Το football story του 29χρονου Σουηδού εξτρέμ Νταβίντ Κάρλσον έχει πολύ ενδιαφέρον. Το sportal.gr παρουσίασε το νέο μεταγραφικό απόκτημα των κιτρινόμαυρων που έρχεται να αναβαθμίσει το επιθετικό παιχνίδι του Άρη.
Διαβάστε αναλυτικά:
Αντί προλόγου παραθέτουμε το σκάουτινγκ προφίλ της Ουράβα, τελευταίας ομάδας του Κάρλσον, όταν τον υποδέχθηκε πριν από ενάμιση χρόνο. «Ένας αριστεροπόδαρος μέσος τύπου εξτρέμ που περνάει τους αντίπαλους αμυντικούς με την γρήγορη ντρίμπλα του. Εκτός από τις ασίστ του, περιμένουμε από αυτόν τα ευθύβολα σουτ του με το αριστερό του πόδι, να σκοράρει με ελεύθερα χτυπήματα κατά τη διάρκεια των set παιχνιδιών και να παίξει υψηλής ποιότητας ποδόσφαιρο κοντά στο σημείο του πέναλτι».
Το… πακέτο αυτό θα κυκλοφορεί από φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα και ο Άρης ευελπιστεί ότι με την προσθήκη του Νταβίντ Μόμπεργκ Κάρλσον, όπως είναι το πλήρες όνομά του, προχωρά σε μια ποιοτική αναβάθμιση στους winger, με ένα παίκτη που και να σκοράρει ξέρει αλλά και να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του και να… ταΐζει, τον Λόρεν Μορόν εν προκειμένω.
Ο Κάρλσον μεγάλωσε έξω από το Μαρίεσταντ και προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα της FK Mariestad που αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία, σε ηλικία μόλις 14 ετών. Η εκπληκτική του ταχύτητα ήταν κάτι που… έβγαζε μάτι και ο προπονητής του Magnus Edlund θεωρούσε ότι ήταν το μεγαλύτερο προσόν του. «Έχει απίστευτη ταχύτητα και μια επιτάχυνση εξαιρετικά καλή για τα πρώτα δέκα μέτρα. Είναι μια ποιότητα που είναι μοναδική και είναι σημαντικό να συνεχίσει να τη διατηρεί. Αλλά τότε είναι σημαντικό να μπορεί να τη συνδέσει και με την μπάλα και να αυξήσει την αντίληψή του για το παιχνίδι και την κατανόηση του παιχνιδιού. Όταν του έρχεται η μπάλα φέρνει όλη του την ταχύτητα και την ενέργεια πάνω της» τον περιέγραφε ο προπονητής του.
Ο συμπαίκτης του στην Γκέτεμποργκ και πρώην παίκτης της Ξάνθης, Μίκαελ Ντίρεσταμ, είχε προκαλέσει αρκετή συζήτηση όταν σε ένα Tweet είχε πει ότι ο Κάρλσον είναι πιο γρήγορος από τον Μέσι. Ο νεαρός τότε Νταβίντ είχε ερωτηθεί αν είναι όντως πιο γρήγορος από τον Αργεντινό σταρ και είχε απαντήσει με περίσσεια αυτοπεποίθηση και ολίγον χιούμορ: «Πιστεύω πως ναι. Νομίζω ότι ο Μέσι φορούσε μια συσκευή μέτρησης στο παπούτσι του. Το πιο γρήγορο τρέξιμο που είχε ήταν 26 χλμ/ώρα και εγώ τρέχω πιο γρήγορα από αυτό. Δεν πρέπει να το πάρεις πολύ στα σοβαρά, είναι κυρίως διασκεδαστικό».
