Στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι «γλίστρησε» ο τίτλος της πρωταθλήτριας κόσμου από την εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών. Σε έναν από τους συγκλονιστικότερους τελικούς στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, η Ουγγαρία νίκησε την ελληνική ομάδα 14-13 στη Φουκουόκα και κατέκτησε το τέταρτο χρυσό μετάλλιό της, αφήνοντας τους διεθνείς μας με την πικρή γεύση της δεύτερης θέσης.
Ο κανονικός αγώνας ολοκληρώθηκε 10-10, με το συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου να χάνει δύο τεράστιες ευκαιρίες στο τελευταίο λεπτό για να πάρει το ματς.
Η εθνική ξεκίνησε βγάζοντας δύο άμυνες με παίκτη λιγότερο και αξιοποιώντας με τον Παπαναστασίου την πρώτη αποβολή που κέρδισε, για να ανοίξει το σκορ. Στη συνέχεια, όμως, ο Ζάλανκι με έναν «κεραυνό» απ΄έξω και ένα πολύ δύσκολο τελείωμα ως δεύτερος φουνταριστός έδωσε προβάδισμα στους Μαγυάρους, που λίγο αργότερα βρήκαν και τρίτο τέρμα, με εξάμετρο του έτερου αριστερόχειρα, Μάρτον Βάμος. Ο Παπαναστασίου ξανά μείωσε στον παραπάνω και ο Ζερδεβάς έκανε μία πολύ καλή απόκρουση σε παίκτη λιγότερο, αλλά στην εξέλιξη της ίδιας φάσης ο Φέκετε σκόραρε. Το 4-2 της πρώτης περιόδου διαμορφώθηκε με την ελληνική ομάδα να έχει 2/2 στον παραπάνω και τους Ούγγρους 0/3, ενώ ο Ζερδεβάς είχε τέσσερις αποκρούσεις σε οκτώ σουτ. Η στατιστική αυτή δεν ήταν καλό σημάδι…
Στο δεύτερο οκτάλεπτο οι διεθνείς βρήκαν λύσεις από την περιφέρεια με τους Γενηδουνιά και Σκουμπάκη, που εκμεταλλεύθηκαν την αδυναμία του Βόγκελ στα ξαφνικά σουτ. Η ελληνική άμυνα στην περιφέρεια βελτιώθηκε, ο Ζερδεβάς συνέχισε να είναι πολύ καλός, αλλά η εθνική έχασε τρεις ευκαιρίες με παίκτη παραπάνω για να ισοφαρίσει, με τα σουτ των Σκουμπάκη, Φουντούλη και Αργυρόπουλου να μη βρίσκουν στόχο, κι έτσι το ημίχρονο έληξε με την Ουγγαρία να έχει προβάδισμα 5-4.
Το τρίτο οκτάλεπτο ξεκίνησε με τον Παπαναστασίου να κερδίζει το σπριντ και να «ακυρώνει» την αποβολή που είχε χρεωθεί ο Αργυρόπουλος στο φινάλε του ημιχρόνου. Δύο διαδοχικά γκολ του Γενηδουνιά, το ένα με πέναλτι που κέρδισε ο Νικολαϊδης σε παίκτη παραπάνω και το άλλο με σουτ «τηλεγράφημα» από τα 7μ., έδωσαν προβάδισμα 6-5 στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Με την άμυνα να έχει προσαρμοστεί πλήρως στο παιχνίδι της Ουγγαρίας (που τις περισσότερες φορές έβαζε δεύτερο παίκτη στα 2μ.), η εθνική φαινόταν να έχει πάρει τον έλεγχο του τελικού, αλλά οι πολύ κακές επιλογές στον παίκτη παραπάνω δεν της επέτρεψαν να αυξήσει το προβάδισμα. Ο Βάμος σκόραρε μετά από 8,5 λεπτά αφλογιστίας. ο Γκιουβέτσης με άλλο ένα ξαφνικό σουτ αιφνιδίασε πάλι τον Βόγκελ, αλλά οι αποβολές που κέρδιζαν συνεχώς οι δύο Ελληνες φουνταριστοί πήγαιναν… στράφι και ο Μάνχερτς στα τελευταία δευτερόλεπτα της τρίτης περίοδου ισοφάρισε σε 7-7. Ολα πλέον ήταν θέμα λεπτομερειών…
Το δραματικό τελευταίο οκτάλεπτο του τελικού βρήκε τους Μαγυάρους να προηγούνται με τον Γιάνσικ, αλλά ο Φουντούλης βρήκε επιτέλους δίχτυα στον παραπάνω (μετά από οκτώ διαδοχικές χαμένες επιθέσεις!). Η εθνική ρίσκαρε με πρέσινγκ ψηλά, το οποίο «τιμώρησε» με ατομική ενέργεια ο Μάνχερτς, αλλά ο Γκιουβέτσης είχε ξανά την απάντηση. Νέο προβάδισμα έδωσε στην Ουγγαρία ο Ζάλανκι, ο Γενηδουνιάς όμως έφερε ξανά το ματς στα ίσια (10-10) με μακρινό σουτ, χάρη και στην κακή αντίδραση του Βόγκελ.
