Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, Βαγγέλης Γραμμένος μίλησε με αφορμή την βράβευση της Κ-20 του Άρη στην ετήσια γιορτή της ΕΠΣΜ, αναφέρθηκε στο ταλέντο που υπάρχει στις ακαδημίες των κίτρινων, τις εξελίξεις στην ΚΕΔ και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ελληνικό πρωτάθλημα γενικότερα.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Βαγγέλης Γραμμένος στο επίσημο ραδιόφωνο του Άρη:
Για την ετήσια γιορτή της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, είπε: «Η γιορτή φέτος είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, και της Μακεδονίας. Πρόκειται να γίνουν βραβεύσουν και τιμητικές διακρίσεις σε ομάδες και αθλητές που διακρίθηκαν το 2011, καθώς και σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών».
Για την βράβευση της πρωταθλήτριας Κ-20 και τους αθλητές που προωθούνται από τις ακαδημίες στις επαγγελματικές κατηγορίες, δήλωσε: «Ήταν αυτονόητη η υποχρέωση της Ένωσης να τιμήσει την ομάδα του Άρη, δεδομένου ότι κατέκτησε το πρωτάθλημα και μάλιστα σε μια διοργάνωση που περιλαμβάνει και την προσδοκία πέρα από τον τίτλο. Την προσδοκία της προώθησης στην επαγγελματική κατηγορία. Ο Άρης ως σύλλογος και η ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης, κάνει πολύ καλή δουλειά στις ακαδημίες.
Παρακολουθώ τη δουλειά που γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και θεωρώ πως είναι εξαιρετική. Το ζητούμενο όμως είναι τόσο για τον Άρη όσο και για τις υπόλοιπες ΠΑΕ να έχουν και τον ανάλογο προγραμματισμό προκειμένου να απορροφήσουν τους ποδοσφαιριστές των ακαδημιών τους στις πρώτες ομάδες.
Είναι κάτι που επιβάλλεται από την δεδομένη οικονομική συγκυρία της χώρας μας που είναι δύσκολη απ όλες τις απόψεις. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για πολυδάπανες μεταγραφές, πολλές φορές αμφίβολης ποιότητας. Έχουμε δικά μας παιδιά, μεγάλα ταλέντα που πρέπει να κρατήσουμε στις πρώτες ομάδες.
Συγκεκριμένα ο Άρης πιστεύω πως διαθέτει μεγάλα ταλέντα, βλέπουμε ήδη παιδιά που αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα.
Πρέπει να τους δοθούν οι ευκαιρίες, πιστεύω πως μπορούν σταδιακά να ανταπεξέλθουν. Αυτά τα παιδιά πρέπει να τα προσέξουν οι ΠΑΕ ως κόρη οφθαλμού. Κάποια στιγμή πρέπει το ταλέντο και δυναμική του έλληνα ποδοσφαιριστή να αξιοποιηθεί.
Δεν πρέπει να αποκαλούμε ταλέντα ποδοσφαιριστές εικοσιδύο και εικοσιτριών ετών. Υπάρχουν παιδιά που είναι δεκαοκτώ, δεκαεννέα και είκοσι ετών και μπορούν να αγωνιστούν στην πρώτη κατηγορία. Είναι απαραίτητη η κατάλληλη, άριστη συνεργασία μεταξύ πρώτης ομάδας και υποδομών , καθώς μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα που θα λύσουν και τα οικονομικά προβλήματα των ομάδων».
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο, τόνισε: «Η μόνη διέξοδος για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό είναι να στραφούν οι ομάδες στις ακαδημίες.
Στις ομάδες όπως ο Άρης που γίνεται σοβαρή δουλειά, το μεράκι και το ταλέντο των νεαρών ποδοσφαιριστών πρέπει να αξιοποιείται. O Άρης έχει ταλαντούχους νεαρούς έλληνες ποδοσφαιριστές που μπορούν να αφήσουν εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πρέπει να επενδύσουν οι ομάδες πάνω σε αυτά τα παιδιά.
Το μάτι της πρώτης ομάδας πρέπει να βρίσκεται στις υποδομές. Δείτε τι γίνεται στις ομάδες και πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα, στη Σούπερ Λίγκ, στο περιφερειακό πρωτάθλημα, στην δεύτερη και την τρίτη εθνική κατηγορία, καθώς πολλές ομάδες ξεκινούν να αγωνίζονται και αποχωρούν καθότι δεν τα καταφέρνουν οικονομικά. Κάτι πρέπει να γίνει γι αυτό και σε επίπεδο Πολιτείας. Θα πρέπει να δούμε τα πράγματα κατάματα και να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου.
Φέτος το ελληνικό ποδόσφαιρο αντιμετώπισε ένα τσουνάμι. Με τα στημένα παιχνίδια και όσα έγιναν το καλοκαίρι. Εκεί έγιναν λάθη, τα οποία τα είχα επισημάνει και καταγγείλει, καταλήξαμε όμως να ξεκινήσουμε ένα πρωτάθλημα σε δόσεις.
Είναι κωμικοτραγικό. Βλέπω με λύπη μου την ιστορική Δόξα Δράμας να προσπαθεί να επιβιώσει. Σε τέτοιες περιστάσεις πρέπει όλοι να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. Για παράδειγμα θεωρώ πως ήταν λάθος να μην αλλάξουν τα κριτήρια αδειοδότησης. Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών δεν είναι δυνατόν να τα κριτήρια να είναι τα ίδια. Θα πρέπει σε συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία, να τεθούν όλα υπό νέα βάση. Αν αυτά τα ζητήματα δεν ληφθούν σοβαρά απ ‘ όλους, ΠΑΕ, ΕΠΟ και πολιτεία, τότε θα βρεθούμε προ απροόπτων εξελίξεων».
Για τις αλλαγές προσώπων στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και του έλληνες διαιτητές, σημείωσε: «Στα τελευταία παιχνίδια γίνονται σοβαρότατα λάθη. Προσωπικά διατηρώ το τεκμήριο υπέρ του διαιτητή όταν οι φάσεις είναι δύσκολες προκειμένου να μην αδικηθεί η κρίση του. Τα λάθη που έχουν γίνει όμως κατ’ επανάληψη και από συγκεκριμένους διαιτητές είναι σοβαρά.
Όταν τα λάθη είναι οφθαλμοφανή και επαναλαμβάνονται τότε νομίζω πως θα πρέπει οι συγκεκριμένοι διαιτητές να αφήσουν την κατηγορία της Λίγκας. Μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τέτοια λάθη επιφέρουν στις ομάδες στέρηση εσόδων και βαθμών. Δεν πρέπει να συνεχίζει ένας διαιτητής εφόσον δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.
Ήταν δεδομένο πως ο Βασσάρας ήταν αυτός που σε πρώτη φάση θα άφηνε τη θέση του. Αντιλαμβάνομαι την τεχνογνωσία του Βασσάρα, έχει συμμετάσχει σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου. Χρειάζεται εξαιρετική επιμέλεια για μπορέσεις να δώσεις το στίγμα σου στους διαιτητές.
Είναι απαραίτητο να ξέρεις ποιες γνώσεις έχουν οι διαιτητές, και το πως αντιλαμβάνονται έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Ειδικά εφόσον μιλάμε για τη Σούπερ Λιγκ, όπου τα φώτα είναι όλα στραμμένα εκεί.
Θα πρέπει να αναθεωρήσει πολλά πράγματα η ΚΕΔ σε σχέση με αυτό που βλέπουμε. Έχω και εγώ παράπονο από την ΚΕΔ όσον αφορά διαιτητικά λάθη σε βάρος του Άρη».