Πλέον, λοιπόν, αν κάνετε τα παρακάτω πράγματα στο internet, είστε παράνομοι και κινδυνεύετε από τις διωκτικές αρχές:
1. Κατέβασμα υλικού με copyright από torrents: το να κατεβάζουμε υλικό (ταινίες, μουσική, software, κλπ) μέσω torrents δεν είναι αφ εαυτού παράνομο. Ωστόσο, αν το υλικό αυτό έχει copyright, τότε διαπράττουμε παρανομία.
2. Το τρολάρισμα σε διαδικτυακές κοινότητες: κατ’ αρχάς, ένας ορισμός. Στο διαδίκτυο «τρολ» ονομάζεται ο χρήστης εκείνος που εισβάλλει σε μια συζήτηση και αρχίζει να κάνει άσχετα, προσβλητικά και εμπρηστικά σχόλια, οδηγώντας τη συζήτηση στο χάος. Τα τρολ, λοιπόν, ιδίως δε αυτά που κάνουν παρενόχληση, είναι πλέον παράνομα και αν κάνετε τρολάρισμα, κινδυνεύετε οι διαχειριστές του φόρουμ ή οιοδήποτε άλλου μέσου στο οποίο γίνεται συζήτηση να σας «δώσουν» στις αρχές.
3. Το κυβερνομπούλινγκ: το μπούλινγκ, δηλαδή, η παρενόχληση είναι παράνομη. Και παραμένει παράνομη, ακόμα κι αν γίνεται μέσω εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, είναι αντικοινωνική συμπεριφορά. Μην το κάνετε.
4. Η καταγραφή μέσω Skype χωρίς συναίνεση: ετοιμάζεστε να μιλήσετε με φίλο/φίλη σας στο Skype και αποφασίζετε να κρατήσετε την συνομιλία σας σε αρχείο. Αν δεν τον ενημερώσετε, τότε παραβιάζετε το νόμο περί παράνομης καταγραφής.
5. Η ψευδής ιντερνετική ταυτότητα: αν και η ψευδωνυμία στα social media είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, λόγω ασάφειας του σχετικού νόμου, μια ψευδής ταυτότητα στο διαδίκτυο μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες.
6. Η… κλοπή WiFi: ναι, ο γείτονάς σας έχει ανοιχτό το WiFi του ή έχετε βρει τον κωδικό του. Ωστόσο, αν το χρησιμοποιείτε χωρίς να το ξέρει, διαπράττετε παρανομία.
Πηγή: topontiki.gr