Ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας θα δώσουν 200 ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα στο τουρνουά ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου, στη μνήμη του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού αλλά και του Λεβ Γιασίν, με τη συμμετοχή ακαδημιών του Άρη, του Ηρακλή, του Ολυμπιακού, του Π.Α.Ο.Κ., και του Παναθηναϊκού.
Η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και η Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας διοργανώνει το εν λόγω τουρνουά το Σάββατο στους χώρους του ΤΕΦΑΑ Θέρμης, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
Μοναδικός στόχος της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, είναι να αναδειχθεί πως ο αθλητισμός θα έπρεπε να ενώνει και να ξεπερνά τα σύνορα, τις κοινωνικές προελεύσεις, τις αντιθέσεις, και τις οπαδικές προτιμήσεις. «Φυσικά κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει το ατυχέστατο γεγονός του Άλκη Καμπανού, ο οποίος δολοφονήθηκε λόγω οπαδικών διαφορών. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε πως στον αθλητισμό δεν μας χωρίζει τίποτα και θα έπρεπε να νιώθουμε πως ανήκουμε στην ίδια ομάδα, κι όχι να βλέπουμε περιστατικά βίας ξανά και ξανά» ανέφερε ο ο Κοσμήτορας της Σχολής Φυσικής Αγωγης και Αθλητισμού, καθηγητής, Γεώργιος Τζέτζης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ.
Οι φίλαθλοι, οπαδοί και αθλητές, όπως είπε ο κ. Τζέτζης, μέσω του ποδοσφαίρου πρέπει να αναδείξουν πως ενώνονται φυλές, άνθρωποι που έχουν πολλές διαφορές στην νοοτροπία τους και στον τρόπο ζωής τους. «Αυτό θέλουμε να δείξουμε μέσω του τουρνουά και της προσπάθειάς μας, ότι ο αθλητισμός είναι ένα σπουδαίο φαινόμενο και κανείς δεν πρέπει να το ξεχνάει αυτό. Τα μηνύματα που πρέπει να περνάει, θα έπρεπε να είναι μόνο αυτά κατά της οπαδικής βίας».
«Δυστυχώς διαπιστώνουμε καθημερινά βία στα γήπεδα»
Η οπαδικότητα, επιλέγεται από το άτομο, ως απάντηση στα προβλήματά του, του δίνει την ψευδαίσθηση της ταυτότητας, της δύναμης μέσα σε μια ομάδα, της αναγνώρισης και της υπεροχής. “Ο άλλος” που ανήκει σε κάποια διαφορετική ομάδα, φαίνεται σαν εχθρός, κι είναι κατώτερος, αλλά θέλει να κάνει και “κακό” στην ομάδα.
Το φαινόμενο της οπαδικής βίας αναπτύσσεται και συντηρείται, πάνω σε ένα βαθύ και ευρύ φάσμα κοινωνικών προβλημάτων. «Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε από την πλευρά μας ως μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι πως, πραγματικά το ποδόσφαιρο δεν παράγει βία, αλλά αυτή την παράγουν οι άνθρωποι. Δυστυχώς διαπιστώνουμε καθημερινά βία όπου προπονούνται τα παιδιά, αλλά πρέπει να ξέρουν πως πέρα από αντίπαλοι στις ομάδες, στο υπόλοιπο της ζωής δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Αυτό θέλουμε να αποδειχθεί στην πράξη, στην εκδήλωση που έχουμε προγραμματίσει, η οποία θα αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα για μία νέα ημέρα, περνώντας μηνύματα κυρίως στους οπαδούς» ανέφερε με την σειρά του ο κ. Θωμάς Μεταξάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
«Όταν η παιδεία μεταδίδεται μέσω του παιχνιδιού, τότε γίνεται ένα “πολεμικό όπλο” κατά της βίας»
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γιουρούκαλης, Γενικός Γραμματέας ΕΠΣ Μακεδονίας, εξέφρασε την χαρά του για την πρόσκληση σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία προσπαθεί να δείξει το “διαφορετικό” ποδόσφαιρο, ως κοινωνικό φαινόμενο. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα πανεπιστήμια θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα μέσα από τις δράσεις κατά της οπαδικής βίας, ελπίζοντας να υπάρξουν πολλαπλοί αποδέκτες.
«Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμηθεί η οπαδική βία είναι διά μέσου της παιδείας. Όταν αυτή μεταδίδεται στους νεαρούς μαθητές και αθλητές, μέσα από το πιο όμορφο και κατάλληλο εργαλείο, αυτό του παιχνιδιού, τότε μετατρέπεται σε ένα “πολεμικό όπλο”. Στις ηλικίες αυτές δεν υπάρχουν διακρίσεις».
Πηγή: Thesstoday.gr