Κανείς από τους διεθνείς που βρίσκονται στην αποστολή της Εθνικής Ελλάδας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος από την πορεία της ομάδας στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κώστας Τσάνας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και απάντησε σε όλους εκείνους που χαρακτηρίζουν την ομάδα «Εθνική… Μυκόνου».
«Υπάρχει τεράστια στεναχώρια και απογοήτευση. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και εκφράζεται διαφορετικά», τόνισε ο υπηρεσιακός ομοσπονδιακός τεχνικός και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρχουν παίκτες που να έχουν την προσωπικότητα, να αγωνίζονται στους συλλόγους τους και πολλά άλλα. Έχουν συμβεί πολλά ανάποδα όλο αυτό το διάστημα».
Όσον αφορά την «κόντρα» της ΕΠΟ με τον Καραγκούνη, υποστήριξε: «Το ποδόσφαιρό μας δεν έχει ανάγκη από τέτοιους διχασμούς, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι».
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Κώστας Τσάνας στην εκπομπή «Αντεπίθεση» με τους Βασίλη Βέργη και Σάββα Λιβάνιο
-την πορεία της Εθνικής Ελλάδας στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016 και την επόμενη μέρα:
«Υπάρχει πολύ μεγάλος βάρος στους παίκτες και σε όλους εκείνους που βρίσκονται στις εθνικές ομάδες. Υπάρχει μία αποτυχία, η οποία, με βάση τον όμιλο, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν. Αν αναλογιστούμε το τι συνέβη από την αρχή των προκριματικών, τις αλλαγές προπονητών, τις ήττες, τις συγκυρίες και τους παίκτες που δεν έχουν βρει το ρυθμό τους. Μιλάμε για μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, που πρέπει να υπάρχουν κάποιες βάσεις. Πρέπει να υπάρχουν παίκτες που να έχουν την προσωπικότητα, να αγωνίζονται στους συλλόγους τους και πολλά άλλα. Έχουν συμβεί πολλά ανάποδα όλο αυτό το διάστημα. Υπήρχαν παίκτες που πέρσι δεν είχαν ομάδες, μόλις είχαν έρθει στην Εθνική και έτσι ήρθαν τα αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία έφεραν προβληματισμό σε πάρα πολλά επίπεδα»
-τις διαφορές στην Εθνική ομάδα μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014:
«Δεν ξέρω τι έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα, αφού ήμουν στην Ελπίδων. Μπορώ να μιλήσω για τις δέκα μέρες που είμαι στην Ανδρών. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι για το αγωνιστικό κομμάτι και όχι για εξωαγωνιστικά θέματα. Σέβομαι την άποψη όλων, αλλά κάθε άνθρωπος βλέπει τα θέματα από τη δική του οπτική γωνία. Θυμηθείτε όταν περνάει ο καιρός πως κρίνουμε αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Σαφώς επηρεάζεται μία ομάδα από το γενικότερο περιβάλλον».
-το τι πρέπει να γίνει για να έχει η «γαλανόλευκη» μια καλή πορεία στα προκριματικά του Μουντιάλ:
«Πρέπει να παρουσιαστεί μία ομάδα με ξεκάθαρους στόχους. Μία ομάδα που οι παίκτες δεν θα βαριούνται να έρθουν, αλλά θα το βλέπουν ως μία ακόμη ευκαιρία. Το θέαμα και το αποτέλεσμα δεν ήταν ένας συνδυασμός που μας έδιναν τη νίκη. Τα τελευταία παιχνίδια που παρακολουθούμε στην προκριματική φάση του Euro 2016 ήταν 0-0, 0-1, 1-0. Βλέπουμε το Καζακστάν να μην χάνει, η Ισλανδία και η Ουαλία έχουν εξαιρετική παρουσία και αρκετές ομάδες δείχνουν πως ακολουθούν τη στρατηγική που είχαμε εμείς μέχρι πρότινος. Χθες παίξαμε με τη Ρουμανία, η οποία είναι στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Μία χώρα που είναι στην 44η θέση δεν έχασε από εκείνη που είναι στην 7η θέση. Τα παιδιά θα πάνε στην τελική φάση του Μουντιάλ, εάν έχουν τα στοιχεία που είχαμε στο παρελθόν και έφεραν τις επιτυχίες».
-τη δήλωση του προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Γκιρτζίκη, που είπε ότι η Ομοσπονδία ψάχνει έναν προπονητή, που θα επαναφέρει την πειθαρχία στην ομάδα:
«Η πειθαρχία έχει πολλές έννοιες. Η Εθνική ομάδα είναι μία ομάδα, όπως οι υπόλοιπες και πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Όσο διάστημα ήμουν εγώ, εκείνο που αντίκρισα ήταν πως οι παίκτες ήταν επηρεασμένοι από τα πολλά προβλήματα και την κριτική που τους ασκείται. Αν καθημερινά διαβάζετε πράγματα που σας αφορούν και δεν είναι τόσο αληθινά, σίγουρα και εσείς θα επηρεαστείτε. Υπάρχει τεράστια στεναχώρια και απογοήτευση. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και εκφράζεται διαφορετικά. Στον καλύτερο σύλλογο οι έντεκα που παίζουν δεν έχουν την ίδια αντίδραση με εκείνους που δεν παίζουν και τόσο συχνά».
