Η διοικητική αλαζονεία που οδήγησε στη νέα χρεωκοπία, τα χρέη, οι άγνωστες λεπτομέρειες της στρατηγικής για την υπαγωγή στο άρθρο 99, οι κίνδυνοι από την απόρριψη του αιτήματος και το plan b είναι τα στοιχεία τα οποία περιέχονται σε ένα πλούσιο ρεπορτάζ από την εβδομαδιαία εφημερίδα Match Reports.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ της Match Reports που υπογράφει ο Βασίλης Μάστορας:
Σε μία κλωστή κρέμεται το μέλλον του Αρη. Τα συσσωρευμένα χρέη προς το δημόσιο με τις προσαυξήσεις και προς τρίτους πλησιάζουν τα 25 εκ. ευρώ οπότε η λύση-ανάσα δεν μπορεί να είναι άλλη από την υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Θεωρητικά πάντα καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, ακόμη και στην περίπτωση που οι Κίτρινοι πετύχουν το άνοιγμα της διαδικασίας και την επικύρωση της απόφασης υπαγωγής, ότι η ΠΑΕ θα μπορέσει σε βάθος χρόνου να αξιοποιήσει τα ευεργετήματα του νόμου.
Ο Αρης έκανε ένα σημαντικό βήμα για την οικονομική του εξυγίανση στα τέλη του 2004. Χρονική στιγμή που πέτυχε την υπαγωγή στο άρθρο 44, γεγονός το οποίο επίσης τον απάλλαξε από ένα σημαντικό μέρος των χρεών του και συγχρόνως διακανόνισε το υπόλοιπο σε βάθος δεκαετίας.
Οι κακές διοικητικές επιλογές στη διαχείριση των εσόδων, τόσο της διοίκησης Σκόρδα, όσο και αυτής του Αθανασιάδη, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες, φόρτωσαν την ΠΑΕ με χρέη τα οποία δεν είναι διαχειρίσιμα. Στα ταμεία της ΠΑΕ εισέρευσαν από το 2009 μέχρι το καλοκαίρι του 2012 κοντά στα 35 εκ. ευρώ, αλλά παρ’ όλα αυτά τον περασμένο Ιούνιο τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ παρουσίαζαν άθλια εικόνα. Η λογική του να διατίθενται για τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος το 80-85% των εσόδων, ενώ η διεθνής πρακτική στις υγιείς ομάδες δεν ανεβάζει το ποσοστό αυτό πάνω από 55% είχε ως αποτέλεσμα ο Αρης να πνιγεί και πάλι στα χρέη.
Περίπου 1,8εκ. ευρώ υποχρεώσεις σε εταίρους, 2,2 εκ. σε προμηθευτές, 6,5 εκ. σε συμβόλαια ποδοσφαιριστών (δεν υπολογίζονται τα ποσά των προσφυγών), 11,5 στην εφορεία και 450 χιλ. στο ΙΚΑ είναι ποσά που προκαλούν ίλιγγους στην ανάγνωση τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρέος προς το δημόσιο είχε μπει σε ρύθμιση, αλλά τα ποσά των δόσεων που ξεπερνούσαν τις 250 χιλ. μηνιαίως πλέον ήταν αδύνατον να πληρωθούν. Επιλέχθηκε μετά τον Σεπτέμβριο να μην πληρωθούν οι δόσεις με δεδομένο την κατάθεση αίτησης για την υπαγωγή στο άρθρο 99, αλλά πλέον χάθηκε η ρύθμιση και η ΠΑΕ δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα.
Χαρακτηριστικό της κακής διαχείρισης που έγινε είναι ότι παρότι υπήρχαν έσοδα η διοίκηση Αθανασιάδη άφησε χρέος στους ποδοσφαιριστές μόνο από μισθούς περίπου 500.000 ευρώ!
