Οσο και να προσπαθούμε να βρούμε θετικά στο γεγονός ότι πέσαμε ως χώρα στην 18η θέση του Ranking της UEFA, δεν υπάρχουν. Είναι ο απόλυτος πάτος γιατί κυριολεκτικά δεν πάει πιο κάτω. Από την 18η θέση έως την 28η ισχύουν ακριβώς τα ίδια πράγματα.
Διαβάστε την σχετική ανάλυση από το gazzetta.gr:
Τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια τα οποία αναλογούν ως εξής:
- Πρωταθλητής: 1ο προκριματικό Champions League
- Δευτεραθλητής: 2ο προκριματικό Europa Conference League
- Τρίτος: 2ο προκριματικό Europa Conference League
- Τέταρτος: 2ο προκριματικό Εuropa Conference League
Κάποιοι μπορούν να δουν μόνο το δέντρο να μείνουν σε αυτή την εικόνα και να μην βλέπουν το δάσος. Δηλαδή ότι δεν θα έχουμε ομάδα στο Europa League, ότι για να δούμε ομάδα σε ομίλους του Champions League θα πρέπει να περάσει 4 προκριματικούς γύρους και θα παραμένει αμφίβολο εάν θα έχουμε ομάδα γενικά σε ευρωπαϊκό όμιλο ακόμα και στο Europa Conference League.
Αυτό είναι το δέντρο. Το βλέπουμε όλοι σε μια πρώτη ματιά. Ομως το πρόβλημα της 18ης θέσης είναι μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο. Αναφέρω ενδεικτικά μερικούς λόγους τους οποίους θα αναλύσω και παρακάτω.
- Εναρξη προετοιμασίας-σεζόν
- Πρωτάθλημα με μικρότερο ενδιαφέρον και περισσότερες αδιάφορες ομάδες
- Financial Fair Play
- Μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ στις μεταγραφές του καλοκαιριού
Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε πως εμείς δεν μπορούμε την Ευρώπη σε ότι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο και την UEFA. Aντίθετα οι επιπτώσεις που θα έχουμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο επειδή σνομπάραμε, δεν τα καταφέραμε ή απλά δεν μπορούσαμε να πετύχουμε εκτός συνόρων μπορεί να είναι καταστροφικές.
Πάμε να τις δούμε μία μία…
Εναρξη προετοιμασίας-σεζόν
Τι σημαίνει λοιπόν 1ος προκριματικός γύρος για τον πρωταθλητή της επόμενης σεζόν. Πέρα από το προφανές, ότι θα χρειαστεί δηλαδή τέσσερις προκρίσεις για να μπει στο Champions League, o πρωταθλητής με το που θα τελειώσει την σεζόν του, θα πρέπει ν’ αρχίσει σχεδόν αμέσως την επόμενη. Αν έχει και διεθνείς που θα βρίσκονται στο Euro τότε κλάφτα Χαράλαμπε. Χωρίς να ξέρουμε ακόμα το καλεντάρι για την επόμενη σεζόν (αναμένουμε τις ανακοινώσεις και για το Europa Conference League) ενδεικτικά σας λέμε ότι πέρσι το καλοκαίρι ο πρώτος προκριματικός ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου!
Σκεφτείτε πότε θα πρέπει ν’ αρχίσει προετοιμασία για να είναι έτοιμη η ομάδα. Και αν κάποιοι θεωρούν ότι θα είναι εύκολα τα πράγματα και ίσως να κοιτάξουν τον πρώτο προκριματικό ως… φιλικούς αγώνες προετοιμασίας εάν κληρωθεί ο πρωταθλητής μας με την πρωταθλήτρια Σουηδίας που θα είναι σε φουλ ρυθμούς μάλλον δεν θα είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα. Το στραπάτσο του ΠΑΟΚ με την Εστερσουντ είναι ακόμα νωπό στις μνήμες μας.
Εναρξη προετοιμασίας λοιπόν μέσα ή τέλη Ιουνίου για τον πρωταθλητή. Που θ’ αρχίσει την σεζόν του 10 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει διαφορετική διαχείριση μέσα στην σεζόν. Πότε θα κάνει κοιλιά η ομάδα; Θα επηρεάσει τους στόχους της; Πόσο φρέσκια θα είναι το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου που κρίνονται πολλά. Θ’ αντέξει να πάει με σπασμένα τα φρένα Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο;
Θα το διαπιστώσουμε του χρόνου από πρώτο χέρι…
Πρωτάθλημα με μικρότερο ενδιαφέρον και περισσότερες αδιάφορες ομάδες
Επιτέλους καταφέραμε και βρήκαμε ένα format στο πρωτάθλημα που σαφώς δείχνει καλύτερο, είναι πιο ενδιαφέρον και σίγουρα κρατά στην… τσίτα τις περισσότερες ομάδες μέχρι τέλους. Και φέτος είχαμε την ιδιαιτερότητα στα play offs που ο Παναθηναϊκός ήταν τιμωρημένος από την Ευρώπη. Σκεφτείτε το «τριφύλλι» να είχε δικαίωμα να παίξει στην Ευρώπη πόσο διαφορετικά θα έπαιζαν ΟΦΗ και Αρης. Κίνητρο για να βγουν στην Ευρώπη και όχι «άδειες» ομάδες.
