Για μια τοξική “βόμβα”, ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ατμόσφαιρα που απειλεί τη δημόσια υγεία και τις οικονομίες των κρατών της κεντρικής Μεσογείου, προειδοποιεί το άρθρο της ιταλικής ηλεκτρονικής εφημερίδας.
Ο χημικός εξοπλισμός της Συρίας, αρχικά προοριζόταν για εξουδετέρωση στην Αλβανία αλλά μετά από ισχυρές δημόσιες πιέσεις από τη χώρα αυτή παρά τα γενναιόδωρα οικονομικά οφέλη που πρόσφεραν οι Αμερικανοί, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αρνηθεί “την προσφορά” κι έτσι το οπλοστάσιο θα καταστραφεί στη θαλάσσια ζώνη δυτικά της Κρήτης.
Ο συναγερμός δόθηκε από τους ερευνητές του Δημόκριτου στην Αθήνα και του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι μιλούν για “απόλυτη καταστροφή της οικονομίας και του τουρισμού”.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Δημόκριτου και πρώην προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκο Κατσαρό, “αν η εξουδετέρωση των χημικών όπλων πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης, τότε μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο. Πρόκειται για μια μέθοδο ιδιαίτερα επικίνδυνη με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον της μεσογείου και τους γειτονικούς λαούς”.
Οι επιπτώσεις θα είναι η απόλυτη νέκρωση του περιβάλλοντος της περιοχής και η ρύπανση της θάλασσας ανάμεσα στο Λιβυκό και το Κρητικό πέλαγος. Ας σημειωθεί επίσης ότι πρόκειται για το ίδιο σημείο που χρησιμοποιείτο παλαιότερα για τον καταποντισμό των χημικών τα οποία διακινούσε η μαφία.
Για μεγάλο κίνδυνο μιλάει ο καθηγητής Ευάγγελος Γιδαράκος του Πολυτεχνείου Κρήτης, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις ελληνικές αρχές, οι οποίες βρίσκονται στο περιθώριο αυτής της διαδικασίας.
“Αυτές οι χημικές ουσίες είναι προσμίξεις επικίνδυνων και τοξικών ουσιών, οι οποίες δεν μπορούν να εξουδετερωθούν χωρίς να καταστρέψουν τους ζωντανούς οργανισμούς μόνο με αυτή τη μέθοδο”, υπογραμμίζει ο ερευνητής. “Αυτή η ζώνη ανάμεσα στην Αδριατική και τη Μεσόγειο είχε μετατραπεί σε ‘νεκροταφείο χημικών προϊόντων’ από την ιταλική μαφία, η οποία σε μια περίοδο 20 ετών καταβύθισε το φορτίο περίπου 30 εμπορικών πλοίων από διάφορες ουσίες και χημικά απόβλητα, όπως αποκαλύφθηκε τελευταία”.
Η διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας θα πρέπει να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο καθηγητής Γιδαράκος ωστόσο, έχει πολλές αμφιβολίες. “Το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας συνίσταται από δύο είδη. Υπάρχουν 1.250 τόνοι “κύριων” όπλων, όπως το αέριο σαρίν και το αέριο μουστάρδας και άλλοι 1.230 τόνοι πρόδρομων ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των καθεαυτού όπλων.
Αυτές οι ουσίες, κυρίως χημικές ενώσεις χλωρίου και φθορίου, είναι από μόνες τους πολύ δηλητηριώδεις και τοξικές. Έπειτα υπάρχει μια γκάμα άλλων ουσιών που συγκεντρώθηκαν από τη Συρία μετά το εμπάργκο, οι οποίες είναι άγνωστης φύσης και εξίσου άγνωστης προέλευσης. Ακόμη κι αν πιστέψουν τους 1.500 τόνους που είχαν δηλωθεί αρχικά, δεν πιστεύω ότι αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να καταστραφεί μόνο μέσα σε τρεις μήνες.
Πιθανόν να χρειαστεί ο τριπλάσιος χρόνος, με την προϋπόθεση να μην υπάρξουν απρόοπτα”, λέει ο ίδιος πριν καταλήξει: “Η όλη ιστορία θυμίζει κατά πολύ μια πολεμική επιχείρηση και δεν έχει παρά ελάχιστη επιστημονική χροιά”.
Πηγή: e-go.gr