Ο Μιχάλης Τροχανάς μπορεί να αποτελεί ένα κομμάτι της παραγοντικής δεξαμενής της ΑΕΚ, αλλά ήταν από τους παράγοντες που πάντα μιλούσε και δρούσε με σεβασμό για τον Άρη, συμμετέχοντας στην διοικητική προσπάθεια ανάκαμψης του, μέσα από ένα όραμα συλλόγου “λαϊκής βάσης”.
Ο εκλιπών παράγοντας εμφανίστηκε στην “ζωή” του Άρη το 1997 και φάνηκε να είναι ο κυρίαρχος του παραγοντικού παιχνιδιού μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Αλκέτα Παναγούλια να βρει εξωθεσμικά μεγαλοεπενδυτή και να ηγηθεί αυτός της διοίκησης.
Διαβάζουμε στην εφημερίδα “Τα Νέα” στο φύλλο της 5ης Δεκεμβρίου 1997:
«Εμείς τελειώσαμε με τον κ. Τροχανά, δείξαμε πως πάνω απ’ όλα βάζουμε το συμφέρον του Άρη και οι μετοχές είναι πλέον στη διάθεσή του», δήλωσε χθες ο Λευτέρης Χατζόπουλος μόλις ολοκλήρωσε τις συνομιλίες του με τον κ. Τροχανά. Ο Α.Σ. Άρης παραιτήθηκε τριών απαιτήσεών του από την ΠΑΕ για να συμφωνήσει ο Τροχανάς. Πρώτα απ’ όλα δεν θα εισπράττει για ένα χρόνο το ποσοστό (10%) που δικαιούται από τις εισπράξεις των αγώνων (γύρω στα 25.000.000 δρχ.). Ακόμη θα παραιτηθεί των 20.000.000 δρχ. από τα 40.000.000 δρχ. που δικαιούται να πάρει από την ΠΑΕ ως ποσοστό (10%) για τη μεταβίβαση των μετοχών. Τέλος θα χαρίσει 75.000.000 δρχ. που όπως υποστηρίζει ο κ. Χατζόπουλος φαίνονται στα βιβλία της ΠΑΕ ότι οφείλονται στον Α.Σ. Άρης.
Πλέον η μία και μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει για να ολοκληρωθεί η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος είναι να αποδεχθεί και ο Λάμπρος Γράντας τον όρο του Μιχάλη Τροχανά για μεταβίβαση των μετοχών με τη δική του υπογραφή και φυσικά χωρίς καμία άλλη οικονομική απαίτηση”.
Εκείνη την εποχή λοιπόν, “γεννήθηκε” η ιδέα ενός Άρη λαϊκής βάσης, με το περίφημο εικοσαχίλιαρο (20.000 δραχμές)! Χρήματα που θα έδινε ο απλός φίλαθλος στην προοπτική να ενισχύσει τον σύλλογο και να αποκτήσει σε βάθος χρόνου μετοχές αντίστοιχης αξίας. Όποιος είχε την δυνατότητα μπορούσε να συνεισφέρει με περισσότερα από ένα… εικοσιχίλιαρα. Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν μετά τις εκκλήσεις της εποχής σε λίγες ώρες, έξω από τη Θύρα 2 του γηπέδου, σχηματίζοντας ουρές, για να πληρώσουν, βλέποντας ότι το όραμα λαϊκή βάση και η ομάδα “διψούσε” για οικονομική ενίσχυση για να αποδράσει από την Β’ εθνική.
Τα εκατομμύρια, που μαζεύτηκαν αποδείχθηκαν παραπάνω από χρήσιμα και έδωσαν υλική και ψυχολογική τόνωση στην ομάδα, η οποία πάλευε για την άνοδο. Ο Τροχανάς δεν έγινε ιδιοκτήτης, δεν έμεινε για πολύ στα πράγματα, καθώς τα βρήκε, όπως τα περίμενε, αλλά άφησε παρακαταθήκη, η οποία μνημονεύεται μέχρι και σήμερα.
Διοικητικά ακολούθησε η αποτυχημένη απόπειρα της εμπλοκής του ιδιοκτήτη της Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ. Ο Άγγλος επιχειρηματίας, έφτασε στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τη σύζυγό του, και έδωσαν το «παρών» στο παιχνίδι με τη Νίκη Βόλου. Ο κόσμος συρρέει στο Χαριλάου, για να ενθαρρύνει τον Άγγλο και στα πέταλα ημίγυμνοι οπαδοί φώναζαν ρυθμικά «Welcome McDonald». Όμως η υπόθεση εξελίχθηκε σε φιάσκο.
Ο χρόνος πέρασε, ο Άρης κέρδισε την άνοδο και η αλλαγή σελίδας έφερε στο τιμόνι της ΠΑΕ τον Δημήτρη Κοντομηνά!