Η «αρμονική κατάρρευση», ένας συνδυασμός κατακόρυφων και οριζόντιων κυμάτων, ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή της Τουρκίας και της Συρίας, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Καρύδης, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, με μεγάλη εμπειρία στις αντισεισμικές κατασκευές. Ο κ. Καρύδης πήγε στο Χατάι με τους συνεργάτες του για αυτοψία της καταστροφής.
«Στην επικεντρική περιοχή η σεισμική κίνηση είναι εντελώς ανώμαλη, αλλού χαμηλή, αλλού δυνατή. Έχουμε αρμονική κατάρρευση, δηλαδή πέντε κτήρια ίδια, το 1, το 3 το 5 καταρρέουν, ενώ το 2 το 4 παραμένουν, ανεξαρτήτως υλικών… Είναι θέμα της κίνησης του εδάφους» σημείωσε.
«Είναι σαν έχει βάλει εκρηκτικά στα θεμέλια, τα τίναξε πάνω τα κτήρια όπως στην κατεδάφιση κτηρίων, επομένως δεν είναι σίγουρο ότι και καινούργιες κατασκευές στην Τουρκία, οι οποίες δεν είναι σχεδιασμένες για δυνατούς σεισμούς, θα αντέξουν (…) Καταρρέουν ακαριαία τα κτήρια, δεν υπάρχει χρόνος αντίδρασης του κόσμου» ανέφερε.
«Με συνεχή μπλοκ (η μια πολυκατοικία κολλημένη στην άλλη) δεν είχαμε τόσο ζημιές όσο σε μεμονωμένες πολυκατοικίες» σημείωσε.
Ελληνικά και τουρκικά κτήρια
Ο κ. Καρύδης εξήγησε την κατασκευαστική ανωτερότητα των ελληνικών κτηρίων έναντι των τουρκικών.
Βασική προϋπόθεση που κτίζουμε στην Ελλάδα, εξήγησε ο καθηγητής, είναι τα κτήρια να μην καταρρέουν όσο δυνατός και αν είναι ο σεισμός. «Μπορεί να πάθουν σημαντικές ζημιές, να έχουμε τραυματίες, άλλα αποφεύγουμε την κατάρρευση».
«Ο αντισεισμικός κανονισμός καλύπτει αυτές τις προδιαγραφές από το 1994 και δώθε, αλλά και κτήρια με προηγούμενους κανονισμούς δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστα, απλώς θέλουν έλεγχο» ξεκαθάρισε ο Παναγιώτης Καρύδης.
Πρόσθεσε πάντως ότι «πρέπει να ελέγξουμε τα κτήρια μας και στην Ελλάδα και να τα φροντίζουμε».
«Μια μεγάλη πόλη 30.000 κατοίκων θα είναι νεκρή»
«Μια μεγάλη πόλη 30.000 κατοίκων θα είναι νεκρή» εκτίμησε δε συγκλονισμένος, ο κ. Καρύδης. «Πρόκειται για τραγικές ζημιές, πρόκειται για άλλο μέγεθος, για άλλη κλίμακα μεγέθους, δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιο πράγμα, δεν το έχω αντικρίσει αυτό το πράγμα. Μια μεγάλη πόλη 30.000 κατοίκων θα είναι νεκρή, ελπίζω να μη βγω αληθινός, και ολόκληρη η Ελλάδα, 9 εκατομμύρια, κάτω» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Οποιαδήποτε βοήθεια είναι σταγόνα στον ωκεανό. Βλέπουμε αδιάκοπη βοήθεια ασθενοφόρα, γερανοφόρα κλπ, δεν φτάνει τίποτα. Το κλίμα είναι τραγικό, κλαίνε παιδία, έφηβοι κοπέλες με μαύρο δάκρυ. Απειροελάχιστη ελπίδα να βρεθούν πολλοί εγκλωβισμένοι ζωντανοί. Τα κτήρια στην κεντρική περιοχή κατέρρευσαν αποτόμως.
Τι έφταιξε για την τραγωδία
Ο κ. Καρύδης ανέφερε ότι αναλυτικά τις παραμέτρους που έπαιξαν ρόλο στην τραγωδία. Ήταν το αναμφισβήτητα τεράστιο μέγεθος, η μεγάλη ένταση, αλλά και η μεγάλη έκταση του σεισμού. Το μικρό εστιακό βάθος, οι κακές κατασκευές, που δεν είναι όλες σχεδιασμένες για να αντέξουν και μικρότερους σεισμούς, η κακή συντήρηση, κτηριακές προσθήκες όχι επιμελημένες. Επίσης, έπαιξε ρόλο η ώρα του σεισμού, όλοι κοιμούνταν, και δεν έγινε καν προσεισμός όπως στη Λ’ Άκουιλα.
Σε 3 – 4 μέρες υπάρχει ελπίδα; Πόση ελπίδα να υπάρχει. Και οι δρόμοι είναι δύσκολοι κάναμε 4 ώρες για 100 χιλιόμετρα και είναι πηγμένοι οι δρόμοι. Μια Ελλάδα 9 εκατ. είναι κάτω. και είναι χωρίς σπίτι.
Πηγή: skai.gr