Ιστορικά ντοκουμέντα στο φως! Όταν ο Άρης σαν σήμερα 9 Αυγούστου 1925 διέλυε με 5-2 την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (όπως αρχικά ονομαζόταν ο ΠΑΟΚ) για τα κιτρινόμαυρα χρώματα!
Όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση περί του γεγονότος του αγώνα αλλά και ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (μετέπειτα ΠΑΟΚ) προέβη σε κλοπή (!) ποδοσφαιρικού ρουχισμού του Άρη από δυο πρώην ποδοσφαιριστές του (Αρμάς και Σκέμπερης) οι οποίοι μαζί με τους Βεντουρέλη, Μαλτέζο και Πάγκαλο πήγαν στην Ένωση!
Συγκεκριμένα, η κόντρα ανάμεσα στους δύο «αιώνιους»… φούντωσε όταν τέσσερις Κωνσταντινουπολίτες ποδοσφαιριστές του Άρη (Βεντουρέλης, Αρμάς, Πάγκαλος, Μαλτζέζος) άλλαξαν στρατόπεδο και πήγαν στην ΑΕΚΘ. Μάλιστα, ο πρώτος ύμνος του ΠΑΟΚ τόνιζε χαρακτηριστικά πως «δεν φοβόμαστε κανέναν, Άρη ούτε Ηρακλή, γιατί έχουμε αρχηγό μας Βεντουρέλη μερακλή».
Ακολούθησαν επιστολές προς την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ) και η αφορμή μόλις είχε δοθεί!
Έτσι το 1925 ο Άρης και ο ουσιαστικά «ανεπίσημος» ΠΑΟΚ αποφάσισαν πως δεν γινόταν δύο ομάδες της ίδιας πόλης να φέρουν τα ίδια χρώματα. Συνεπώς συμφώνησαν να δώσουν φιλικό ματς, ο νικητής του οποίου θα κατοχύρωνε τα κιτρινόμαυρα! Εδώ να σημειώσουμε τη σημασία και την βαρύτητα των φιλικών αναμετρήσεων για εκείνη την εποχή. Τα ματς αυτά θεωρούνταν σαν ένα είδος «μονομαχίας», λαμβάνοντας την ίδια αξία με τους επίσημους αγώνες.
Το ματς διεξήχθη στο γήπεδο του Ηρακλή, σε μια «ηλεκτρισμένη» και άκρως φανατισμένη ατμόσφαιρα που μόνο φιλική αναμέτρηση δεν θύμιζε. Διαμαρτυρίες, διακοπές, αλλά και σκληρό παιχνίδι, συνέθεσαν ένα «πολεμικό» σκηνικό στο ματς. Ο ΠΑΟΚ θα αιφνιδιάσει τον σαφώς πιο ισχυρό εκείνη την εποχή, αντίπαλό του και θα προηγηθεί με 0-2 στις αρχές του ημιχρόνου Ωστόσο ο Αρης θα επανέλθει και κλείσει το πρώτο μέρος ισοφαρίζοντας σε 2-2. Στο Β’ μέρος ο «θεός του πολέμου» θα κυριαρχήσει και σημειώνοντας ακόμη τρία τέρματα, θα επικρατήσει τελικά με το εμφατικό 5-2.
Έτσι θα κατοχυρώσει για πάντα τα κιτρινόμαυρα χρώματα που φέρει έκτοτε, με τον ΠΑΟΚ να «υποχρεώνεται» να επιλέξει στη συνέχεια τα ασπρόμαυρα. Να σημειώσουμε ότι ο αρχηγός των ηττημένων Α. Αρμάς, πρώην παίκτης του Άρη, πήρε αποχώρησε μαζί με την ομάδα του λίγο πριν τη λήξη του αγώνα, διαμαρτυρόμενος διότι ο διαιτητής Ι. Κωτούλας (Ηρακλή) καταλόγισε αυστηρότατο κατά της γνώμη τους πέναλτι.
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την εφημερίδα «Μακεδονικά Νέα» στις 10/8/1925: «Κατά το δεύτερον ημίχρονον οι του Άρεως επιτυγχάνουν δύο τέρματα, ο αγώνα εξακολουθεί όταν ο διαιτητής σφυρίζει ένα πέναλτι εις βάρος της Ε.Κ. (σ.σ. Ενωση Κωνσταντινουπολιτών) το οποίοι οι παίκται της αμφισβητούν. Προ της επιμονής του διαιτητού ο τερματοφύλακας της Ενωσ. Κων/πολιτών εγκαταλείπει το τέρμα ανοικτόν, το σουτ δίδεται, σημειουμένου ούτω και πέμπτου τέρματος, η δε ομάς της Εν. Κων/πολιτών αποχωρεί εις ένδειξιν διαμαρτυρίας, του γηπέδου».
Επίσης να προσθέσουμε οτι οι εντάσεις δεν εκτονώθηκαν εκεί, με τους ανθρώπους του Άρη να καταγγέλουν, ότι ένας στρατιωτικός, φίλος της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, επιτέθηκε με δολοφονικές προθέσεις εναντίον του ποδοσφαιριστή των κίτρινων, Αλέξανδρου Ζηνισόπουλου!
Οι 11 ποδοσφαιριστές του Άρη που κατοχύρωσαν για πάντα τα χρώματα του συλλόγου ήταν οι: Κοτρότσης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κώστας Βικελίδης, Ηλιάδης, Μπαρίτας, Αγοραστός, Ιωαννίδης, Αγγελάκης, Βλαχόπουλος.
Δείτε εδώ τα ιστορικά ντοκουμέντα: