Σε νέα περίπτωση Σκουριών εξελίσσονται οι Σάπες Ροδόπης, καθώς πρόσφατα ήρθε πάλι στην επικαιρότητα το Sapes Gold Project όπως ονομάζεται και πρόκειται για επένδυση που αφορά εξόρυξη χρυσού.
Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας είναι έντονη και μάλιστα ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης αρνήθηκε να παραστεί σε συζήτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ο δήμαρχος είχε κληθεί σε ενημερωτική συνάντηση με την εταιρία χρυσού για προώθηση προς υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το πρόγραμμα ερευνητικών γεωτρήσεων.
Την άρνηση του να παραβρεθεί στη συνάντηση την γνωστοποίησε στον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, με επιστολή, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:
“Με την επιστολή μου αυτή θέλω να σας κάνω σαφές ότι δεν θα παραβρεθώ στην συνάντηση την οποία έχετε προγραμματίσει στο Υπουργείο την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 και αφορά την προώθηση και υπογραφή της Έγκρισης Απόφασης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το πρόγραμμα ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή των Σαπών για τον Χρυσό.
Η άρνησή μου έχει να κάνει με την αδιάρρηκτη θέση την οποία εξέφρασε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών και αφορά την άρνησή του σε κάθε είδους δραστηριότητα εκ μέρους οποιουδήποτε και οποιασδήποτε εταιρείας, θέλει να ερευνήσει ή να εκμεταλλευθεί το κοίτασμα χρυσού στην περιοχή των Σαπών.
Μάλιστα για τον λόγο αυτό, διοργανώσαμε ως Δήμος και μεγάλη εκδήλωση Κατά του Χρυσού στις Σάπες στις 13 Σεπτεμβρίου 2013, διατρανώνοντας την άρνηση της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε κάθε είδους χρυσοφόρα μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σάπες, με την παρουσία της τοπικής κοινωνίας να τάσσεται κατά της εξορυκτικής ή ερευνητικής δραστηριότητας της εταιρείας Χρυσού.
Ευχή μας είναι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπ’ όψη την θέληση της τοπικής μας κοινωνίας η οποία αν και μαστίζεται από ανεργία και ανέχεια εν τούτοις λέει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην επένδυση του Χρυσού και ζητά εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης εφόσον διαθέτει τις υποδομές για κάτι τέτοιο.
Τέλος θέλω κ. Υπουργέ να σας επισημάνω ότι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε εκδηλώσεις κατά του Χρυσού είναι συντριπτική και κάθε παραπληροφόρηση εκ μέρους κέντρων επικοινωνίας υπέρ του Χρυσού είναι θρυαλλίδα αντιδράσεων οι οποίες θα οδηγήσουν σε διχασμό την τοπική κοινωνία και σε καταστάσεις για τις οποίες δεν θα ευθυνόμαστε εμείς. Συγνώμη δεν θα συναινέσουμε στο «έγκλημα» κατά του περιβάλλοντος που επιχειρεί κάθε φορέας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Χρυσού στην περιοχή των Σαπών”.
Πηγή: news247.gr, thrakinea.gr