2011, μια χρονιά γεμάτη «ανηφόρες» (videos)

Όταν πριν λίγες ημέρες ο Νέτο… αναθεμάτιζε το 2011, σίγουρα είχε κάθε λόγο να το κάνει, αφού η χρονιά που τελειώνει ήταν κάθε άλλο παρά όμορφη για τον Άρη. Από το αμιγώς πετυχημένο 2010 (τελικός Κυπέλλου, 4η θέση στο πρωτάθλημα και εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη), οι «κίτρινοι» πέρασαν σε ένα έτος γεμάτο πίκρες και απογοητεύσεις, τόσο στην περσινή όσο και στη φετινή αγωνιστική περίοδο. Το PRESSARIS θυμάται τα σημαντικότερα γεγονότα που χαρακτήρισαν την πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας μέσα στο 2011 και σας τα παραθέτει, μήνα προς μήνα.

Ιανουάριος: Το αντίο του «στρατηγού»

Η πορεία του Άρη εντός των τειχών ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή στην Ευρώπη. Ο αποκλεισμός στο Κύπελλο και οι συνεχόμενες γκέλες στο πρωτάθλημα, σε συνδυασμό με τις κακές εμφανίσεις, ανάγκασαν τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ και τη διοίκηση να πάρουν μία απόφαση η οποία συζητήθηκε. Το διαζύγιο. Ο Αργεντινός τεχνικός αφού ευχαρίστησε τους πάντες, παραδέχτηκε ότι για το καλό της ομάδας έπρεπε να αποχωρήσει, διότι ο κύκλος του σε αυτήν, όπως φάνηκε, έκλεισε. Προβληματισμός επικράτησε στις τάξεις του κόσμου, αφού ο 56χρονος τεχνικός απολάμβανε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη όλων.

Φεβρουάριος: Τους έμαθε και το Μάντσεστερ

Ο Άρης για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ κλήθηκε να αντιμετωπίσει το… θηρίο της Μάντσεστερ Σίτι. Παρόλα αυτά οι «κίτρινοι» κοίταξαν στα μάτια τους Άγγλους κι έμειναν για 42ο έτος αήττητοι σε ευρωπαϊκό παιχνίδι εντός έδρας. Παράλληλα η παρουσία τους τόσο στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όσο -κυρίως- στο «Σίτι Οφ Μάντσεστερ» («Ετιχάντ Στέιντιουμ» πλέον) έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει. 8.000 και πλέον εκδρομείς βρέθηκαν στο Μάντσεστερ και συμπαραστάθηκαν στον Άρη, ο οποίος ηττήθηκε, κυρίως λόγω έλλειψης ηρεμίας. Μάλιστα χαρακτηριστική η εικόνα που θα μείνει στη μνήμη όλων, η «μίμηση» των Άγγλων οπαδών, όταν οι οπαδοί του Άρη γύρισαν με πλάτη στο γήπεδο, κάτι το οποίο οι φίλοι της Σίτι κάνουν ακόμη και σήμερα!

Η εντυπωσιακή ατμόσφαιρα κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, στο «Κλεάνθης Βικελίδης»…
{youtube}xvbLmmadJa4|640|360|1{/youtube}

…Αλλά και στο «Σίτι Οφ Μάντσεστερ»:
{youtube}OmpNqSWedoE|640|360|1{/youtube}

Μάρτιος: Η κίνηση… ματ με Τσιώλη

Τα άσχημα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα για τον Άρη συνεχίστηκαν και με ορατό πλέον το ενδεχόμενο μη συμμετοχής στα πλέι οφ, ο Γιάννης Μιχαλήτσος, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Κούπερ, αποτέλεσε παρελθόν. Η εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή, ήταν το «κύκνειο άσμα» για τον επί σειρά ετών… υπηρέτη του συλλόγου. Η διοίκηση με σκοπό να δείξει αντανακλαστικά και με μία κίνηση ουσίας και εντυπωσιασμού, κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με ένα από τα πιο… hot ονόματα Ελλήνων προπονητών στη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο Σάκης Τσιώλης ανέλαβε τον Άρη, παίρνοντας το «παράσημο», για τη δημιουργία του Ολυμπιακού Βόλου. Ο Καρδιτσιώτης τεχνικός άμεσα έδειξε δείγματα γραφής και γέμισε με ελπίδα τον κόσμο της ομάδας…