Προστασία
Από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου που η ΠΑΕ Αρης κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 απολαμβάνει τα προστατευτικά μέτρα του νόμου καθώς δεν μπορεί κανείς από τους οφειλέτες να εκτελέσει τυχόν απόφαση είσπραξης που έχει στα χέρια του. Σ΄ αυτή την κατηγορία υπάγονται και οι ποδοσφαιριστές που έχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Αυτό σημάνει ότι η ΠΑΕ μέχρι την 11η Ιανουαρίου δεν αντιμετωπίζει κάποιον κίνδυνο. Βεβαίως η προστασία αυτή αφορά τις οικονομικές εκκρεμότητες μέχρι την ημέρα που κατατέθηκε η αίτηση. Οπότε οι όποιες οικονομικές εκκρεμότητες γεννήθηκαν, είτε προς το δημόσιο είτε προς τους παίκτες, μετά την ημερομηνία αυτή «κυνηγούν» την ΠΑΕ Αρης. Στην περίπτωση πάντως που το δικαστήριο δεχτεί να ανοίξει η διαδικασία τα προστατευτικά μέτρα θα ισχύσουν μέχρι την επικύρωση της απόφασης που θα απαιτήσει χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών έως τεσσάρων μηνών. Αυτό σημαίνει ότι οι Κίτρινοι μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος δεν θα διατρέχουν κινδύνους από τους πιστωτές.
Το πλάνο και οι δυσκολίες
Οι Κίτρινοι αισιοδοξούν σ’ όλους τους τόνους ότι τελικώς θα πετύχουν να πείσουν το δικαστήριο να ανοίξει τη διαδικασία για την υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 99. Με δεδομένο ότι τα νομικά είναι θεωρητική επιστήμη κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά ότι όλα θα εξελιχθούν θετικά, τόσο στις 11 Ιανουαρίου όσο και στη συνέχεια που θα κληθούν να τεκμηριώσουν τη βιωσιμότητα της ΠΑΕ μετά την υπαγωγή της στο νόμο.
Για την υπαγωγή στο άρθρο 99 απαιτείται η συναίνεση τουλάχιστον του 60% των πιστωτών. Αυτό τον αριθμό θα πρέπει οι Κίτρινοι να τον συμπληρώσουν, κατά κύριο λόγο, με τη σύμφωνη γνώμη του δημοσίου το οποίο αυτή τη στιγμή ουσιαστικά είναι ο στρατηγικός πιστωτής με ποσοστό που ξεπερνάει το 55%.
Η θέση που θα κρατήσει το δημόσιο είναι προς το παρόν αδιευκρίνιστη. Από την πλευρά της ΠΑΕ έγιναν επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες, πήραν υποσχέσεις αλλά τίποτε το χειροπιαστό. Το θετικό για τον Αρη θα είναι στην εκδίκαση της 11ης Ιανουαρίου να μην υπάρξει εκπροσώπηση από το Υπουργείο Οικονομικών καθώς η παρουσία εκπροσώπου του αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά. Η συναίνεση για την υπαγωγή στο άρθρο από την πλευρά του δημοσίου τυπικά είναι αδύνατη καθώς σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο υποχρεούται να συναινεί σε παρόμοιες περιπτώσεις μόνο όταν πρόκειται για εξυγίανση Οργανισμών του κράτους.
Ακόμη ένα μειονέκτημα που υπάρχει στην προσπάθεια του Αρη να πάρει με το πλευρό του το δημόσιο είναι το γεγονός ότι το τελευταίο αισθάνεται ασφαλές για την είσπραξη των οφειλομένων έχοντας υποθηκεύσει το βοηθητικό του Ν. Ρυσσίου το οποίο το κοστολόγησαν με 5,5 εκ. ευρώ (αυτό αναφέρεται στην αίτηση) και έχουν δεσμεύσει τις περιουσίες των πρώην παραγόντων Ματθαίου, Σκόρδα, Αθανασιάδη, Ζαμπέτα και Γρανούζη.
