Τους είχαν φέρει οι εκάστοτε διοικήσεις με σκοπό να λύσουν την επιθετική δυστοκία της ομάδας. Μας τους παρουσίαζαν ως μηχανές του σκοραρίσματος, με τρομερό ταλέντο και ευχέρεια στο να “ματώνουν” τα αντίπαλα δίχτυα.
Πολλές φορές τα ονόματα τους έγιναν πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες και ακούγονταν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα τα προ-Άρη κατορθώματα τους. Το αποτέλεσμα όμως… ήταν πέρα για πέρα θλιβερό! Αντί για το βαρύ πυροβολικό που περιμέναμε αγωνιωδώς να δούμε στο γήπεδο μας βγήκαν σκουριασμενες κάννες.
Ήρθε η ώρα για μια αναδρομή και όλος ο κόσμος θυμάται τις 5 χειρότερες μεταγραφές επιθετικών που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Άρη, και ευελπιστεί να αποφεύγεται τον λοξυγγα από το γέλιο!
ΆΝΤΕΡΣΟΝ ΚΟΣΤΑ
Ήταν ακριβώς πριν από 6 χρόνια όταν στις 6/6/2007 ανακοινώνεται η μεταγραφή ενός αγνώστου ποιότητας Βραζιλιάνου φορ εν ονόματι Άντερσον Κόστα. Ο εν λόγο ποδοσφαιριστής είχε συμπληρώσει το εικοστό έτος της ηλικίας του και ήταν έτοιμος για το μεγάλο άλμα της καριέρας του. Είχε αγωνιστεί στο τοπικό πρωτάθλημα της χώρας του, με την φανέλα της Βάσκο Ντα Γκάμα ενώ τις προηγούμενες δύο σεζόν αγωνίστηκε στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ που θυσίασε 1,5 εκ. ευρώ για να το εντάξει στο δυναμικό της. Είχε ύψος 1.88 ενώ ήταν φανερό ότι είχε παραπανίσια κιλά. Αυτα του στέρησαν το δικαίωμα να τον εμπιστευτεί ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, με λογικό επακόλουθο να αγωνιστει μόλις για 3 παιχνίδια -χωρίς να πετύχει κάποιο τέρμα- αποχωρώντας το Δεκέμβριο του ίδιου του έτους για την πατρίδα του. Σήμερα αγωνίζεται στην Μακαέ στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας στη Βραζιλία.
ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΝΤΕΛΟΡΤΕ
Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 9/8/2008 ο Άρης κάνει γνωστή την συμφωνία του με τον Αργεντίνο φορ περιοχής Ντελόρτε. Το ύψος του εντυπωσιακό καθώς άγγιζε τα 2,00 μέτρα – 1,98 επακριβώς- και το πέρασμά του από τη Χιμνασια Λα Πλάτα άλλα και την Αργεντίνος Τζούνιορς προδιαθεται μια καλή επιλογή. Ο θηριώδης φορ ξεκίνησε την καριέρα του ως μπασκεμπολίστας, ωστόσο επέλεξε να γίνει ποδοσφαιριστής. Σε αρκετά ώριμη ηλικία αποφάσισε να αφήσει την Λατινική Αμερική και να έρθει για πρώτη φορά Ευρώπη και συγκεκριμένα στον Άρη ωστόσο ούτε αυτός άγγιξε τις προσδοκίες που είχαν σχηματιστεί γύρω από το όνομα του. Ο 30 χρονος Λατίνος αγωνίστηκε σε 4 ματς, δεν έχασε ούτε ευκαιρία και αποχώρησε έπειτα από 5 μήνες παραμονής στη Θεσσαλονίκη.
ΦΑΜΠΙΑΝΟ ΛΙΜΑ
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2010 ο Αρης ολοκληρώνει την τελευταία μεταγραφή εκείνης της σεζόνμε το Φαμπιάνο Λίμα να να κλείνει το ρόστερ που δημιούργησε ο Εκτορ Ραούλ. Ο 25 χρονος τότε επιθετικός αποκτήθηκε την τελευταία μέρα των ελευθέρων μεταγραφών από την Αυστριακή Βάκερ Ινσμπρουκ, ενώ νωρίτερα αγωνίστηκε για ένα χρόνο στην Ραπίντ Βιέννης. Ο Βραζιλιάνος ήταν ένας ακόμη από αυτούς που πέρασαν και δεν ακούμπησαν! Αγωνίστηκε συνολικά 44 λεπτά στις τρεις του συμμετοχές, ενώ είχε ένα σουτ σε παιχνίδι κόντρα στην Λαρισα στο Βικελίδης, με την μπάλα να αναζητείται επί της Βασιλίσσης Ολγας! Σήμερα οποίος θέλει να τον βρει μπορεί να παρακολουθεί την Λίντσερ στην Β’ κατηγορία της Αυστρίας.
ΝΤΕΙΒΙΝΤΑΣ ΤΣΕΣΝΑΟΥΣΚΙΣ
Μερικούς μήνες νωρίτερα, η διοίκηση των κιτρίνων ολοκλήρωσε ακόμη μια μεταγραφή “βατόμουρο”. Ήταν Ιούνιος του 2010, και ο Ντειβίντας Τσεσνάουσκις συμφώνησε να υπογράψει τριετές συμβόλαιο με την διοίκηση του συλλόγου. Ο έμπειρος 29 χρονος μεσοεπιθετικός, προέρχονταν από μια εξαιρετική σεζόν με τα χρώματα του Εργοτέλη, και η μεταγραφή του ικανοποίησε αναμφίβολα τις τάξεις των περισσότερων οπαδών. Ο Λιθουανός εκτιμάται ότι ήταν εκείνη την περίοδο ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της χώρας του, με πέρασμά εκτός των άλλων και από την Χαρτς όπου κατέκτησε και το κύπελλο! Μετά βίας συμπλήρωσε 1 χρόνο με τα χρώματα του Άρη, αφήνοντας απογοητευμένους όσους τον πίστεψαν. Πλέον κολλάει τα τελευταία του ένσημα στο Αζερμπαϊτζάν.
ΒΙΚΤΟΡ ΓΙΑΚΟΜΠ
Η πιο πρόσφατη “φόλα” μεταγραφή φορ είναι αυτή του Ρουμάνου Βικτορ Γιάκομπ. Ο 31χρονος φορ ήρθε ώστε να βοηθήσει να λυθεί το επιθετικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η ομάδα του Σάκη Τσιώλη. Αν και την προηγούμενη χρονιά για τον ίδιο ήταν άκρως επιτυχημένη με την φανέλα του Ηρακλή, στους κιτρινόμαυρους ήταν σκέτη απογοήτευση. Πήρε μπάλες, τροφοδοτήθηκε, άλλα δεν μπορούσε με τίποτα να πετύχει έστω ένα τέρμα. Έφυγε κακην κακώς μετά από 3 μήνες μην προσφέροντας τίποτα. Στα 33 χρόνια του χρόνια αποκτήθηκε από την Ουνιβερσιτάδ Κλουζ χωρίς όμως να έχει πάρει καμία ευκαιρία από τον προπονητή του.
* Το κείμενο αποτελεί αναγνωρισμένη εργασία του σπουδαστή Παναγιώτη Κυμπριχτσή των σχολών ΙΕΚ ΞΥΝΗ