Δεν πρόλαβε να καθίσει η σκόνη από τα μέτρα του τελευταίου μνημονίου που έζησε η ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε πράξεις νομοθετικού πλαισίου, μιας και ο Αντώνης Σαμαράς θέλει την Τρίτη στο Eurogroup να μην υπάρχει καμία σκιά από ελληνικής πλευράς, που θα δώσει το δικαίωμα στους ευρωπαίους να μην λάβουν αποφάσεις για την εκταμίευση.
Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να καλύψει κάποια κενά του Μεσοπρόθεσμου και τα οποία είναι προαπαιτούμενα για να εκταμιευτεί η δόση, θα φέρει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εκ των οποίων το ένα θα αφορά τον αυτόματο έλεγχο ολόκληρου του δημόσιου τομέα, στενού και ευρύτερου.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η νομοθετική αυτή πράξη θα προβλέπει πως αυτόματα θα κόβονται πιστώσεις από οποιονδήποτε φορέα του κράτους που παρουσιάζει έστω και την ελάχιστη απόκλιση από τους οικονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό είναι το μόνο σημαντικό πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο που ζητά η τρόικα για τώρα και ότι το ζήτημα ξεκίνησε με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεν στο μνημόνιο, αλλά «λειάνθηκαν» στο πολυνομοσχέδιο.
Στη Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα αντικαταστήσει αυτή που είχε συντάξει στο τέλος Οκτωβρίου του Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η πίεση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους εργαζόμενους καθώς όποιος φορέας δεν έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό με τις αλλάγες μέχρι την 31η Ιανουαρίου καμία δαπάνη πλην των πληρωμών συντάξεων και αποδοχών δεν θα θεωρείται νόμιμη. Έως τις 15 Ιανουαρίου υποβάλλεται μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τριμηνιαίοι στόχοι από τα υπουργεία στο ΓΛΚ και έως τις 15 Φεβρουαρίου από τους φορείς στα αρμόδια υπουργεία.
Σε περίπτωση που ο αυτόματος έλεγχος διαπιστώσει υπέρβαση στα οικονομικά μεγέθη άνω του 10%, τότε περικόπτονται κατά το ίδιο ποσό πιστώσεις και επιχορήγήσεις, ενώ σε περίπτωση μεγάληε απόκλισης, τότε ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να ορίζει Επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών.
Αυτό ο νέος τρόπος θα ισχύει και στους ΟΤΑ, όπως πλέον ισχύει και στις ΔΕΚΟ και σε όλους τους άλλους δημόσιους φορείς.
Όπως λοιπόν ισχύει στις ΔΕΚΟ έτσι και στους ΟΤΑ εάν υπάρχει απόκλιση σε βάθος τριμήνου ή εξαμήνου ή και έτους, τότε θα αναστέλλεται η καταβολή αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Εάν η απόκλιση στα οικονομικά μεγέθη σε διάστημα ενός έτους, είναι μεγαλύτερη του 10%, τότε η θητεία των μελώντ του Διοικητικού Συμβουλίου θα λήγει αυτοδίκαια εντός ενός μήνα.
Φυσικά το νέο μικρότερου μεγέθους μνημόνιο που θα αφορά τους ΟΤΑ αναμένεται να κλιμακώσει τις αντιδράσεις των δήμων και των περιφερειών της χώρας σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, καθώς ήδη όλοι οι δήμοι της χώρας “βράζουν”.
Πηγή: newsit.gr