Μικρότερους μισθούς ακόμη και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες θα εισπράττουν οι μακροχρόνια άνεργοι σε περίπτωση που καταφέρουν να βρουν δουλειά.
Με επιχείρημα ότι η περαιτέρω μείωση των μισθών θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την πρόσληψη ανθρώπων που παραμένουν περισσότερους από 12 μήνες εκτός αγοράς εργασίας, η τρόικα φέρεται να έχει καταλήξει με την κυβέρνηση σε συμφωνία προκειμένου οι λεγόμενες «τριετίες» ναι μεν να διατηρηθούν σε ισχύ αλλά ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους που θα βρουν δουλειά από εδώ και στο εξής, να είναι μειωμένες σε ποσοστό 50%.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ενας εργαζόμενος ο οποίος μέχρι το τέλος του 2012 είχε μαζέψει ένσημα τριών ετών, με το ισχύον καθεστώς διατηρεί το δικαίωμα, όταν θα προσληφθεί στον καινούργιο εργοδότη του, να μην εισπράξει μόνο το βασικό μισθό αλλά και την προσαύξηση λόγω τριετιών (10% για κάθε τριετία με μέγιστο τις τρεις τριετίες). Μετά το τέλος του 2012, ο χρόνος έχει «παγώσει» δηλαδή αν κάποιος συμπλήρωσε τριετία το 2013 ή μέσα στο 2014, αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη.
Με αυτό το δεδομένο, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται:
1. Στα 586 ευρώ για τον πρωτοδιόριστο άνω των 25 ετών
2. Στα 644,6 ευρώ αν έχει μια τριετία
3. Στα 703,2 ευρώ αν έχει δύο τριετίες
4. Στα 761,8 ευρώ αν έχει τρεις τριετίες.
Προτείνεται από την τρόικα –και το υπουργείο Εργασίας φέρεται να έχει συμφωνήσει αν και απομένει η οριστική επίτευξη συμφωνίας-ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους που θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου να ισχύει άλλη κλιμάκωση η οποία θα έχει ως εξής:
1. 586 ευρώ για τον πρωτοδιόριστο
2. 615,3 ευρώ για αυτό που έχει συγκεντρώσει μια τριετία μέχρι το τέλος του 2012
3. 644,6 ευρώ για αυτόν που έχει δύο τριετίες έως το τέλος του 2012 και
4. 673,9 ευρώ για αυτόν που έχει τρεις τριετίες μέχρι το τέλος του 2012
Η κλιμάκωση, γίνεται με συντελεστή μειωμένο κατά 50% δηλαδή με 5% ανά τριετία.
Αυτή είναι η μία αλλαγή που επηρεάζει το ύψος του μισθού αλλά όχι η μοναδική. Οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες ενώ οι εισφορές των εργαζόμενων κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Έτσι, αν συνδυαστούν μείωση μισθού λόγω τριετιών και μείωση εισφορών, το ύψος των εργοδοτικών εισφορών για έναν εργοδότη που θα προσλάβει μακροχρόνια άνεργο, διαμορφώνονται ως εξής:
1. Από τα 163,26 ευρώ στα 146,27 ευρώ για κάποιον που θα προσλάβει μακροχρόνια άνεργο χωρίς προϋπηρεσία
2. Από τα 179,59 ευρώ στα 153,58 ευρώ για πρόσληψη κάποιου με μια τριετία
3. Από τα 195,91 ευρώ στα 160,89 ευρώ για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργου με δύο τριετίες και
4. Από τα 212,24 ευρώ στα 168,21 ευρώ για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργου με τρεις τριετίες
Είναι προφανές ότι η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργου γίνεται «φθηνότερη» για τον εργοδότη. Το ετήσιο κόστος, πέφτει στα 11789,5 ευρώ για πρόσληψη ανέργου με τρεις τριετίες όταν για την πρόσληψη του ίδιου ανθρώπου με το ισχύον καθεστώς, απαιτούνται 13636,5 ευρώ. Αυτή η διαφορά των 1847 ευρώ, επιβαρύνει:
1. Τον ίδιο τον εργαζόμενο ο οποίος μπορεί να αισθανθεί τυχερός που θα βρει δουλειά, αλλά θα πληρώνεται με 11,5% μικρότερο μισθό. Οι καθαρές του αποδοχές, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η επικείμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για τον εργαζόμενο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, θα περιοριστούν στα 569,44 ευρώ από 636,27 ευρώ που είναι με τον ισχύον καθεστώς (σ.σ. οι υπολογισμοί έγιναν για εργαζόμενο με τρεις τριετίες ο οποίος θα προσληφθεί ως μακροχρόνια άνεργος).
2. Τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία θα χάσουν εισφορές λόγω της μείωσης του συντελεστή κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτά τα χρήματα θα αναπληρωθούν με κατάργηση επιδομάτων (οικογενειακό και ενδεχομένως μητρότητας) ενώ μένει να φανεί αν για τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθεί μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο αναθεώρημένο μνημόνιο, αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 2016.
Η υπόλοιπη ατζέντα με τα εργασιακά
Για τα υπόλοιπα θέματα, η διαπραγμάτευση –αν και ακόμη δεν έχουν γίνει οριστικές ανακοινώσεις- φαίνεται να κλείνει με τις εξής αποφάσεις:
1. Να γίνει διαβούλευση για το ζήτημα του νόμου περί απεργιών αλλά και για το δικαίωμα ανταπεργίας του εργοδότη (lockout)
2. Να αναδειχτεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το αρμόδιο όργανο για τις ομαδικές απολύσεις με τον υπουργό Εργασίας να χάνει το δικαίωμα βέτο. Πολύ πιθανό θεωρείται το να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις σε κλάδους που βρίσκονται υπό αναμόρφωση
3. Να παραμείνουν οι τριετίες ως έχουν για αυτούς που δεν θα χαρακτηρίζονται ως μακροχρόνια άνεργοι
Πηγή: thetoc.gr