Με μια γνωμοδότηση 5.428 λέξεων, ο δικηγόρος Γιώργος Σφυρής και πρώην μέλος του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ, έρχεται να ρίξει ένα ηχηρό «νομικό χαστούκι» στις μεθοδεύσεις και τις πιέσεις σε βάρος της ΠΑΕ Άρης με φόντο το άρθρο 99. Ο Αθηναίος δικηγόρος μίλησε στο PRESSARIS και ήταν αποκαλυπτικός.
Ποια είναι τα σημεία-κλειδί στην υπόθεση;
«Τα σημεία είναι δυο. Το ένα έχει να κάνει με το κενό που υπάρχει σε νομικό επίπεδο από την ίδια την ΕΠΟ, η οποία δεν μπορεί να επικαλείται το αυτοδιοίκητο χωρίς να έχει εναλλακτικούς κανονισμούς για συγκεκριμένα θέματα. Το άλλο έχει να κάνει με την πρόβλεψη του νομοθέτη, σχετικά με τον πτωχευτικό κώδικα».
Θέλετε να γίνεται πιο συγκεκριμένος στο πρώτο σημείο;
«Η ουσία, λοιπόν, είναι ότι δεν μπορεί να επικαλείται η ΕΠΟ το αυτοδιοίκητο και να στερεί από τις ομάδες να προσφύγουν στη συγκεκριμένη νομική διαδικασία, από τη στιγμή που η ίδια στερείται εναλλακτικών κανονισμών και ρυθμίσεων. Αν είχε αντίστοιχες ρυθμίσεις η ίδια, σχετικά με πτωχευτικές διαδικασίες και δεν τις ακολουθούσαν οι ομάδες, τότε θα είχε το δίκιο με το μέρος της. Όμως η Ομοσπονδία έρχεται και σου απαγορεύει να τηρήσεις τα συνταγματικά σου δικαιώματα, τη στιγμή που δεν έχει η ίδια σχετικό κανονισμό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει».
Είναι ξεκάθαρο αυτό. Σε ότι αφορά το δεύτερο σημείο;
«Το 2005 υπήρξε νόμος σχετικά με τις πτωχεύσεις, ο οποίος απαγόρευε τις ομάδες να μπουν σε αυτόν. Το είχε προβλέψει ο νομοθέτης και γι αυτό και δεν έμπαιναν πια άλλες ομάδες, όπως είχε γίνει παλαιότερα με τον Άρη, την ΑΕΚ κτλ. Το 2004 με το άρθρο 44. Όμως έχουμε το 2007 έναν νέο νόμο, σχετικά με τις πτωχεύσεις, στις οποίες ο νομοθέτης δεν απαγορεύει μια ΠΑΕ να μπει π.χ. στο άρθρο 99. Θα μπορούσε ο νομοθέτης με βάση και τον προηγούμενο νόμο να ‘υψώσει’ απαγορευτικό για τις ΠΑΕ. Δεν το έκανε. Οπότε νομικά, πρακτικά, αλλά και ιστορικά, ο Άρης θα πρέπει να επιμείνει στην απόφαση του και να μην υποχωρήσει παρά τις πιέσεις της ΕΠΟ».
Υπάρχουν πράγματι πιέσεις από την Ομοσπονδία…
«Υπάρχουν πιέσεις και απειλές οι οποίες εκτοξεύονται και είναι άστοχες. Η ΕΠΟ «θίχτηκε» γιατί ο Άρης στράφηκε σε δικαστικά σε όργανα μη θεσμοθετημένα από την ΕΠΟ. Όμως, στο συγκεκριμένο ζήτημα, δε γίνεται να έχουμε ισχύ του αυτοδιοίκητου, καθώς η ΕΠΟ δεν έχει κανονισμό ή νόμο για αυτό το θέμα, όπως σας εξήγησα προηγουμένως».
Άρα ο Άρης έχει τον νόμο με το μέρος του;
«Πράγματι. Ο Άρης εφαρμόζει τον νόμο. Ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχει μια δίκη από την οποία θα βγει μια απόφαση. Αν αυτή είναι θετική τότε δεν μπορεί να μεσολαβήσει καμία απόφαση της ΕΠΟ και να επιβάλλει ποινές. Πρέπει να σεβαστεί το δικαστήριο».
Τι… προβλέπεται να γίνεται τελικά;
«Προβλέψεις δεν κάνω. Η δική μου γνωμοδότηση είναι καθαρά νομική. Πρέπει να πω, όμως, ότι εφόσον η ΠΑΕ Άρης δικαιωθεί στα δικαστήρια και υπαχθεί στο άρθρο 99, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ΕΠΟ να μην δεχθεί την απόφαση του δικαστηρίου. Άλλωστε το έχει ξανακάνει…»
Τι εννοείται;
«Και στο άρθρο 44, όταν δικαιώθηκε ο Άρης τήρησε και σεβάστηκε την απόφαση του δικαστηρίου».
Ο Άρης έχει το όπλο και της προσωρινής διαταγής…
«Ναι, πράγματι. Είναι σίγουρο ότι δεν γίνεται κάποιος να παραβιάσει την προσωρινή διαταγή, γιατί αν το κάνει θα είναι σαν να παραβιάζει ανώτατη απόφαση δικαστηρίου».
Εσείς για ποιον λόγο έχετε εκδώσει τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση;
«Δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω τα στοιχεία του εντολέα μου. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι τους τελευταίους τρεις μήνες υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στις ομάδες περί των οικονομικών. Ειδικά στις μικρότερες κατηγορίες, γιατί εκεί τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι πολύ λιγότερα και το πρόβλημα είναι εντονότερο. Υπάρχουν προβλήματα, και αν δεν δοθεί κάποια λύση, η πλειοψηφία των ομάδων θα αποβληθεί και θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».