Ο πατέρας του, πρώην ποδοσφαιριστής κι αυτός, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του, κάτι που είχε παραδεχτεί σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του ο Κάρλσον: «Όταν ήμουν μικρός, ο πατέρας μου έλεγε ότι έπρεπε να σταματήσω να σουτάρω με τα δάχτυλα των ποδιών μου και αντ’ αυτού να το κάνω με τον αστράγαλό μου. Έπαθα εμμονή με το να το μάθω και όταν το πέτυχα, ευτυχισμένος, έτρεξα στον μπαμπά και του είπα ότι τώρα μπορώ να σουτάρω με τον αστράγαλο. Ποια ήταν η απάντησή του; Με κοίταξε και είπε ήρεμα. Μα μπορείς να σουτάρεις μόνο με το αριστερό. Το δεξί; Έπειτα εξαγριώθηκα και έτρεξα στον κήπο και έριχνα σουτ με το δεξί μέχρι να μάθω πώς να το κάνω. Είναι κάτι που έχει χαρακτηρίσει ολόκληρη την ποδοσφαιρική μου καριέρα» θυμάται για τα πρώιμα εκείνα χρόνια.
Οι εμφανίσεις του με την Εθνική ομάδα κάτω των 17 της Σουηδίας είχε ήδη ενεργοποιήσει την Γκέτεμποργκ, την Έλφσμποργκ αλλά και ομάδες από το εξωτερικό όπως οι Φούλαμ, Σαμπντόρια και μια ολλανδική ομάδα. Είχε μάλιστα κλείσει και αεροπορικό εισιτήριο αλλά κόλλησε γρίπη των χοίρων και μετά ένα πρόβλημα στο ισχίο τον κράτησε στη Σουηδία. Ίσως ήταν και καρμικό να παίξει για την ομάδα που αγαπούσε από μικρό παιδί: «Είμαι πραγματικά οπαδός της Γκέτεμποργκ από τότε που ήμουν πολύ μικρός. Και ο πατέρας μου ήταν πάντα υποστηρικτής, οπότε παρακολουθούσα αγώνες. Υπήρχε πάντα ένα μικρό όνειρο να παίξω εκεί. Όταν έρχεται η ώρα να διαλέξεις που θα υπογράψεις μετράει και το συναίσθημα. Ήταν πριν από 4-5 χρόνια όταν παρακολουθώντας ένα παιχνίδι στο Ούλεβι, είπα στον πατέρα μου ότι ήθελα και εγώ κάποια στιγμή να παίξω εκεί. Και να που συμβαίνει».
Το 2011 άρχισε να παίρνει τα πρώτα του λεπτά συμμετοχής αλλά οι δυο επόμενες χρονιές ήταν αυτές που άρχισε να καθιερώνεται. Το πρώτο του γκολ είναι κάτι που το θυμάται με ανακούφιση: «Είχα χάσει μια σημαντική ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο και ανακουφίστηκα όταν σκόραρα στην επανάληψη. Σκεφτόμουν συνεχώς ποιον πανηγυρισμό θα επιλέξω».
Ήδη τον παρακολουθούσαν αρκετές ομάδες. Μια από αυτές και η Σάντερλαντ που τελικά χάρη στους χειρισμούς του τεχνικού της διευθυντή Roberto de Fanti, έδωσε 2εκ στη Γκέτεμποργκ και απέκτησε τον 19χρονο Κάρλσον. Δυστυχώς για τον νεαρό τότε Σουηδό η πρώτη με-τακίνηση εκτός συνόρων, εξελίχθηκε σε αποτυχία. Ο Πάολο Ντι Κάνιο τον χρησιμοποίησε μόνο σε ένα ματς στο Λιγκ Καπ και τον Γενάρη παραχωρήθηκε δανεικός στην Κιλμάρνοκ.
Όταν αναφέρεται στο πέρασμά του από το Στάδιο του φωτός είναι απόλυτα ειλικρινής: «Έχασα όλη τη χαρά. Μισούσα το ποδόσφαιρο. Ήμουν 19 χρονών και καθόμουν μόνος σε ένα διαμέρισμα. Όταν πήγαινα στην προπόνηση, άκουγα μόνο ότι ήμουν ο χειρότερος, ήμουν αγενής και έπρεπε να γυρίσω στο σπίτι μου. Ήταν πολύ μεγάλο βήμα για μένα. Ήταν δύσκολο να μετακομίσω εκεί. Ήμουν μόλις 19 ετών, υπήρχαν και πολλά προβλήματα στην ομάδα με συνεχείς αλλαγές προπονητών. Δεν μπόρεσα να το διαχειριστώ πολύ καλά». Τι του άφησε το πέρασμα από ο νησί: «Έμαθα ότι ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, σκύβεις το κεφάλι και προχωράς».
