Από τη μία πλευρά, η Ρεάλ Μαδρίτης των 100 τίτλων σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, από την άλλη η Οσασούνα, που έχει στην τροπαιοθήκη της έντεκα τρόπαια πρωταθλητή, αποκλειστικά από τις χαμηλότερες κατηγορίες του ισπανικού ποδοσφαίρου…
Οποιος αναζητά έναν ορισμό για την αθλητική εκδοχή της μάχης του Δαυίδ με τον Γολιάθ, δεν έχει παρά να στρέψει το βλέμμα του στο στάδιο «Καρτούχα» της Σεβίλης, όπου απόψε το βράδυ (6/5, 23:00 ώρα Ελλάδας) οι δύο αυτές ομάδες διεκδικούν το τρόπαιο στον 121ο τελικό του Copa del Rey.
Εννέα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία συμμετοχή της Ρεάλ σε τελικό του κυπέλλου Ισπανίας και την κατάκτηση του τροπαίου, για 19η φορά στην ιστορία του συλλόγου.
Η πολυνίκης του ισπανικού πρωταθλήματος και του Champions League δεν έχει να παρουσιάσει αντίστοιχη κυριαρχία στο Copa del Rey, όπου είναι τρίτη σε αριθμό τροπαίων, πίσω από την Μπαρτσελόνα και την Αθλέτικ Μπιλμπάο, και έχει κατακτήσει τον τίτλο μόλις δύο φορές τα τελευταία 30 χρόνια.
Φέτος, η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι (που ήταν στον πάγκο και στο προηγούμενο κύπελλο που κατέκτησαν οι Μαδριλένοι) έχει τη μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει στην κορυφή του θεσμού, μία ευκαιρία που βέβαια δημιούργησε μόνη της, αποκλείοντας διαδοχικά την Ατλέτικο στα προημιτελικά (στην παράταση) και την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά, με το εμφατικό 4-0 της ρεβάνς μέσα στο «Καμπ Νου».
Με τον τίτλο της La Liga να έχει ουσιαστικά ήδη «κλειδωθεί» στη Βαρκελώνη, όπου κατέληξε νωρίτερα και το σούπερ καπ, οι «μερένγκες» θέλουν το κύπελλο για να πανηγυρίσουν έναν εγχώριο τίτλο. Βέβαια, η χρονιά για τη Ρεάλ δεν τελειώνει αύριο, κάθε άλλο: ακολουθούν οι πολυαναμενόμενοι ημιτελικοί με τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα, που μπορούν να φέρουν τη «βασίλισσα» ένα βήμα από το 15ο ευρωπαϊκό «στέμμα».
Με την πρώτη μάχη απέναντι στους πρωταθλητές Αγγλίας να είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη (9/5), είναι ένα ερωτηματικό αν ο Κάρλο Αντσελότι θα χρησιμοποιήσει -ως βασικούς τουλάχιστον- τους Λούκα Μόντριτς και Νταβίντ Αλάμπα, που επιστρέφουν από τραυματισμούς.
Στο απουσιολόγιο του Ιταλού τεχνικού παραμένει το όνομα του Φερλάν Μεντί, που πάντως θα ταξιδέψει με την αποστολή στη Σεβίλη για ψυχολογικούς λόγους.
Ο «Δαυίδ» του φετινού τελικού συμπληρώνει φέτος 103 χρόνια ιστορίας, εκ των οποίων όμως το 60% το έχει περάσει στις χαμηλότερες εθνικής κατηγορίες (και μία σεζόν στο τοπικό πρωτάθλημα).
Τα έντεκα τρόπαια που κοσμούν το παλμαρέ της Οσασούνα προέρχονται από την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη δεύτερη και την τρίτη κατηγορία (τέσσερα και επτά αντίστοιχα), ενώ μόλις την περίοδο 2018-19 αγωνιζόταν στη Segunda Division.
Η μοναδική ομάδα από την περιφέρεια της Ναβάρα που έχει αγωνιστεί στα «σαλόνια» του ισπανικού ποδοσφαίρου, έχει ως κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της την τέταρτη θέση του πρωταθλήματος τις σεζόν 1990-91 και 2005-06, καθώς και τη συμμετοχή της στον τελικό του κυπέλλου το 2005, όταν ηττήθηκε στην παράταση από την Μπέτις.
Η αξία του ρόστερ της υπολογίζεται από τον εξειδικευμένο ιστότοπο transfermarkt στα 127,7 εκατ. ευρώ, περίπου το 1/6 του αντίστοιχου της Ρεάλ (860,8 εκατ.).
Οπως είναι λογικό και επόμενο, ο σύλλογος από την Παμπλόνα αντιμετωπίζει το αυριανό ματς ως μία ευκαιρία ζωής. Για να φτάσει ως τον τελικό, η Οσασούνα πέρασε «δια πυρός και σιδήρου», παίρνοντας τρεις προκρίσεις στην παράταση και μία στα πέναλτι, απέναντι στην περσινή νικήτρια του θεσμού Μπέτις.
Οι παίκτες του Χαγκόμπα Αρασάτε θα δώσουν τα πάντα και θα εξαντλήσουν τις πιθανότητές τους να διεκδικήσουν το τρόπαιο, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να παλεύουν και μέσω της La Liga για να εξασφαλίσουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο (η Οσασούνα βρίσκεται στη δέκατη θέση, αλλά η απόσταση που τη χωρίζει από την έβδομη Τζιρόνα είναι μόλις τρεις βαθμοί).
Απόντες από το μεγάλο ραντεβού της ομάδας θα είναι ο βασικός δεξιός μπακ Νάτσο Βιδάλ και ο Σέρβος μέσος Ντάρκο Μπράσανατς, που υπέστη ρήξη χιαστού τον περασμένο μήνα.
Στις δύο φετινές αναμετρήσεις των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα, η Οσασούνα κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία 1-1 στο «Μπερναμπέου» στον α΄ γύρο (42΄ Βινίσιους – 50΄ Κίκε Γκαρσία), αλλά στο β΄ γύρο η Ρεάλ πέρασε νικηφόρα (2-0) από το «Ελ Σαδάρ», με τέρματα του Βαλβέρδε στο 78΄ και του Ασένσιο στις καθυστερήσεις.
Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν στο Copa del Rey ήταν την περίοδο 2013-14, στη φάση των «16», όταν η Ρεάλ πέρασε με δύο νίκες (αμφότερες με 2-0), στην πορεία της για την κατάκτηση του τροπαίου.
Παρά το χάος που τους χωρίζει, πάντως, οι δύο φιναλίστ έχουν ένα κοινό στοιχείο: είναι οι δύο από τους τέσσερις επαγγελματικούς συλλόγους στο ισπανικό ποδόσφαιρο (μαζί με την Μπαρτσελόνα και την Αθλέτικ Μπιλμπάο) που λειτουργούν ως εταιρείες λαϊκής βάσης, χωρίς μεγαλομέτοχο και με διοίκηση που εκλέγεται με ψηφοφορία των μελών.