Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταργήσουν την τρόικα σε αντάλλαγμα για την υιοθέτηση εξαετούς προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.
Όπως γράφει η “Καθημερινή”, οι συζητήσεις είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο σύμφωνα με το Reuters, ωστόσο η πρόταση που εξετάζεται περιλαμβάνει την αντικατάσταση της τρόικας, η οποία αποτελείται από εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από μια ειδική ομάδα που θα επισκέπτεται την Αθήνα μια φορά το εξάμηνο. «Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα δεσμευτεί (να εφαρμόσει) πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εξαετούς διάρκειας, όπου η επίτευξη των στόχων θ’ ανταμείβεται με ελάφρυνση του χρέους, όπως επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής (των δανείων), αντί για την χορήγηση νέων δανείων». Σύμφωνα με το Reuters η κατάργηση της τρόικας εξετάζεται υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει νέα δανεικά μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος στα τέλη του 2014.
«Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν κτήμα τους το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Οι Έλληνες έχουν περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο να καταρτίσουν πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να εγκριθεί μέχρι το Δεκέμβριο και να αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του 2015», δήλωσε στο Reuters ανώνυμος αξιωματούχος. Προκειμένου η Ελλάδα να είναι εξασφαλισμένη αναμένεται να της δοθεί πρόσβαση σε προληπτική γραμμή πιστώσεων από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με δεύτερο ανώνυμο αξιωματούχο.
Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιήσει τη γραμμή πιστώσεων, τότε θα πρέπει ν’ αναμένεται σκλήρυνση της επιτήρησης. Παράλληλα το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το 2016. Ενδεχόμενη κατάργηση της τρόικας και αντικατάστασης της με διακριτικότερη επιτήρηση από την ειδική ομάδα (task force) θα μπορούσε να μετριάσει την λαϊκή κατακραυγή για το ρόλο της τρόικας και θα μπορούσε να ενισχύσει την κυβέρνηση συνεργασίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Reuters.
Πηγή: Καθημερινή