Η επιλογή για τον Κάρλσον ήταν μονόδρομος. Έπρεπε να ξαναβρεί τη χαρά για το ποδόσφαιρο. Τη βρήκε στη Σκανδιναβία αν και όχι στην πατρίδα του. Επέλεξε την Νόρτζελαντ στη Δανία όπου έκανε δυο γεμάτες χρονιές που θα είχαν περισσότερες συμμετοχές αν δεν είχε κάποια προβλήματα τραυματισμών. Ο επαναπατρισμός ήρθε το καλοκαίρι του 2016 όταν υπέγραψε στη Νόρκεπινγκ. Στην παρουσίασή του από τη Σουηδική ομάδα είχε παραδεχθεί ότι προτιμάει να επιχειρεί από την δεξιά πλευρά: «Είναι η αγαπημένη μου θέση. Ήρθα στους πρωταθλητές και θα υπάρχει σίγουρα ανταγωνισμός».
Όσο για τον προπονητή του Jens Gustafsson δήλωνε πολύ ικανοποιημένος από την προσθήκη του Κάρλσον: «Θέλουμε να δείξουμε ότι ήμαστε μια ελκυστική ομάδα και ότι εδώ χτίζεται κάτι πολύ καλό. Ο Νταβίντ είναι καλός στο ένας εναντίον ενός, γρήγορος και τεχνίτης. Πολύ χρήσιμος στην επίθεση αφού μπορεί να παίξει και στις δυο πλευρές. Οι ικανότητές του είναι αρκετά ενδιαφέρουσες για να βελτιώσου-με το παιχνίδι μας».
Και η αλήθεια είναι ότι είχε βελτιώσει κυρίως το αμυντικό κομμάτι στο οποίο υστερούσε, κάτι που έχει παραδεχθεί και ο ίδιος: «Με τον καιρό ωριμάζεις. Όταν ήμουν μικρός δεν θεωρούσα σημαντική την άμυνα. Το συνειδητοποίησα στην Αγγλία και τη Δανία».
Την τελευταία του χρονιά στη Νόρκεπινγκ, τα δέκα γκολ και οι έξι ασίστ, έμοιαζαν το διαβατήριο για να φύγει για δεύτερη φορά από τη χώρα του. Κάτι που αισθανόταν ξεκάθαρα και επιζητούσε και ο ίδιος: «Αν είναι κάτι καλό θα ήθελα να κάνω το επόμενο βήμα. Το ξεκαθάρισα και στο club. Αισθάνομαι ότι είχα μια τεράστια βελτίωση στη Νόρκεπινγκ αλλά θα ήθελα να δω πόσο μακριά μπορώ να πάω. Πριν από ενάμιση χρόνο, σκεφτόμουν πως θα παίξω περισσότερο».
Παράλληλα είχε παραδεχθεί ότι ένας ακόμη λόγος ήταν και η υψηλή φορολογία στην πατρίδα του: «Αν οι φόροι δεν ήταν αυτοί που είναι στη Σουηδία, δεν θα έφευγα ποτέ. Θα μπορούσα να αγωνιστώ στη Νόρκεπινγκ ως το τέλος της καριέρας μου αλλά η ζωή του ποδοσφαιριστή είναι σύντομη και πρέπει να αρπάξω την ευκαιρία να πάρω καλά λεφτά όσο μπορώ» είχε πει χαρακτηριστικά δικαιολογώντας την απόφασή του.