-την αντιπαράθεση της ΕΠΟ με τον Γιώργο Καραγκούνη:
«Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να μιλήσετε απευθείας μαζί τους. Για έναν παίκτη με την ιστορία και το ήθος του Γιώργου Καραγκούνη, που που πέρασε από τις Εθνικές ομάδες, το θέμα θα έπρεπε να λυθεί πιο ήπια. Το ποδόσφαιρό μας δεν έχει ανάγκη από τέτοιους διχασμούς, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Όλοι όσοι είναι στην Εθνική πρέπει να ενωθούν. Όπως είναι τώρα η κατάσταση, ο καθένας βρίσκει την ευκαιρία να χτυπήσει τις ομάδες μας.
Στις δυσκολίες θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας, αφού στις επιτυχίες δεν έχουμε τόσο ανάγκη την υποστήριξη. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι διεθνείς δεν συναισθάνονται ότι είναι τελευταίοι σε έναν όμιλο με τα Νησιά Φερόε, όμως αυτό δεν ισχύει. Όλους μάς πονάει αυτό το πράγμα. Από τη στιγμή που είσαι σε ένα πόστο που παίρνονται αποφάσεις κάποιες θα είναι σωστές και άλλες όχι. Έχουμε τόσα προβλήματα στο ποδόσφαιρό μας, δείτε πόσοι παίκτες έχουν συμμετοχές στο πρωτάθλημά μας και πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν μπορούμε να κάνουμε μεταγραφές στην Εθνική».
-τους 53 διεθνείς που έχουν κληθεί μετά το Μουντιάλ και αν η εθνική ομάδα πρέπει να γίνει πιο κλειστό «κλαμπ», όπως ήταν παλιότερα με τους κ.κ. Ρεχάγκελ και Σάντος σε μικρότερο επίπεδο:
«Συμφωνώ ότι η Εθνική πρέπει να αποτελείται από παίκτες υψηλού επιπέδου, αλλά πείτε μου όταν οι παίκτες δεν έχουν συμμετοχές και είναι τραυματίες πώς θα φτιάξουμε την 23άδα. Ρώτησε κανείς τον κ. Ρανιέρι γιατί έκανε αυτό το πράγμα και καλούσε παίκτες όπως ο Μάνταλος και ο Διαμαντάκος, τους οποίους χρησιμοποιούσε στην Εθνική; Χρειάζονται παίκτες-ορόσημο στην ομάδα, αλλά δεν μπορεί ο προπονητής να αγνοήσει και εκείνους που είναι σε καλή κατάσταση».
-τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επόμενος προπονητής:
«Δεν παίζει ρόλο η εθνικότητα, αφού η γερμανική σχολή αποτελείται από προπονητές διαφορετικού στιλ. Υπάρχει πειθαρχία, υπάρχει αυταρχικός τεχνικός, υπάρχει ελαστικός προπονητής. Το θέμα είναι πώς ο προπονητής που θα έρθει θα αντιληφθεί το στιλ των παικτών μας και πώς έχουν μάθει να αγωνίζονται. Υπάρχουν παίκτες που έχουν πάνω από 50 συμμετοχές. Στο χθεσινό ματς υπήρχαν πολλοί παίκτες μικροί σε ηλικία, κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε, αφού έχουν παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο. Θυμηθείτε πως η ομάδα που πήρε το Euro 2004 ήταν είχε μέσο όρο περίπου τα 30 χρόνια. Αν είσαι με κάποιον που μιλάς και καταλαβαίνει, τότε υπάρχει προοπτική. Αν είσαι με κάποιον που κουβεντιάζεις και δεν καταλαβαίνει, τότε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».
-τους Έλληνες προπονητές και το ενδεχόμενο να υπάρξει τέτοιος στον πάγκο της Εθνικής:
«Υπήρχε ο Αλκέτας Παναγούλιας που πήγε την ομάδα πρώτη φορά σε Euro και Μουντιάλ. Όλοι οι Έλληνες προπονητές είχαν κάτι να δώσουν, όμως με τον ερχομό των κ.κ. Ρεχάγκελ και Σάντος άλλαξε η δυναμική της ομάδας. Πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από το παρελθόν μας. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και το βοηθάμε μόνο αν βρίσκουμε λύσεις».
-την ανάρτηση του Ίαν Βουγιούκας με το κολάζ των δύο Εθνικών ποδοσφαίρου και μπάσκετ:
«Θεωρώ ότι αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είναι κάτι που αφορά αυτόν που ανεβάζει κάτι τέτοιο. Αλλά, επειδή μιλάμε για Εθνικές ομάδες, αυτές αφορούν μία χώρα. Το να κερδίσεις ή να μην κερδίσεις ένα παιχνίδι, δεν σημαίνει ότι ένας αθλητής δεν μπορεί να πάει στη Μύκονο. Τώρα αν καταφέρεις και φτιάξεις και Εθνική Μυκόνου, τι να πω…».