Απρίλιος: Παρελθόν ο Κόκε, «μαγειρέματα» και… εκτός πλέι οφ

Η καθοδήγηση του Άρη από τον Τσιώλη ήταν εξαιρετική, αλλά μία ακόμη αποχώρηση από την ομάδα, τάραξε τα νερά. Μετά από παρουσία 4,5 χρόνων, ο αρχηγός του Άρη και ένας από τους πιο πολυσυζητημένους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα, ο Σέρχιο Κόκε, έλεγε «αντίο» λίγο πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Ο Ισπανός επιθετικός αποδέχθηκε την πρόταση της Χιούστον Ντάιναμο και μετακόμισε στο MLS, με τον Άρη να εξοικονομεί περί τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ (1,6 εκατ. ευρώ από το συμβόλαιο του παίκτη και 600.000 ευρώ ως αποζημίωση). Μάλιστα άκρως συγκινητική ήταν η συνέντευξη Τύπου του Κόκε, ο οποίος ξέσπασε σε κλάματα στην αίθουσα Τύπου.

Χωρίς αυτόν, ο Άρης ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με «5 στις 5» νίκες υπό τις οδηγίες του Σάκη Τσιώλη, κάνοντας μάλιστα τέσσερις ανατροπές στα παιχνίδια αυτά! Ωστόσο αυτό δε στάθηκε ικανό να δώσει στην ομάδα το εισιτήριο για τα πλέι οφ κι αυτό διότι ο Ολυμπιακός Βόλου -όπως εκ των υστέρων φάνηκε- το είχε κλεισμένο προ πολλού… Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά την τελευταία αγωνιστική, όταν οι «ερυθρόλευκοι» της Μαγνησίας κέρδισαν τον Παναθηναϊκό με 3-2 (και η ισοπαλία θα εξυπηρετούσε στον Άρη) στο «Πανθεσσαλικό», με τους «πράσινους» να τελειώνουν το ματς με 9 παίκτες και να διαμαρτύρονται για σφαγιαστική διαιτησία.

Το συγκινητικό «αντίο» του Σέρχιο Κόκε:
{youtube}fCkQIZkWIcg|480|360|1{/youtube}

Μάιος: Επανεκλογή Αθανασιάδη με θρίαμβο

Μετά το τέλος του πρωταθλήματος ακολούθησε η εκλογική διαδικασία, για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ. Οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες ήταν δύο: Ο «Άρης Προοπτική» με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο Θανάση Αθανασιάδη και ο «Άρης Ενότητα» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Στεφανίδη. Εντέλει ο συνδυασμός του κ. Αθανασιάδη ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής, αφού πήρε 2.457 ψήφους (ποσοστό 73,85% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων) και ανανέωσε τη θητεία του για άλλα δύο χρόνια. Ο συνδυασμός του κ. Στεφανίδη συγκέντρωσε 870 ψήφους (ποσοστό 26,15%), ενώ τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 91 στον αριθμό. Συνολικά ψήφισαν 3.418 μέλη της Λέσχης Φίλων Άρη.

