To «τουρνικέ» ή όπως είναι αλλιώς ο ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης, κατάφερε να κρατήσει στη ζωή τον 31χρονο αστυνομικό, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επεισοδίων στον Ρέντη, από ναυτική φωτοβολίδα.
Το τουρνικέ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από το διαδίκτυο ή από κατάστημα με ιατρικό ή στρατιωτικό εξοπλισμό και παίζει καταλυτικό ρόλο, για να σταματήσει η αιμορραγία.
Πώς μπορεί να εφαρμοστεί
Ο Αναστάσιος Γιακουμής, ειδικός παθολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στο Star και εξήγησε πώς μπορεί να εφαρμοστεί. το πολύ χρήσιμο εργαλείο.
«Εφαρμόζεται 5 με 10 εκατοστά πάνω από το σημείο του τραυματισμού, δηλαδή στο σημείο που θέλουμε να ελέγξουμε την αιμορραγία. Φτιάχνουμε και περνάμε τη θηλιά και περιστρέφουμε γύρω από το άκρο και κολλάμε το αυτοκόλλητο στο λουράκι» είπε ο κ. Γιακουμής για το τουρνικέ.
«Για να εξαντλήσουμε οποιοδήποτε περιθώριο χαλαρότητας, περιστρέφεται και ο μοχλός μέχρι και τρεις φορές, και ασφαλίζουμε με το λουράκι. Βλέπουμε εάν έχει σταματήσει λουράκι» συνέχισε.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ιμάντα, ο ειδικός παθολόγος πρόσθεσε πως μπορεί να εφαρμόσει τη ζώνη ή τη γραβάτα, με μοναδική προϋπόθεση να τα τοποθετήσει πολύ σφιχτά στο σημείο του τραυματισμού, για να σταματήσει η αιμορραγία ή να μην πιάνει σφίξεις πιο περιφερικά από την τοποθέτηση.