Ενας Έλληνας συγκαταλέγεται στους ξένους υπηκόους που προσήχθησαν χθες το βράδυ στην Τουρκία, κατηγορούμενοι για υποκίνηση διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal.
Πρόκειται για τον φοιτητή Γιώργο Ιατρίδη, ο οποίος κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης και από τον περασμένο Οκτώβριο διαμένει στην Τουρκία εκτελώντας την πρακτική του άσκηση απο το τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου.
Ο νεαρός φοιτητής συνελήφθη μαζί με μία μεγάλη ομάδα ατόμων, ξένων και τούρκων, την ώρα που φωτογράφιζαν μνημεία και κτίρια.
Τους γονείς του φοιτητή ενημέρωσε για τη σύλληψη το προξενείο ενώ τόσο το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Πόλη όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Alexiptoto.com, συνεργάτης της οποίας είναι ο φοιτητής, ο Γιώργος Ιατρίδης αναμέναται να περάσει από εισαγγελέα και στόχος είναι να αφεθεί σύντομα ελεύθερος.
Η τουρκική εφημερίδα Radikal στην ιστοσελίδα της αναφέρει σήμερα ότι έχουν προσαχθεί τέσσερις ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Τουρκία με το πρόγραμμα Erasmus και άλλα έντεκα άτομα, τέσσερις Αμερικανοί, δύο Βρετανοί, δύο Ιρανοί, ένας Ινδός, ένας Γάλλος και ένας Έλληνας.
Επίσης η εφημερίδα Zaman γράφει ότι από τους έξι ξένους που έχουν προσαχθεί, συνελήφθησαν οι τέσσερις, οι οποίοι φέρουν διπλωματικό διαβατήριο της Ελλάδας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Ωστόσο, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη διαψεύδει κατηγορηματικά την πληροφορία της Zaman περί προσαγωγής ατόμου με ελληνικό διπλωματικό διαβατήριο.
Ελεύθεροι οι 33 συλληφθέντες για το Twitter
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 33 που ειχαν συλληφθεί στην Σμύρνη για «υποκίνηση των διαδηλώσεων και προπαγάνδα» μέσω Twitter, σύμφωνα με την απόφαση του εισαγγελέα, όπως γράφει η Radikal.
Ενα άτομο παραμένει υπό κράτηση, ενώ άλλοι τέσσερις αναζητούνται. Συνολικά 34 άτομα συνελήφθησαν στις 5 Ιουνίου.
Τα «τιτιβίσματα» που είχαν αναρτήσει στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης οι συλληφθέντες έγραφαν «ας συναντηθούμε εκεί» ή «η αστυνομία έρχεται», όπως δήλωσε στη Hürriyet Daily News η γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματτος, Σεβντά Ερντάν Κιλίτς.
«Υπήρχαν κάποιοι που ζητούσαν γιατρούς, κάποιοι που αστειεύονταν ότι είχαν γεμίσει αέρια. Υπήρχαν αναφορές όπως «αντίσταση, μην εγκαταλείψετε την Πλατεία», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προσφάτως είχε χαρακτηρίσει το Twitter ως «μπελά» και «απειλή», μετά τη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε στη σελίδα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί.
Πηγή: ethnos.gr