Ιούνιος: Πρώτη προπόνηση, στην σκιά του… Coriopolis

Στις 29 Ιουνίου οι φίλοι του Άρη έδωσαν βροντερό «παρών» στην πρώτη επίσημη προπόνηση της ομάδας τους για τη νέα σεζόν. Χιλιάδες οπαδοί αποθέωσαν τους παίκτες ζητώντας παράλληλα εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού λίγες μέρες πριν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες, στο οποίο μάλιστα πρωταγωνίστρια ομάδα ήταν ο Ολυμπιακός Βόλου, που είχε αφήσει εκτός πλέι οφ και Ευρώπης τους «κίτρινους». Οι φίλαθλοι του Άρη ζήτησαν άμεσα λύση από την Πολιτεία, ώστε η ομάδα να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά οι αρμόδιοι φορείς έδειξαν… μηδενικά αντανακλαστικά για ακόμη μία φορά. Το αποτέλεσμα ήταν να πληγεί ο Άρης και τα συμφέροντά του για μία ακόμη φορά.

Ιούλιος: Μετά την Μπόκα, η Πενιαρόλ

Δύο χρόνια μετά το αλησμόνητο φιλικό παιχνίδι με την Μπόκα Τζούνιορς, ο Άρης φιλοξένησε στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ακόμη μία ομάδα – θρύλο από τη Λατινική Αμερική. Η Πενιαρόλ από την Ουρουγουάη ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για να φιλοξενηθεί από τον Άρη, σ’ ένα κατάμεστο γήπεδο που… έβραζε. Εντυπωσιακές εικόνες και εξαιρετικές εντυπώσεις αποκόμισαν φεύγοντας οι Ουρουγουανοί, με τον αγώνα να καλύπτεται τηλεοπτικά από πολλά κανάλια παγκοσμίως. Για την ιστορία ο Άρης ηττήθηκε με σκορ 1-2, με τον Καρίμ Σολτάνι να σκοράρει το τέρμα της ομάδας, ενώ για την Πενιαρόλ τα γκολ πέτυχαν οι Πέρεζ και Κορούχο.

Η φιέστα με την Πενιαρόλ:
{youtube}0LIIRyqWNuA|640|360|1{/youtube}

Αύγουστος: Πρεμιέρα με… δοκάρια

Τέλη Αυγούστου ο Άρης ταξίδεψε στα Γιάννινα, ώστε να παίξει με τον ΠΑΣ στους «Ζωσιμάδες», όμως κάτι η ατυχία (διπλό δοκάρι στην ίδια φάση), κάτι η… εθελοτυφλία του Τριτσώνη, έδωσαν στους Ηπειρώτες το βαθμό και στον Άρη την πικρή γεύση της γκέλας με το… καλημέρα στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Τέσσερις μέρες αργότερα, παρελθόν από τον Άρη θα αποτελέσει ο πιο παλιός ποδοσφαιριστής της ομάδας, Χρήστος Βανγκέλι. Ο ομογενής αμυντικός δέχτηκε την πρόταση της ουκρανικής Τσερνομόρετς και μετά από εννιά χρόνια παρουσίας στο Χαριλάου έφυγε από την ομάδα, η οποία είχε και σημαντικά οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία αυτή.

Σεπτέμβριος: Ήττα και… ρεπό

Για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος ο Άρης φιλοξένησε τον Ατρόμητο, όμως όντας κάκιστος αγωνιστικά ηττήθηκε με 0-1. Μάλιστα οι «κίτρινοι» τελείωσαν το παιχνίδι με 10 παίκτες, λόγω λανθασμένης ενέργειας του Σολτάνι. Εν συνεχεία δεν μπόρεσαν να αγωνιστούν, διότι το θέμα με τα στημένα παιχνίδια δεν είχε τελειώσει ακόμη και έτσι δεν είχαν οριστεί οι ομάδες που θα αντικαθιστούσαν Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα. Παράλληλα, οι «κίτρινοι» προχώρησαν και στη μαζική απόκτηση τεσσάρων παικτών, οι οποίοι έμειναν ελεύθεροι από τον Ολυμπιακό Βόλου ( Σανκαρέ, Γιακούποβιτς, Ουμπίντες και Ακόστα).

