ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χαλβατζάκης: “Μόνο το μπάσκετ προοδεύει, έρχονται επενδυτές όπως ο Λάσκαρης στον Άρη”

Απόλυτα θετικό πρόσημο βάζει ο Γιώργος Χαλβατζάκης κάνοντας τον απολογισμό του πρώτου γύρου στην Basket League. «Μπορούμε όμως και καλύτερα», δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ υποστηρίζοντας πως το μπάσκετ είναι το μόνο πράγμα που προοδεύει στην Ελλάδα και διαφημίζει τη χώρα στο εξωτερικό.

Αναλυτικά είπε για:

-τον απολογισμό του πρώτου γύρου: «Ο πρώτος γύρος τελείωσε με πολλές συγκινήσεις. Είναι ένα πάρα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Μπορεί να μην έχει την ποιότητα άλλων πρωταθλημάτων για οικονομικούς λόγους, αλλά πρόκειται για ένα τρομερά αμφίρροπο σε όλες τις θέσεις της βαθμολογίας. Είναι σαν να έχουμε τρία πρωταθλήματα».

-την αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού: «Έχουμε αύξηση των εισιτηρίων και φέτος θα σπάσουμε το ρεκόρ όλων των εποχών από το 2002, που έχουμε τα στοιχεία στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης δεν έχουμε καθόλου επεισόδια και τελείωσε ο πρώτος γύρος χωρίς καμία τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών. Βλέπουμε μια στροφή του κόσμου κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και οι τηλεθεάσεις είναι πολύ υψηλές. Λυπάμαι που το λέω, αλλά σε άλλα αθλήματα δεν υπάρχει ενδιαφέρον και ξέρουμε ποιος θα είναι ο πρωταθλητής, σε αντίθεση με το μπάσκετ. Μπορώ να ισχυριστώ πως το μπάσκετ είναι ίσως το μόνο πράγμα στην Ελλάδα και σε εθνικό επίπεδο που πάει μπροστά. Μας σέβονται στο εξωτερικό απόλυτα και ζητούν τη γνώμη μας όλες οι ομοσπονδίες και οι λίγκες».

-την απουσία του instant replay: «Το instant replay απαιτεί έναν συγκεκριμένο αριθμό καμερών με βάση τις επιταγές της FIBA. Το κόστος για να έχουμε σε κάθε παιχνίδι τον απαιτούμενο αριθμό καμερών είναι δυσβάσταχτο. Το θέμα είναι περισσότερο οικονομικό, παρά τεχνικό. Δεν μπορούν τα κανάλια να καλύψουν επτά γήπεδα με τον αριθμό καμερών που απαιτούνται. Έχουμε πετύχει να έχουμε instant replay στα play offs. Θα θέλαμε να το έχουμε σε όλα τα ματς του πρωταθλήματος, αλλά δεν μπορούμε, δυστυχώς».

-το πρόβλημα των γηπέδων: «Ένα μείζον θέμα είναι των γηπέδων. Έχουμε πολλά άρτια γήπεδα σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ομάδες, όπως στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στην Κοζάνη και την Ξάνθη, ενώ έχουμε ομάδες που παίζουν σε κλουβιά. Είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε και πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να έχουμε κοινούς στόχους».

-την καλή οικονομική διαχείριση των ομάδων: «Οι επιτροπές επίλυσης οικονομικών διαφορών είναι στην ουσία ανενεργές. Λειτουργούν για κάποιες τυπικές περιπτώσεις, δεν υπάρχει καμία σχέση με το παρελθόν».

-την ευρωπαϊκή παρουσία των ελληνικών ομάδων: «Φέτος η Ελλάδα εκπροσωπείται στο εξωτερικό μετά από πολλά χρόνια με πέντε ομάδες, ενώ μέχρι πέρσι είχαμε μόνο τρεις. Σε ένα πρωτάθλημα δώδεκα ομάδων, αφού δύο υποβιβάζονται, σχεδόν οι μισές παίζουν στην Ευρώπη. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπορούν να φτάσουν μέχρι τον τελικό στην Ευρωλίγκα, Άρης και ΠΑΟΚ συνεχίζουν στο Eurocup, ενώ η ΑΕΚ αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες».

-την είσοδο νέων επιχειρηματιών στο πρωτάθλημα: «Επίσης εμφανίζονται στο πρωτάθλημα νέοι επενδυτές και νέοι ιδιοκτήτες, όπως ο Νίκος Λάσκαρης στον Άρη και ο Μάκης Αγγελόπουλος στην ΑΕΚ. Κάποιος που θέλει να επενδύσει στον αθλητισμό, ενδείκνυται να το κάνει στο μπάσκετ. Αν βοηθήσει και η οικονομία της χώρας, το άθλημα μπορεί να εκτοξευτεί στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια».

-το αν θα υπάρξει αύξηση ομάδων στην Α1: «Όχι, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Έχουμε ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση που θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν διάφορες συζητήσεις για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας εν γένει του πρωταθλήματός μας. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε πως πρέπει να πάμε σε μείωση ομάδων, άλλοι σε αύξηση ομάδων. Πρέπει να γίνει εκλογίκευση των κανονισμών».

-τις σχέσεις των ομάδων σε επίπεδο κορυφής: «Οποιαδήποτε αντιπαλότητα θέτει βόμβα στα θεμέλια του πρωταθλήματος και φέτος δεν έχουμε τέτοιο θέμα μέχρι τώρα κι ελπίζω να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση. Είμαι σίγουρος πως φέτος θα ζήσουμε τους καλύτερους τελικούς των τελευταίων ετών».

To Top