Συναγερμός για νέο κρούσμα πανώλης σε πρόβατα στο Δομένικο Ελασσόνας (video)

Συναγερμός για νέο κρούσμα πανώλης σε πρόβατα στο Δομένικο Ελασσόνας

Κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, τέθηκε υποψία εμφάνισης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Δημοτική Ενότητα Δομένικου, του Δήμου Ελασσόνας.
Σε επιφυλακή θέτει τους κτηνοτρόφους ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας κατά την διάρκεια έκτακτης συνάντησης του με κτηνοτρόφους στα Γρεβενά, με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης στα πρόβατα στην περιοχή της Καλαμπάκας.

Ο κ. Κέλλας στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων που έλαβε η Πολιτεία, γνωστοποίησε στους κτηνοτρόφους ότι έχουν προσδιοριστεί τρεις ζώνες προστασίας: Η πρώτη ζώνη περιορίζεται στα τρία χιλιόμετρα από την περιοχή εντοπισμού του κρούσματος, η δεύτερη ζώνη επιτήρησης βρίσκεται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την επίμαχη περιοχή και η τρίτη ζώνη έως τα 20 χιλιόμετρα, που φτάνει έως την περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών.

Κάλεσε τους κτηνοτρόφους να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν συστήσει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και προσδιορίζονται από τα πρωτόκολλα που διαθέτει το υπουργείο και τα οποία έχουν επικυρωθεί από το αρμόδια όργανα παρακολούθησης εξάπλωσης ζωονόσων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα, με την οποία ζητά την άμεση κήρυξη της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

To Top