Οκτώβριος: Αδιόρθωτη η κατάσταση, παρελθόν ο Τσιώλης

Ο Άρης επιστρέφοντας στην αγωνιστική δράση, δεν έδειξε σημάδια βελτίωσης και συνέχισε να προσφέρει κάκιστο θέαμα, δίχως αποτελέσματα στον κόσμο του. Ισοπαλία με την Ξάνθη εντός έδρας, ισοπαλία στην Κρήτη με τον Εργοτέλη (ενώ κέρδιζε και έπαιζε με παίκτη παραπάνω), ισοπαλία στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και ήττα με κατεβασμένα χέρια στην Αθήνα από την ΑΕΚ. Όλα αυτά άρχισαν να βαραίνουν τον Τσιώλη, ο οποίος πλέον δεν ήταν στο απυρόβλητο και φαινόταν να μετράει μέρες… Εντέλει ο Καρδιτσιώτης τεχνικός αποτέλεσε παρελθόν την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου και με δάκρυα στα μάτια αποχώρησε από το Νέο Ρύσιο, γνωρίζοντας ότι έχασε μία μεγάλη ευκαιρία στην προπονητική του καριέρα.

Νοέμβριος: Είναι τρελός ο Πολωνός

Η διοίκηση της ΠΑΕ Άρης πάντως δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Έψαξε και αποφάσισε ότι η καταλληλότερη λύση άκουγε στο όνομα Μίχαλ Πρόμπιερζ. Ο Πολωνός τεχνικός -γνωστός από τα παιχνίδια του Άρη με τη Γιαγκελόνια Μπιάλιστοκ για το Γιουρόπα Λιγκ- ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, την οποία μάλιστα καθοδήγησε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ελάχιστες ώρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του. Λάτρης της πειθαρχίας βελτίωσε τον Άρη αισθητά, αλλά και σχολιάστηκε καυστικά για κάποιες αποφάσεις του. Πάντως στο δεύτερό του παιχνίδι με την ομάδα, της έδωσε και την πρώτη της νίκη στην σεζόν, με το 0-1 στην Κρήτη επί του ΟΦΗ και σκόρερ ένα παιδί που ο ίδιος εμπιστεύτηκε άμεσα, τον Γιάννη Γιαννιώτα.

Δεκέμβριος: Δύσκολο, αλλά αισιόδοξο φινάλε

Ο Πρόμπιερζ μετά το «διπλό» στο «Γεντί Κουλέ», είδε τον Άρη να χάνει από τον Πανιώνιο. Όμως η μεγάλη νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, με σκορ 3-1, ήρθε και ηρέμησε κάπως τα πράγματα. Ο 39χρονος προπονητής είχε πει, πάντως, πως η ομάδα θα έχει πολλές διακυμάνσεις στην απόδοση της. Αυτό φάνηκε και στην ήττα από τον Αστέρα Τρίπολης και στην ισοπαλία με τον Παναιτωλικό. Η χρονιά ωστόσο τελείωσε με έναν πιο ομαλό τρόπο, με τη νίκη – πρόκριση στην Κομοτηνή επί του Πανθρακικού και το εύκολο 2-0 επί της Δόξας Δράμας στο τελευταίο παιχνίδι για το… πολύ δύσκολο 2011.

Σε διοικητικό επίπεδο, οι διαδοχικές συνεντεύξεις Τύπου της Λέσχης και της ΠΑΕ έδωσαν απαντήσεις για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της ομάδας, καθώς και για τις ενέργειες που απαιτούνται από όλους -την Πολιτεία, αλλά και τους φιλάθλους- ώστε να βρεθεί φως στο τούνελ. Παρών σ’ αυτή την προσπάθεια θα εξακολουθήσει φυσικά να είναι και ο Πρόμπιερζ, αφού το ζήτημα που προέκυψε την προτελευταία μέρα του χρόνου διευθετήθηκε χωρίς άλλες παρενέργειες…

Η νίκη επί του Παναθηναϊκού με 3-1, η καλύτερη εμφάνιση του Άρη στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο:
{youtube}zT3sJIxnUhA|640|360|1{/youtube}

Ξεκίνα τώρα με Bonus 125 € από την expekt.com!

To Top