Ο προπονητής είναι το πρόσωπο που δέχεται τα πυρά όταν μία ομάδα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες κόσμου και διοίκησης. Και όχι απλώς δέχεται τα πυρά, αλλά πολύ συχνά βλέπει και την…πόρτα της εξόδου, χωρίς να του δοθεί μια πίστωση χρόνου προκειμένου να βελτιώσει το υλικό που του δόθηκε.
Το sport-fm.gr κάνει μια ανασκόπηση στο πρώτο μέρος της σεζόν 2012-2013 και θυμάται ποιοι προπονητές «αποχαιρέτησαν» πριν την ώρα τους. Διαβάστε την ανασκόπηση:
Την αρχή στο… rotation των προπονητών την έκανε η Βέροια. Η «βασίλισσα του βορρά» ξεκίνησε τη σεζόν με δύο ήττες και ο Μάκης Χάβος «πλήρωσε» τα σπασμένα. Έτσι, μόλις μετά τη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος η Βέροια βρέθηκε να ψάχνει αντικαταστάτη και τον βρήκε στο πρόσωπο του Νίκου Καρύδα. Ούτε εκείνος όμως έμελλε να βγάλει τη χρονιά στην τεχνική ηγεσία της ομάδας της Ημαθίας, καθώς μετά την εντός έδρας εμφατική ήττα από τν ΑΕΚ (4-0), ο προπονητής υπέβαλλε την παραίτησή του. Μετά από αυτό η ΠΑΕ στράφηκε σε ένα γνώριμο πρόσωπο ,τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη, ο οποίος προς το παρόν… δεν δείχνει τάσεις φυγής, ειδικά μετά το 3-0 επί του Παναθηναϊκού.
Τέταρτη αγωνιστική και η Ξάνθη χάνει στο «σπίτι» της 3-0 από τον ΠΑΟΚ. Αυτό ήταν αρκετό για να απομακρυνθεί από τον πάγκο ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Νέο πρόσωπο για την ακριτική ομάδα είναι ο Νίκος Κωστένογλου, ο οποίος δεν κατάφερε να αντιστρέψει την κακή εικόνα της ομάδας και να την ανεβάσει βαθμολογικά. Τελευταίο ματς του Κωστένογλου στην Ξάνθη ήταν αυτό με τον Αστέρα (1-1). Μετά την αποχώρησή του ακολούθησε η έκπληξη της χρονιάς ή μάλλον η πλέον «σουρεάλ» στιγμή της φετινής σεζόν. Επιστρέφει στον πάγκο ο Ουζουνίδης! Και μάλιστα ξεκινώντας με μία εντυπωσιακή «τεσσάρα» επί του Πανιωνίου.
Φέτος σίγουρα δεν είναι η χρονιά της ΑΕΚ αφού τα προβλήματα του παρελθόντος τη στοιχειώνουν και καταβάλλει υπεράνθρωπές προσπάθειες για να σταθεί στα πόδια της. Το βάρος των περιστάσεων «λύγισε» τον Βαγγέλη Βλάχο, ο οποίος μετά από μία σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων και εσωτερικών προβλημάτων με τους ανθρώπους της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ, ο τεχνικός αποχώρησε για να αναλάβει, μετά από διάστημα 11 μερών, ο Έβαντ Λίνεν, ο οποίος κάνει τα αδύνατα προκειμένου η ΑΕΚ να ανακάμψει και να γλιτώσει τον υποβιβασμό.
Άλλη μία… παθούσα ομάδα της Super League είναι ο Άρης που στην προσπάθειά του να δει «άσπρη» μέρα ακολούθησε και εκείνος την πολιτική «φύγε εσύ έλα εσύ» όσον αφορά τους προπονητές. Το ξεκίνημα της σεζόν βρήκε στον πάγκο τον Μάκη Κατσαβάκη, ο οποίος άντεξε 6 αγωνιστικές , και στην τελευταία ο Άρης έχασε 2-0 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» από τον Πλατανιά. Αυτό ήταν και το τέλος του προπονητή. Στη συνέχεια ανέλαβε το δίδυμο Νίκος Πασιαλής και Δημήτρης Μπουγιουκλής. Ένα 4-0 από τον Πανθρακικό ήταν αρκετό για τους ιθύνοντες των «κίτρινων» προκειμένου να αναθεωρήσουν και να φέρουν νέο τεχνικό στην ομάδα, τον Λούκας Αλκαράθ.
Στις 27/10 ο Πανθρακικός υποδέχτηκε τον Πανιώνιο στην Κομοτηνή και έχασε 2-1, ενώ είχε προηγηθεί και η ήττα 3-0 από τον ΠΑΣ πάλι στην έδρα του. Η μέτρια εμφάνιση που παρουσίαζε η ομάδα αποδόθηκε στον Σάββα Παντελίδη, με τον οποίο η ΠΑΕ έλυσε κοινή συναινέσει τη συνεργασία της. Αντικαταστάτης ήταν ο Παύλος Δερμιτζάκης, ο οποίος είχε συνεργαστεί ξανά με την ομάδα.
Ο «νεοφώτιστος» Πλατανιάς δεν μπορούσε να υπομείνει τη σειρά διαδοχικών αρνητικών αποτελεσμάτων (7η- 11η αγωνιστική) και με σκοπό να αλλάξει το αρνητικό κλίμα στην ομάδα, αποφασίστηκε να απομακρυνθεί από την τεχνική ηγεσία ο Γιάννης Χατζηνικολάου, τον οποίο αντικατέστησε ο Άγγελος Αναστασιάδης.
Και ο Παναθηναϊκός όμως θεώρησε πως για την κακή του πορεία στο πρωτάθλημα ευθυνόταν ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Η παρουσία του στους «πράσινους» κρίθηκε πως δεν «τραβούσε», και έτσι ο Πορτογάλος στα μέσα Νοεμβρίου αποτέλεσε παρελθόν από το «τριφύλλι». Το δύσκολο ρόλο να ανακάμψει ο ΠΑΟ ανέλαβε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, με τον οποίο ο Παναθηναϊκός … «ξανάνιωσε», με εξαίρεση το παιχνίδι της αυλαίας του πρώτου μέρους του πρωταθλήματος κόντρα στη Βέροια, όπου παρουσίασε έναν πολύ κακό εαυτό.