Σε ηλικία 73 ετών έφυγε από τη ζωή, το πρωί της Κυριακής, ο Θεσσαλονικιός πολιτικός, πανεπιστημιακός και λογοτέχνης, Τάσος Κουράκης, νικημένος από τον καρκίνο.
Υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε βουλευτής το 2007, το 2009, το 2012 και το 2015, ενώ στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διετέλεσε και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.
Επίσης, την περίοδο 2015-2919 διετέλεσε α’ αντιπρόεδρος της Βουλής.
Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή, με ανάρτησή της στο facebook, η δικηγόρος και γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Έρση Φωτοπούλου.
Ποιος ήταν
Ο Αναστάσιος (Τάσος) Κουράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948.
Αποφοίτησε από το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και ήταν διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ.
Είχε διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ στο εργαστήριο γενετικής και είχε την ειδικότητα του παιδιάτρου, ασχολούμενος επί 30 χρόνια αποκλειστικά με την έρευνα και τη διδασκαλία.
Ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα, μετεκπαιδεύτηκε στην Σκωτία, Αγγλία και Ολλανδία, στην κυτταρογενετική, στην προγεννητική διάγνωση και στη συμβουλευτική γενετική.
Στον ερευνητικό τομέα ασχολήθηκε κυρίως με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στο γενετικό υλικό του ανθρώπου. Οι εργασίες του που αφορούν στην επίδραση των φυτοφαρμάκων στο γενετικό υλικό των αγροτών είναι οι πρώτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Ήταν παντρεμένος με την Κάριν Γραμμενίδου με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, το Στέλιο τον Κωστή και τον Ορέστη.
Εντάχθηκε στο ΚΚΕ ως μέλος από το 1975 έως το 1990.
Από το 1990 δραστηριοποιήθηκε στον Συνασπισμό και ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης. Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ διετέλεσε γραμματέας του ίδιου συλλόγου την περίοδο 2000-2003.
Το 2002 και 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας». Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ, το 2004, εκλέχθηκε μέλος της κεντρικής πολιτικής του επιτροπής (ΚΠΕ).
Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου 2012 και του Ιουνίου 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του 2015 έγινε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας. Από τις 4 Οκτωβρίου 2015 κατείχε το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου του Ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ ήταν και πρόεδρος των επιτροπών κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.
Ήταν παντρεμένος με τρία παιδιά.
Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες
Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετέχει σε συνδικαλιστικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες και από το 1976 στον ιατρικό και εκπαιδευτικό συνδικαλισμό.
Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (2000-2003). Επί 20 έτη μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου του Διδακτικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Το 2002 και το 2006 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από τα ιδρυτικά μέλη και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» από την ημέρα της ίδρυσής της (2001) έως τον Οκτώβριο του 2008. Το 2010 εκλέχτηκε περιφερειακός σύμβουλος επικεφαλής παράταξης.
Ιδιαίτερη είναι η ενασχόλησή του με θέματα Υγείας -Παιδείας- Προστασίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής. Έχει δώσει περισσότερες από 300 διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τη γενετική, τη βιοηθική και τα ναρκωτικά. Τις θέσεις του για τα μεταλλαγμένα τις έχει αναπτύξει κατόπιν πρόσκλησης, στη Βουλή, στα Νομαρχιακά συμβούλια πολλών πόλεων και στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπερασπίστηκε στα δικαστήρια πολίτες που διώχθηκαν για την κοινωνική τους δράση. Συμμετείχε ανελλιπώς σε κινήσεις εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Συμμετείχε στις ευρωπορείες στην Πράγα, στη Γένοβα και στη Φλωρεντία, εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Τον Ιούλιο του 2006 συμμετείχε ως μέλος αποστολής φορέων στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Τον Αύγουστο του 2008 συμμετείχε στην αποστολή του Free Gaza Movement με δύο πλοία και 41 ακτιβιστές από όλο τον κόσμο που έσπασε για πρώτη φορά τον αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας. Τον Ιανουάριο του 2009 ως μέλος επιτροπής φορέων επισκέφθηκε το Κάιρο για συνομιλίες με Άραβες αξιωματούχους. Τον Μάρτιο του 2009 πήγε στην Συρία με βουλευτές από την Ευρώπη και την Ελλάδα για συνομιλίες με την κυβέρνηση της Συρίας και με ηγέτες της παλαιστινιακής αντίστασης. Τον Ιανουάριο του 2010 μαζί με μεγάλη αντιπροσωπεία βουλευτών και ευρωβουλευτών από χώρες της Ε.Ε επισκέφτηκε την Λωρίδα της Γάζας και το Κάϊρο και είχε συνομιλίες με την παλαιστινιακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση της Αιγύπτου.
Λογοτεχνικό έργο
Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Ιχνηλατώντας το παρόν», εκδ. Παρατηρητής, 1995, «Η λίμνη Βικτορία», εκδ. Παρατηρητής, 1997, «Λέξεις λάμνουν αεί θάλλουν» εκδ. Ίνδικτος, 2002, «ΙΕΡΩΤΙΚΟΝ» εκδ. Ιανός, 2009, «67%» εκδ. Ιανός 2012, την δίγλωσση στα Ελληνικά και Γαλλικά «Το έαρ αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας» εκδ. L’ Harmattan 2015, καθώς και μία συλλογή με δοκίμια « Τα παρεκκλίνοντα» εκδ. Παρατηρητής, 2002, ενώ σρις αρχές του 2021 εκδόθηκε ένας συγκεντρωτικός τόμος των ποιημάτων του υπο τον τίτλο «Τάσος Κουράκης: Ποιήματα 1995-2020».
Η κηδεία
Η πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη θα γίνει τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα Billy’s Palace, απέναντι από τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θεσσαλονίκη.
Στον ίδιο χώρο από τις 4.30 μ.μ., φίλοι και συγγενείς μπορούν να απευθύνουν τελευταίο χαιρετισμό στον ίδιο χώρο. Καθώς δεν υπάρχει χώρος αποτέφρωσης στη Θεσσαλονίκη, η καύση θα γίνει στη Ριτσώνα.
Η οικογένεια του Τάσου Κουράκη, αντί στεφάνων, προτείνει την κατάθεση χρημάτων στην Αλληλεγγύη για Όλους, IBAN λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας: IBAN: GR35 0110 0400 0000 0400 1832 882, Όνομα Δικαιούχου ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΟΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ)