Ο διαιτολόγος της ΚΑΕ Άρης, Θανάσης Τσιούδας, μίλησε για τη δουλειά που γίνεται στο θέμα της διατροφής στο μπασκετικό τμήμα, αλλά και για το τι να προσέξει ο κόσμος στα γιορτινά τραπέζια.
Όσα είπε στο Yellow radio…
Αρχικά για την δική του συνεργασία με την ΚΑΕ Άρης ανέφερε: Με την ΚΑΕ Άρης συνεργάζομαι τα τελευταία 6 χρόνια, εδώ και 3 χρόνια είμαι στην ΚΑΕ και τα προηγούμενα ήμουν στις ακαδημίες. Υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση στο κομμάτι της διατροφής και πιστεύω ότι όσα παιδιά ήταν στις ακαδημίες αυτά τα χρόνια έχουν μάθει πλέον την αξία της διατροφής όπως και το τι πρέπει να τρώνε πριν και μετά τους αγώνες. Ο Άρης είναι πρωτοπόρος που εισήγαγε διαιτολόγο στα τμήματα υποδομής.
Για την δουλειά που γίνεται στην ΚΑΕ στον τομέα της διατροφής: Προσέχουμε πάρα πολύ τους αθλητές μας, φέτος έχουμε και κέτερινγκ, ξέρουμε τι πρέπει να φάνε μετά την προπόνηση, τα έχουμε πάντα όλα έτοιμα. Φροντίζουμε και το φαγητό τους πριν τον αγώνα ώστε να έχουν πάντα ενέργεια.
Για το ότι και ο ίδιος είναι οπαδός του Άρη: Είμαι Αρειανός, είμαστε πολεμιστές μια ζωή σε αυτήν την ομάδα, θυμάμαι πάρα πολλά πράγματα. Με έχει χαράξει ο τελικός με τον Σόλομον και το καλάθι του Ραίσεβιτς στο τέλος, θα μου μείνει αξέχαστη εκείνη η βραδιά, δυστυχώς Γκάλη δεν πρόλαβα αλλά αυτό θα μου μείνει. Τι να θυμηθώ, για τα ταξίδια που έχουμε πάει παντού; Σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, η Κυριακή είναι πάντα αφιερωμένη στον Άρη, είτε στην κερκίδα είτε κοντά.
Για το τι μπορεί να κάνει ο κόσμος τις γιορτές ώστε να μην παχύνει: Αυτές τις μέρες θα φάμε και θα πιούμε περισσότερο, το έχουμε σαν λαός, είναι στην παράδοση μας, υπάρχουν “tips” για να μην παχαίνεις τις γιορτές, αλλά το σημαντικό είναι τι κάνεις όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Εμείς τρώμε όλη την υπόλοιπη χρονιά, απλά τις γιορτές τρώμε περισσότερο. Αν ο καθένας προσέχει όλη την χρονιά, τρώει τα γεύματα που πρέπει, περπατάει 3-4 φορές την εβδομάδα, ακόμη και αν τις γιορτές φάει χωρίς μέτρο δεν θα έχει πρόβλημα.
Ενώ συνέχισε: Δεν πρέπει ποτέ να φτάσουμε νηστικοί στο οικογενειακό τραπέζι, γιατί τότε η γλυκόζη μας έχει πέσει πολύ, θέλουμε αλμυρό, θέλουμε γλυκό και τρώμε δίχως όριο. Αν φάμε πρωινό ένα φρούτο θα δούμε ότι θα ελέγξουμε το γιορτινό τραπέζι, γιατί θα χορτάσουμε νωρίτερα.
Επειδή θα πιούμε επίσης είναι καλό να αποφύγουμε τα αναψυκτικά, ή τουλάχιστον τα έξτρα αναψυκτικά, να μην υπάρχει και κόκα κόλα και σαν πορτοκαλάδα. Δυο γλυκά να τα κρατήσουμε για το απόγευμα, με δυο μικρά μελομακάρονα κανείς δεν έπαθε ποτέ τίποτα. Αν κάποιος τώρα θέλει να προσέξει τις γιορτές που το θεωρώ υπερβολικό είναι σημαντικό να κάνει γεύματα ενδιάμεσα, να τρώει ανά τρεις ώρες ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι με μέλι.
Για το τι μπορεί να κάνεις κάποιος στο κομμάτι της άθλησης: Είναι ευκαιρία αυτές τις μέρες, επειδή είναι γιορτινές, δεν εργαζόμαστε είναι σημαντικό να κάνουμε έναν περίπατο, έστω μια ώρα. Γιατί δεν υπάρχει αυτή η δικαιολογία του “δεν έχω χρόνο”.
Για το τι θα πρέπει να κάνει ο κόσμος μετά τις γιορτές: Μετά τις γιορτές στην ουσία δεν χρειάζεται κάποιος να κάνει κάτι υπερβολικό, δεν χρειάζεται να κάνει καμία αυστηρή δίαιτα, πρέπει απλώς να επανέλθει στο να τρώει κανονικά, σωστές ώρες, φρούτα και λαχανικά. Και να αποφεύγουμε το κρέας, το κρέας πρέπει να το τρώμε μια φορά το μήνα, και το λευκό μια φορά την εβδομάδα.