Για του χρόνου αυτό ξεχάστε το. Θα έχουμε μόνο 4 ομάδες που θα πάρουν εισιτήριο για την Ευρώπη. Οπότε αν ο 6ος των play offs έχει μείνει πίσω θα είναι αδιάφορος. Οπως επίσης δεν θα έχει σημασία και το αν θα τερματίσεις 2ος, 3ος ή 4ος. Καμία σημασία όμως.
Και οι 3 θα ξεκινήσουν από τον ίδιο προκριματικό γύρο στο Europa Conference League.
Περισσότερες αδιάφορες ομάδες λοιπόν, άρα και μικρότερο ενδιαφέρον στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Εάν μάλιστα οι φωστήρες του ελληνικού ποδοσφαίρου αυξήσουν τις ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα; Καλά κρασιά. Από Νοέμβριο θα υπάρχουν 5-6 αδιάφορες ομάδες. Τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτηρία θα έπρεπε αυτόματα να σημαίνει και πρωτάθλημα 12 ή ακόμα καλύτερα 10 ομάδων.
Financial Fair Play
Πάμε και στο οικονομικό. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Και το Financial Fair Play έχει γίνει πιο αυστηρό. Για να μην ανοίξουμε την κουβέντα, ναι τα μεγάλα ψάρια βρίσκουν τρόπο και ξεφεύγουν (π.χ. Μάντσεστερ Σίτι), όμως η Τραμπζονσπόρ πήρε Κύπελλο, τερμάτισε δεύτερη στην Τουρκία αλλά Ευρώπη γιοκ. Ηδη κάποιες ελληνικές ομάδες είναι σε αυστηρή επιτήρηση.
Πως μας επηρεάζει η 18η θέση στο Financial Fair Play; Το γεγονός ότι θα πρέπει να… καταπιούμε σπαθιά για να δούμε ευρωπαϊκό όμιλο (εδώ δεν βλέπαμε τις καλές μέρες…) σημαίνει πως τα έσοδα των ελληνικών ομάδων θα μειωθούν. Και μπορεί για τον Βόλο, την ΑΕΛ, τον Παναιτωλικό (τυχαία τα παραδείγματα) τα πράγματα να είναι διαφορετικά μιας κι έχουν συνηθίσει να ζουν σχεδόν μόνο από τα τηλεοπτικά αλλά αυτό δεν ισχύει για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αρη και Παναθηναϊκό.
Για να πας ίσα βάρκα ίσα νερά στο FFP η UEFA υπολογίζει ως έσοδα τηλεοπτικά συμβόλαια (εδώ γελάμε σε ότι έχει να κάνει την Ελλάδα), εισπράξεις εισιτηρίων, εμπορικά έσοδα (διαφημίσεις, πώληση φανελών και τα σχετικά), πωλήσεις παικτών και τα prize pool. Οπου prize pool βάλτε τα έσοδα από την UEFA. Τα 25+ εκατομμύρια που παίρνει μια ομάδα από την είσοδό της στους ομίλους του Champions League για παράδειγμα, τα 10+ για το Europa League και φυσικά τα όσα καταφέρνουν σε νίκες και προκρίσεις.
Ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσα λεφτά θα… πέσουν στο Europa Conference League αλλά να είστε σίγουροι πως θα είναι λιγότερα σε σχέση με τις άλλες δύο διοργανώσεις.
Και ας μη γελιόμαστε για τις ελληνικές ομάδες που ψάχνουν ευρωπαϊκά εισιτήριο αυτά τα λεφτά δεν μπορούν να τα βρουν από πουθενά αλλού!
Μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ στις μεταγραφές του καλοκαιριού
Πάμε τώρα και στις μεταγραφές. Ας μην πούμε το αυτονόητο. Οτι εάν δεν είσαι συμμορφωμένος με το FFP δεν μπορείς να κυνηγήσεις και… παιχταράδες. Αλλά ας το ξεπεράσουμε αυτό κι ας πούμε ότι οι ελληνικές ομάδες μπορούν να τα «σκάνε». Τώρα που θα πέσει και η φορολογία στα συμβόλαια να βγούμε στις αγορές και να φέρνουμε Καρεμπέ, Πάουλο Σόουζα, Πάμπλο Γκαρσία, Σκόκο και Αμπρέου.
Να τους πεις τι; Ελα Ελλάδα και μην σ’ απασχολούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Θα παίξουμε Ευρώπη! Γελάνε και τα τσιμέντα. Αν του πεις κιόλας ξεκινάμε προετοιμασία 20 Ιουνίου και τα ματς αρχίζουν 10 Ιουλίου; «Ευχαριστώ πολύ θα τα πούμε Αύγουστο» θα είναι η απάντηση. Ειδικά με Euro του χρόνου. Και αν φυσικά δεν θα έχει κλείσει σε άλλον σύλλογο και θα είμαστε Αύγουστο στην Ευρώπη…
Αυτά τα ολίγα για αρχή για τον πάτο που έχουμε πιάσει ως ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Και τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα αν οι ομάδες μας του χρόνου σνομπάρουν το Europa Conference League. Γιατί μπορεί να είναι η τρίτη διοργάνωση της Ευρώπης αλλά θα είναι ντροπή για τις ομάδες των ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ να σνομπάρουνμια ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Ισως να είναι και η ευκαιρία μας για την αντεπίθεση. Μια αντεπίθεση που θέλει χρόνο, υπομονή και συνέπεια. Για να δούμε εάν οι μεγάλοι επιτέλους θα βάλουν μυαλό…