Η Σπάρτα Πράγας ήταν αυτή που πλήρωσε σχεδόν 2εκ για να τον αποκτήσει. Αν και οι συνθήκες προπόνησης ήταν εντελώς διαφορετικές από αυτές που είχε συνηθίσει και δυσκολεύτηκε λίγο στην αρχή, οι πρώτοι μήνες ήταν σαν τους μήνες του μέλιτος. Το πρώτο εξάμηνο ήταν βασικός, με καλές εμφανίσεις, γκολ και ασιστ. Η αλλαγή προπονητή όμως έφερε και τα πρώτα σύννεφα το φθινόπωρο του 2019 και την απόφαση του Τόμας Ροσίτσκι, τεχνικού διευθυντή να τον στείλει στην β΄ ομάδα. Έπαιξαν ρόλο και κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει για τον παραγκωνισμό του στην πατρίδα του και οι οποίες αν και ανασκεύασε μετά, είχαν κάνει τη ζημιά. «Θέλω το καλύτερο για την ομάδα αλλά δεν ήρθα εδώ για να κάνω την τσιρλίντερ ή να αγωνίζομαι με τους αναπληρωματικούς ως αριστερό μπακ στην προπόνηση. Δεν συνιστά εξέλιξη για μένα να παίζω με τη β΄ ομάδα της Σπάρτα στην 3η κατηγορία» είχε πει με ειλικρίνεια στη «Sportbladet».
Την επόμενη χρονιά η κατάσταση βελτιώθηκε για τον Κάρλσον. Άρχισε πάλι να αγωνίζεται, συνετέλεσε τα μέγιστα στην κατάκτηση του κυπέλλου τον Ιούλιο του 2020 στη νίκη με 2-1 επί της Λίμπερετς στον τελικό αλλά τα καλύτερά του παιχνίδια με τη φανέλα της Σπάρτα τα έκανε τη σεζόν 2021-22 που η οι Τσέχοι αγωνίστηκαν και στους ομίλους του Europa League. Στα δυο ματς με τη Σέλτικ (αμφότερα τα κέρδισε η Σπάρτα με 4-1), ο Κάρλσον έκανε εκπληκτικά ματς, σε σημείο οι Σκοτσέζοι να προσπαθήσουν τον αποκτήσουν τον Γενάρη του 2021 με τα ρεπορτάζ να μιλούν για πρόταση 1,5εκ λιρών που όμως δεν κατατέθηκε. Με τη φανέλα της Σπάρτα μέτρησε συνολικά 96 παιχνίδια, με 26 γκολ και 22 ασιστ.
Η μετακίνησή του στην Ιαπωνία τον Γενάρη του 2022 ήταν μια μικρή έκπληξη για τους Σουηδούς αφού παιζόταν η επιστροφή στην αγαπημένη του Γκέτεμποργκ. Η πολύ καλή οικονομική πρόταση της Ουράβα όμως σε συνδυασμό με τη νέα πρόκληση που συνιστούσε τον έπεισαν. «Είναι τιμή μου που υπέγραψα στη μεγαλύτερη ομάδα της Ιαπωνίας. Και μόνο η σκέψη ότι θα μοιραζόμαστε τη νίκη στο κατάμεστο Saitama Stadium που δίνει ενέργεια» είχε πει στην παρουσίαση του.
Το ξεκίνημά του στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου υπήρξε εντυπωσιακό. Δυο γκολ στα πρώτα τέσσερα ματς και άλλο ένα στο ντεμπούτο του Asian Champions League. Συνολικά έκανε 46 παιχνίδια, με 13 γκολ και έξι ασίστ και αποκορύφωμα την κατάκτηση του AFC Champions League το 2022 στον τελικό κόντρα στην Αλ Χιλάλ αν και ο ίδιος δεν αγωνίστηκε. Εδώ και ένα μήνα, ο Κάρλσον είχε αιτηθεί μεταγραφή και αυτός ήταν ο λόγος που δεν έχει αγωνιστεί από τις 18 Ιουνίου. Ένα μήνα σχεδόν μετά, φοράει τα κιτρινόμαυρα και ξεκινάει τα ταχύρρυθμα μαθήματα ώστε σε δυο εβδομάδες να είναι έτοιμος στα πρώτα ευρωπαϊκά ματς…
Πηγή: sportal.gr