Ο πρώην διαιτητής και πρώην τεχνικός διευθυντής του Άρη, Λάζαρος Πολατιάν για τη διαιτησία στο Ελληνικό πρωτάθλημα, τονίζοντας πως γίνονται σημαντικά λάθη αλλά υπάρχουν και σωστές αποφάσεις οι οποίες δεν αναδεικνύονται.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στον “Αρένα”:
Για την υπόθεση που έχει προκύψει με τις καταγγελίες του Άρη προς τον Γιάχο: “Νομίζω ότι δεν έγιναν καταγγελίες σχετικά με τον κ.Γιάχο αλλά με τον κ. Ιωαννίδη. Δεν γνωρίζω ακριβώς το τι έχει ειπωθεί. Τον κ. Γιάχο τον ξέρω, δεν μπορώ να πάρω το μέρος του εφόσον δεν βρισκόμουν εδώ αλλά όσο γνωρίζω δεν είναι τέτοιος χαρακτήρας”.
Για το αν η διαιτησία αντιμετωπίζει αρνητικά τον Άρη: “Σίγουρα υπάρχει κάποιο θέμα με την διαιτησία αλλά όχι στον βαθμό που τα αναδεικνύουν. Σίγουρα κάποια παιχνίδια θα μπορούσαν να έχουν καλύτερα σφυρίγματα όμως υπάρχουν σημαντικότερα θέματα. Το θέμα της διαιτησίας όταν συνεργάστηκα με τον Άρη ήταν προβληματικό. Το θέμα δεν είναι να μην αδικηθείς αλλά να διαχειριστείς σωστά την αδικία. Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο πέρυσι ήταν κίτρινη του Αγκάνθο και αποβολή του αντιπάλου. Βέβαια στην συνέχεια η ενέργεια του Αγκάνθο ήταν κόκκινη. Από εκεί και πέρα άλλοι επιλέγουν να ορμάνε στον διαιτητή, άλλοι να διαμαρτύρονται, άλλοι να του εξηγούν το λάθος με έναν διάλογο και άλλοι να χρησιμοποιούν ως μόνιμο άλλοθι την διαιτησία. Υπάρχουν κάποιοι προπονητές, παράγοντες και ποδοσφαιριστές που πάντα κατηγορούνε τον διαιτητή. Στην Ελλάδα που ζούμε πάντα φταίνε οι άλλοι. Στο παιχνίδι με την Λειβαδιά δεν υπήρχε κάποια φάση που έκρινε κάποιο γκολ. Από εκεί και πέρα μπορεί να γίνει ένα λάθος και μετά από πέντε λεπτά να μπει ένα γκολ. Μπορεί να δοθεί οφσάιντ και από την σέντρα να μπει γκολ. Στην Λειβαδιά δεν μιλάμε για κάποια άμεση φάση. Το χέρι του Μανιάτη ήταν άμεση φάση και αλλοίωση αποτελέσματος. Όχι όμως ένα φάουλ που δόθηκε στο κέντρο η ένα κόρνερ”.
Για το αν ο Άρης μπορεί να παραμείνει στην Σούπερ Λιγκ: “Όσο υπάρχουν μαθηματικές ελπίδες ο Άρης μπορεί να ελπίζει. Η διοίκηση και το τεχνικό τιμ κάνουν κάποιες κινήσεις και θα κριθούν στο τέλος αν είναι σωστές η όχι. Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος”.
Για το αν οι διαιτητές προκαταβάλλονται από τα ονόματα και την κατάσταση των ομάδων: “Δεν μπορώ να πω πως κάποιος διαιτητής θα πάει προκατειλημμένος επειδή βλέπει τον Άρη. Συνήθως οι αποφάσεις είναι ασυναίσθητες. Από εκεί και μετά αν κάποιος βάλει στο μυαλό του κάτι δεν αλλάζει. Δεν νομίζω πως έχει σχέση αν η ομάδα είναι δυνατή η αδύνατη. Αυτή είναι η άποψη μου. Από εκεί και πέρα είναι στην ιδιοσυγκρασία του διαιτητή και στην προσωπικότητα. Μπορεί οι διαιτητές που έπαιξαν τον Ολυμπιακό να είχαν αδύναμη προσωπικότητα και να κοιτούσαν το όνομα”.
Για το γεγονός πως αναδεικνύονται μόνο τα λάθη στην Ελλάδα: “Έχουν γίνει αρκετά λάθη στο πρωτάθλημα αλλά αναδεικνύουμε μόνο τα λάθη. Έχουν γίνει πολλές σωστές αποφάσεις που δεν τις αναδεικνύει κανείς. Στο Παγκόσμιο είπε η ΦΙΦΑ πως η διαιτησία ήταν πετυχημένη αν και είχαν γίνει εγκλήματα επειδή υπήρχε 90% ακεραιότητα. Κανένας στην Ελλάδα δεν έχει κάτσει να δει το ποσοστό σωστών αποφάσεων. Αν σταματήσουμε να ασχολούμαστε όλοι με την διαιτησία πιστεύω θα είναι καλύτερη. Οι ποινές για δυο-τρεις κληρώσεις έξω είναι οδηγίες της ΦΙΦΑ. Αυτό γίνεται και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν πάει ένας διαιτητής σπίτι του για ένα λάθος. Ας θυμηθούμε το παιχνίδι της Μάντσεστερ με τον Γουέμπ και το τι είχε γίνει. Δεν πήγε όμως την άλλη μέρα ο Γουέμπ σπίτι του. Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν συνέπειες στα λάθη. Ακόμα και λάθη να μην κάνεις μπορεί να δούνε μειωμένη την απόδοση σου και να σε αποσύρουν στις μεγάλες διοργανώσεις. Η άποψη μου είναι όταν ένας διαιτητής κάνει ένα λάθος να πρέπει να αγωνιστεί στην κατώτερη κατηγορία για μερικούς αγώνες, μετά να του δοθεί μια ευκαιρία στην ανώτερη και αν δεν αποδώσει να τον υποβιβάσουν. Βέβαια μετράει και η ηλικία. Αν είναι μεγάλος σε ηλικία θα πρέπει να τον σταματήσουν. Εγώ θεωρώ είναι λάθος να σταματάς για πέντε παιχνίδια έναν διαιτητή. Το θέμα είναι να είναι σε ετοιμότητα για αυτό θα πρέπει να το βάζεις να παίζει παιχνίδια ακόμα και σε κατώτερες κατηγορίες”.