Η ελπίδα
Το δημόσιο μπορεί να συναινέσει μόνο στην περίπτωση που πάρει απόφαση ο υπουργός Οικονομικών ύστερα από γνωμοδότηση της 16ης διεύθυνσης φορολογίας εισοδήματος. Ένα τέτοιο χαρτί πάντως μέχρι στιγμής δεν το έχει στα χέρια της η ΠΑΕ Αρης.
Ακόμη στην περίπτωση που δεν θα έχουν την αρχική συναίνεση του δημοσίου δεν σημαίνει ότι οι Κίτρινοι δεν μπορούν να πάνε με θετικές προϋποθέσεις στη μάχη για το 99. Σ’ αυτή την περίπτωση απαιτείται να έχουν τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 20-25% των πιστωτών, ποσοστό το οποίο εκτιμούν νομικοί και φοροτεχνικοί ότι είναι σημαντικό προκειμένου να τραβήξει, υπό προϋποθέσεις, σε συναίνεση και το δημόσιο. Αυτό το ποσοστό δεν έχει συμπληρωθεί μέχρι τώρα και πολύ δύσκολα θα συμπληρωθεί μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
Η διαδικασία
Στις 11 Ιανουαρίου το δικαστήριο προκειμένου να βγάλει απόφαση θα πιθανολογήσει, ακούγοντας τα επιχειρήματα της ΠΑΕ Αρης, εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει η συμφωνία με το 60% των πιστωτών των Κιτρίνων. Αυτό σημαίνει ότι όσο λιγότερες ενστάσεις υπάρξουν από την πλευρά τους, και κυρίως από το δημόσιο, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για να καρποφορήσουν οι προσπάθειες των ανθρώπων του Αρη. Απόφαση το δικαστήριο αναμένεται να βγάλει μετά από έναν περίπου μήνα και αν είναι θετική θα δώσει στους Κίτρινους χρονικό περιθώριο περίπου τριών μηνών για να προχωρήσουν σε συμφωνίες. Πάντως θα ήταν θετικό να παρουσιαστεί στις 11 Ιανουαρίου μία τάση για συμφωνία από τους πιστωτές. Κι αν αυτή είναι από το δημόσιο τόσο το καλύτερο.
Για το χρέος προς το ΙΚΑ δεν υπάρχει ιδιαίτερο άγχος στη διοίκηση κι αυτό γιατί έχουν υπόσχεση από τον γ. Γραμματέα Παναγιώτη Κοκκόρη για θετική έκβαση της αίτησης για ρύθμιση του χρέους, η οποία εάν τρέξει θα έχει δόση περίπου 40.000 ευρώ ποσό που μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον Αρη ώστε να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα.
Το plan b
Προκειμένου ο Αρης να αποφύγει δυσάρεστες περιπέτειες, καθώς μετά από μια πιθανή απόρριψη θα βγει από την προστασία που του προσφέρει η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, και οι παίκτες που έχουν τελεσίδικες αποφάσεις από προσφυγές θα μπορούν να ζητήσουν αφαίρεση βαθμών, θα πρέπει να έχει και plan b. Σ’ αυτό εντάσσεται η κατάθεση νέας αίτησης με ταυτόχρονη κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία από τους πιστωτές μέχρι την ημέρα που θα αποφασίσει το δικαστήριο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχουν κι άλλα νομικά επιχειρήματα τα οποία σε συνδυασμό με νόμους περί των φορολογικών μπορούν να οδηγήσουν τον Αρη στην εξασφάλιση φορολογικής ενημερότητας χωρίς να καταβάλει άμεσα χρήματα. Αυτό θα του δώσει το δικαίωμα να προχωρήσει σε μετεγγραφές χωρίς να περιμένει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ή τις αποφάσεις των δικαστηρίων οι οποίες θα εκδοθούν μετά τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου.