαζί του τα περισσότερα παιδιά της “κιτρινόμαυρης” ακαδημίας, έχοντας ως μεγάλο στόχο σε λίγο καιρό την επαναλειτουργία της Eau Claire Aris fc! .
“Έχω παιδιά από 8-14 ετών.Τα προετοιμάζουμε για τα λύκεια γιατί έχουν κανονικά πρωταθλήματα και μετά για κολέγιο και πανεπιστήμια που έχουν δικά τους πρωταθλήματα.Το 2005 ξεκινήσαμε με την ομάδα, την ονομάσαμε Άρης και παίζουμε στην 4η κατηγορία της Αμερικής. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να προωθήσουμε παιδιά από την ακαδημία μας και γιατί όχι να έρθουν και προς την Ελλάδα και τον Άρη μας. Κάθε χρόνο θα ερχόμαστε με το πανεπιστήμιο. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία συμφωνία με την Αμερικανική σχολή για κάποια πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών αλλά και να κάνουμε την προετοιμασία μας εδώ τον Αύγουστο”, τόνισε αρχικά ο Γρηγόρης Σαλιάρας μιλώντας στο PRESSARIS, αναφορικά με την προσπάθεια που γίνεται.
Για την απόφαση του να δώσει στην ακαδημία του το όνομα, Άρης: “Αγαπάμε τον Άρη, μεγαλώσαμε με αυτόν και γι αυτό ονόμασα και την δική μου ομάδα Άρη.Πάντα μέσα στην καρδιά μου είναι. Αν έχουμε κάποια στιγμή παίκτες ικανούς με μεγάλη μας χαρά να τους στείλουμε στην Ελλάδα”.
Σε ερώτηση μας για το αν είχε παλαιότερα επαφές με κάποια από τις διοικήσεις του Άρη για οποιαδήποτε ενδεχόμενη συνεργασία, εξέφρασε το απόλυτα δικαιολογημένο παράπονο του: “Προσπαθήσαμε δύο φορές παλαιότερα, αλλά με τις διοικήσεις που άλλαζαν κάθε… εξάμηνο ήταν πολύ δύσκολα.Νομίζω μας έβλεπαν κάπως… Μας ζήτησαν να πληρώσουμε τα έξοδα μας, δεν ασχολήθηκαν καθόλου. Για εμάς δεν ήταν εύκολο γιατί είμαστε ερασιτεχνική ομάδα. Τα περισσότερα λεφτά είναι από σπόνσορες. Το μπάτζετ μας είναι γύρω στα 40.000-50.000 ευρώ για όλα τα λειτουργικά. Τα περισσότερα είναι είτε από την τσέπη μου είτε από τα παιδιά.Κανένας δεν πληρώνεται. Είναι όλοι τους εθελοντές στο εγχείρημα αυτό”.
Eρωτώμενος για το πως ζουν οι ομογενείς της Αμερικής τον φετινό “Γολγοθά” του Άρη, είπε: “Έχουμε πολλούς οπαδούς από εκεί. Έχω γνωρίσει παιδιά από Κατερίνη, Θεσσαλονίκη που με βρήκαν μέσω του ίντερνετ και μας στηρίζουν με την παρουσία τους. Η αγάπη μας για τον Άρη παραμένει αναλλοίωτη όσο μακριά κι αν είμαστε.Τα βλέπω κάπως ενθαρρυντικά πλέον τα πράγματα όσον αφορά το μέλλον του Άρη. Ήταν δύσκολα παλαιότερα. Όλους μας πειράζει που είμαστε στις χαμηλότερες κατηγορίες, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Μακάρι να ανεβούμε για το καλό και την ιστορία αυτού του συλλόγου”.
O αδερφός του Γρηγόρη Σαλιάρα και εκπρόσωπος της ακαδημίας στην Ελλάδα, Βαγγέλης, τόνισε στο PRESSARIS με την σειρά του: “Είχαμε από την αρχή ως σκοπό να έρθουμε στην Ελλάδα για να ζήσουν από κοντά τα παιδιά αυτά το μεγαλείο του Άρη. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια από πέρσι να συγκεντρώσουμε τα χρήματα για το ταξίδι αυτό. Τα βάλαμε όλα από την τσέπη μας. Μίλησα με τους ανθρώπους του Άρη που μας έδειξαν την θέληση τους να μας φιλοξενήσουν στο “Κλ. Βικελίδης” και να μας ξεναγήσουν στο γήπεδο”.
Για το πως θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες της πανεπιστημιακής ομάδας στη Θεσσαλονίκη: “Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε και κάποιο φιλικό με κάποια ομάδα από τις ακαδημίες του Άρη. Είναι ένα εγχείρημα πολύ σημαντικό. Η ακαδημία θα επαναλειτουργήσει σύντομα και φυσικά θα διατηρήσει το όνομα της και τον “θεό του πολέμου” ως σύμβολο.Στόχος μας είναι να δώσουμε όσες πιο πολλές υποτροφίες μπορούμε σε παιδιά απ΄όλο τον κόσμο που θέλουν να παίξουν μπάλα και να σπουδάσουν στην Αμερική. Έχουμε στην πανεπιστημιακή ομάδα παιδιά από την Βραζιλιά, την Κόστα Ρίκα, την Ονδούρα, την Γουατεμάλα κ.α. Μακάρι κάποια στιγμή επειδή θα λειτουργήσει ξανά η ακαδημία μας να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τον Άρη έστω και με έναν παίκτη. Θα έχουμε πετύχει τον μεγαλύτερο μας στόχο”.