ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Όταν ο Άλμπερτ Αλκάιντε “έκλεβε” τον Ανσού Φατί από τη Ρεάλ

Η νέα προσθήκη στο τεχνικό τιμ του Άρη, Άλμπερτ Πουίγ Αλκάιντε, υπήρξε επι σειρά ετών προπονητής αλλά και συντονιστής των τμημάτων υποδομής της Μπαρτσελόνα, της περίφημης Μασία. 

Από τα… χέρια του έχουν περάσει πολλοί ποδοσφαιριστές με ξεχωριστή περίπτωση αυτή του Ανσού Φατί.

Ο Φατί, έκανε το επίσημο ντεμπούτο του σε ηλικία 16 χρόνων και 300 ημερών με την αντρική ομάδα των μπλαουγκράνα, βάζοντας το όνομά του σε μια πολύ κλειστή λίστα όσων το έχουν πραγματοποιήσει.

Ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε και τον έφερε στην Μασία, δεν είναι άλλος από τον νυν άμεση συνεργάτη του Τόλη Τερζή στον Άρη, τον Άλμπερτ Πουίγ Αλκάιντε.

Ο Ανσού Φατί ζούσε και αγωνιζόταν στη Σεβίλη. Τόσο η Μπαρτσελόνα όσο και η Ρεάλ Μαδρίτης ενδιαφέρθηκαν να τον πάρουν στα φυτώριά τους.

Η Ρεάλ έδινε περισσότερα χρήματα, αλλά ο αθλητικός διευθυντής των «μπλαουγράνα» Αλμπερτ Αλκάιντε πήγε στο σπίτι της οικογένειας με έτοιμο συμβόλαιο και πολλά επιχειρήματα. Ετσι κατέφτασε στη Λα Μασία το 2012, σε ηλικία 10 ετών.

Μάλιστα, ο Αλκάιντε είχε αναφερθεί εκτενώς στην περίπτωση του Φατί, λέγοντας σε συνέντευξή του: “Ο σκάουτ μας στην περιοχή μου μίλησε για εκείνον. Ήταν 8 ή 9 ετών. Ζούσε στην Herrera, μια μικρή πόλη κοντά στη Σεβίλλη. Πήγα μέχρι εκεί και ο Άνσου είχε ήδη στα χέρια του πρόταση από την Ρεάλ Μαδρίτης. Η δουλειά μου ήταν να πείσω πρώτα τον ίδιο και μετά τους γονείς του πως έπρεπε να έρθουν στην Μασία. Το κατάφερα μετά από 2-3 επισκέψεις στο σπίτι τους. Μίλησα στον πατέρα του για το πρότζεκτ της Μπαρτσελόνα και τον έπεισα να μας εμπιστευτεί τους δύο γιους του, που έπρεπε να μετακομίσουν 1000 χλμ. μακριά. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Άνσου, Μπραχίμα, ήρθε επίσης στην Μασία. Δεν ήταν θέμα χρημάτων αλλά συναισθήματος. Ήταν η εμπιστοσύνη που είχε ο πατέρας του Ανσού στον σύλλογο, τους προπονητές και όλους τους ανθρώπους που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις της Μασία. Ξεχείλιζαν από ανθρωπιά. Αυτός για μένα ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο η οικογένεια του Άνσου αποφάσισε να έρθει στην Μπαρτσελόνα”.

“Τυπικά τα παιδιά έξω από την Καταλονία περιμένουν μέχρι να γίνουν 13 ή 14 ετών, πριν έρθουν στον σύλλογο και ζήσουν στις εγκαταστάσεις της Μασία. Όταν φέρνεις έναν νεαρότερο παίκτη εκτός Καταλονίας, είναι γιατί έχεις αποφασίσει πως είναι σπουδαίο ταλέντο, διαφορετικό από όλα τα άλλα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα σκληρής δουλειάς και υπομονής. Με λίγη τύχη ένα τέτοιο ταλέντο θα καταφέρει να φτάσει στην πρώτη ομάδα”, εξήγησε στη συνέχεια ο Άλμπερτ Πουιγ.

“Έχει ποιότητα που του επιτρέπει να παίξει σε όλες τις θέσεις τις επίθεσης. Μπορεί να αγωνιστεί στο 9, το 11, το 7, το 10. Είναι πολύ ευέλικτος. Κάνει την διαφορά. Είναι γρήγορος, έχει μεγάλη φαντασία και φυσικό ταλέντο. Θυμηθείτε πως ως παιδί μεγάλωνε στην Αφρική. Πέρασε κάμποσα χρόνια παίζοντας ποδόσφαιρο στον δρόμο, είναι πολύ σημαντικό για έναν τέτοιον παίκτη να παίζει ώρες ολόκληρες στον δρόμο με απόλυτη ελευθερία. Όπως και ο Μέσι ως παιδί, έστω κι αν ο Λιονέλ έχει ξεκάθαρες διαφορές σε κάποιους τομείς του παιχνιδιού. Αυτή εμπειρία μαζί με το φυσικό ταλέντο, βοήθησε τον Ανσού να γίνει ο παίκτης που είναι. Η δουλειά της Μπαρτσελόνα ήταν να τον καταλάβει και να τον γαλουχήσει αλλά να προσέξει ώστε ποτέ να μην καταπιέσει το φυσικό του ταλέντο”.

To Top