Στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» περνά η «Βερόπουλος». Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία μεσουράνησε επί δεκαετίες στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων και συνέδεσε όσο λίγες τον όνομά της με τον χώρο αυτό, θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας -η METRO της οικογένειας Παντελιάδη- τα καταστήματά της «Βερόπουλος» θα μετονομαστούν σταδιακά σε My Market μέχρι το τέλος του 2016, ενώ η εταιρική ενοποίηση θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.
Το πλήγμα που υπέστη η φήμη της «Βερόπουλος» από τα άδεια ράφια μέτρησε καταλυτικά στην απόφαση να αποσυρθούν τα σηματά της από την αγορά, και να αντικατασταθούν από αυτά των My Market, τα οποία απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού. Η Βερόπουλος, η οποία ίδρυσε το πρώτο της κατάστημα το 1973 ανήκει στις αλυσίδες, οι οποίες δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της κρίσης και αναγκάστηκαν να συμμαχήσουν με πιο εύρωστα σχήματα για να επιβιώσουν. Αν και αρχικά επέλεξε να συνεργαστεί με την «Σκλαβενίτης», προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση, τελικά προσδέθηκε στο άρμα της METRO, η οποία έψαχνε από καιρό την κατάλληλη ευκαιρία για να κάνει το μεγάλο βήμα.
«Ή τώρα ή ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας της METRO, Αρ. Παντελιάδης, ο οποίος τόνισε πως παρά τις σχέσεις φιλίας και αλληλοεκτίμησης ανάμεσα στις οικογένειες Βερόπουλου – Παντελιάδη, η απόφαση για την εξαγορά ελήφθη αποκλειστικά με οικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια, απαντώντας εμμέσως σε όσους εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το υψηλό ρίσκο που αναλαμβάνει τη δεδομένη στιγμή. Αντίθετα, ο κ. Παντελιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήματος, λέγοντας πως δεν πρόκειται για μια απλή κίνηση, αλλά για μια κίνηση που ενώνει τις τύχες των δύο εταιρειών.
Η αισιοδοξία πηγάζει από τη δυναμική και την ισχύ που αποκτά πλέον η METRO, αλλά και στον θετικό αντίκτυπο της κίνησης στους καταναλωτές. «Δημιουργείται μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας, με πάνω από 240 καταστήματα λιανικής, περισσότερα από 50 καταστήματα χονδρικής (Cash & Carry) και 9.000 εργαζόμενους, με την προοπτική να φθάσουν τους 10.000 σε ορίζοντα τριετίας», σημείωσε. Ο κ. Παντελιάδης προσβλέπει επίσης στην καλή συνεργασία με τους προμηθευτές, οι οποίοι όπως είπε θα πρέπει τώρα να βελτιώσουν τις παροχές τους, ενώ τους διαβεβαίωσε πως τα χρέη που είχε ο Βερόπουλος στην αγορά θα εξοφληθούν στο ακέραιο και χωρίς «κούρεμα» το συντομότερο δυνατό.
Η «ενσωμάτωση» στο νέο δίκτυο…
Με βάση το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί εκτός της μετονομασίας των καταστημάτων της «Βερόπουλος» σε My Market, ξεκινά η ανακαίνιση 120 εξ αυτών αλλά και το κλείσιμο 19, τα οποία είναι ζημιογόνα και δεν έχουν προοπτικές, χωρίς ωστόσο να χαθούν θέσεις εργασίας, ενώ αλλάζει και το μοντέλο τροφοδοσίας (σε δυο φορές την εβδομάδα από μία), ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια προϊόντων και τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας και υγιεινής. Επιπλέον, μειώνονται άμεσα κατά 4,5% με 5% οι τιμές στα ράφια της «Βερόπουλος», ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα επίπεδα των My Market και παράλληλα εμπλουτίζεται η γκάμα των προϊόντων τους.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η λειτουργία περίπου 10 νέων καταστήματων εντός του έτους, αλλά και η είσοδος στην Κύπρο από το 2017, με κατάστημα χονδρικής στην περιοχή της Λεμεσού, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δικτύου που πλέον απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, δρομολογείται η επέκταση των αποθηκών στα Οινόφυτα κατά 20.000 τ.μ., αλλά και ο εκσυγχρονισμός των αποθηκών της «Βερόπουλος» στον Ασπρόπυργο. Επιπρόσθετα, προωθείται η ανέγερση κέντρου logistics στη Θεσσαλονίκη και ενοικίαση χώρων ψύξης. Απώτερος στόχος είναι σε ορίζοντα τριετίας οι πωλήσεις να φθάσουν το 1,5 δισ. ευρώ και τα κέρδη να αγγίξουν τα 50 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν μακροοικονομικές εξελίξεις που θα διαταράξουν την πορεία της οικονομίας. Ο κ. Παντελιάδης τέλος, επισήμανε πως από εδώ και πέρα προτεραιότητα έχει η αυτόνομη ανάπτυξη, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εξαγορών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχουμε ανοιχτά τα μάτια μας σε μια αγορά που αλλάζει ραγδαία».
«Καταλύτης» οι τράπεζες για τη συμφωνία
Τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι τράπεζες στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της υπογράμμισε ο κ. Παντελιάδης τονίζοντας πως χωρίς τη στήριξή τους δεν θα υπήρχε συμφωνία. Όπως είπε ο ίδιος, η οικονομική κατάσταση της «Βερόπουλος» ήταν πολύ κακή, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές να κυμαίνονται μεταξύ 60 και 70 εκατ. ευρώ, και τον συνολικό δανεισμό να υπερβαίναι τα 150 εκατ. ευρώ. Η ρύθμιση των δανείων με καλύτερα επιτόκια σε σχέση με τον παρελθόν, αλλά και ο νέος δανεισμός που συμφωνήθηκε να χορηγηθεί για τις ανάγκες του νέου σχήματος, λειτούργησαν καταλυτικά στην επίτευξη συμφωνίας, είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος της METRO, προσθέτοντας πως, από την πλευρά του, εισφέρθηκαν κεφάλαια ύψους 35 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο λίγο χρόνο που χρειάσθηκε για να δώσουν τα χέρια με τις τράπεζες -μόλις 2,5 εβδομάδες- ενδεικτικό της διάθεσης που υπήρχε και από τις δυο πλευρές για να προχωρήσει η συμφωνία, αφού σε διαφορετική περίπτωση η Βερόπουλος θα είχε πτωχεύσει.