Ο Κωστής Ψιμόπουλος, Έλληνας ακαδημαϊκός, ο οποίος διδάσκει στο Χάρβαρντ και το ΜΙΤ των ΗΠΑ, ήταν ένας από τους… τυχερούς Έλληνες που έζησαν δια ζώσης την βραδιά της ένταξης του Νίκου Γκάλη στο Hall of Fame, ενώ ήταν από τους βασικούς εμπνευστές της εκδήλωσης των απόδημων Ελλήνων προς τιμήν του «γκάνγκστερ» που έγινε την περασμένη βδομάδα.
Ο Ψιμόπουλος είχε μιλήσει πριν λίγες μέρες στο PRESSARIS. Διαβάστε τι είπε στην εκπομπή Αθλητικό X-PRESS στο Yellow Radio 92,8.
Αναλυτικά:
Για το τι σημαίνει το άκουσμα Νίκος Γκάλης στους απόδημους Έλληνες είπε:
«Η πρώτη εικόνα που σκέφτομαι πάντα είναι στην ουσία ένα απόφθεγμα. Το Ομηρικό γνωμικό και ιδεώδες «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων», καθώς η αφοσίωση που είχε, το ήθος του εντός και εκτός γηπέδου, η τελειότητα του στην τεχνική και εκτέλεση, αλλά και η σκληρή δουλειά με άρτια επαγγελματικό τρόπο που κατέβαλλε για να γίνεται συνεχώς καλύτερος (έστω και άν ήταν ο καλύτερος), ακόμα και μετά από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, αποτελούν την προσωποποίηση του ευγενικού αυτού αρχαιοελληνικού ιδεώδους στον σπουδαίο αθλητή και μπασκετμπολίστα Νίκο Γκάλη».
Τα συναισθήματά του για τον Γκάλη:
«Θα σας πω τα συναισθήματα και τις σκέψεις όλων μας. Είναι ένας ήρωας στα μάτια μας. Ένας σπουδαίος επαγγελματίας που πήρε την Ελλάδα στα χέρια του και την ανέβασε στα ουράνια».
Για το τι σημαίνει η είσοδός του στο Hall of Fame: «Επειδή γνωρίζω προσωπικά ανθρώπους που πήραν Νόμπελ, ξέρω τι σημαίνει και πώς είναι αυτοί οι άνθρωποι. Η ένταξη του Γκάλη στο Hall of fame είναι σαν να πήρε την Ελλάδα, ένα Νόμπελ, όπως εκείνα των Σεφέρη και Ελύτη. Τόσο μεγάλη είναι η αξία».
Για το πώς έζησε τον Γκάλη και το τι του έκανε εντύπωση είπε:
«Για πρώτη φορά είδα τιμώμενο πρόσωπο να έρχεται πριν από τους καλεσμένους, όπως έγινε στην εκδήλωση προς τιμήν που κάναμε οι Έλληνες ομογενείς. Ήταν χαμογελαστός και προσιτός σε όλους, ενώ δεν θα ξεχάσω την στιγμή που κατά τη διάρκεια της ομιλίας μας, έσκυψε το κεφάλι συγκινημένος και δάκρυσε. Δεν είναι μικρό πράγμα να βλέπεις τον ήρωα σου να δακρύζει…».