Εκεί που η εθνική μπορούσε κάλλιστα να πάρει το παιχνίδι, ήταν στο τελευταίο λεπτό. Ο Μάνχερτς χρεώθηκε με την τρίτη του ποινή σε προσπάθεια της εθνικής να βγει στην κόντρα, ο Κάκαρης βρέθηκε μόνος απέναντι στον Βόγκελ, ο οποίος όμως απέκρουσε (με τη βοήθεια του δοκαριού). Στην άμυνα ο Φουντούλης έκλεψε τη μπάλα από τον Ζάλανκι και η ελληνική ομάδα είχε προϋποθέσεις κόντρας με δύο εναντίον ενός, αλλά ο Θοδωρής Βλάχος βιάστηκε να πάρει τάιμ-άουτ. Η κυκλοφορία της μπάλας δεν ήταν καλή, το σουτ του Γενηδουνιά σταμάτησε σε μπλοκ και το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι, εκεί όπου ήταν δεδομένο το πλεονέκτημα των Μαγυάρων, όχι μόνο λόγω των εξαιρετικών σουτέρ που διαθέτουν, αλλά και γιατί ο τερματοφύλακάς τους είναι σπεσιαλίστας.
Κι όμως, η «ρώσικη ρουλέτα» ξεκίνησε ιδανικά για την εθνική, με τον Ζερδεβά να αποκρούει με το κεφάλι το πέναλτι του Ντένες Βάργκα. Ο Βόγκελ δικαίωσε τη φήμη του, σταματώντας διαδοχικά τους Φουντούλη και Γκιουβέτση, αλλά ο Γιάνσικ «σημάδεψε» το δοκάρι. Ακολουήθσε νέα απόκρουση του Ούγγρου γκολκίπερ στο σουτ του Αργυρόπουλο, με τον Ζερδεβά να κρατάει «ζωντανή» την ελληνική ομάδα, νικώντας τον Φέκετε. Ο Γενηδουνιάς ευστόχησε στο πέμπτο πέναλτι, ισοφάρισε σε 12-12 και ακολούθηκε ο «ξαφνικός θάνατος». Βάργκα και Φουντούλης αυτή τη φορά βρήκαν στόχο, το ίδιο και ο Βάμος, όμως ο Παπαναστασίου (που είχε ευστοχήσει στον πρώτο γύρο εκτελέσεων) νικήθηκε και αυτός από τον Βόγκελ, ο οποίος με τέσσερις εκτελέσεις σε επτά πέναλτι «υπέγραψε» τον τέταρτο παγκόσμιο τίτλο των Μαγυάρων. Η εθνική θα χρειαστεί να περιμένει λίγο ακόμη, αλλά η στιγμή της θα έρθει…
Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την εθνική): 2-4, 2-1, 3-2, 3-3
Στα πέναλτι: 3-4
Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Παπαναστασίου (π.π.), 1-1 Ζάλανκι (περιφέρεια), 1-2 Ζάλανκι (φουνταριστός), 1-3 Βάμος (περιφέρεια), 2-3 Παπαναστασίου (π.π.), 2-4 Φέκετε (περιφέρεια), 3-4 Γενηδουνιάς (περιφέρεια), 3-5 Μάνχερτς (π.π.), 4-5 Σκουμπάκης (περιφέρεια), 5-5 Γενηδουνιάς (πέναλτι), 6-5 Γενηδουνιάς (περιφέρεια), 6-6 Βάμος (π.π.), 7-6 Γκιουβέτσης (περιφέρεια), 7-7 Μάνχερτς (περιφέρεια), 7-8 Γιάνσικ (π.π.), 8-8 Φουντούλης (π.π.), 8-9 Μάνχερτς (μπάσιμο), 9-9 Γκιουβέτσης (π.π.), 9-10 Ζάλανκι (π.π.), 10-10 Γενηδουνιάς (περιφέρεια).
Η σειρά των πέναλτι: Βάργκα (απόκρουση), Φουντούλης (απόκρουση), Βάμος 10-11, Παπαναστασίου 11-11, Ζάλανκι 11-12, Γκιουβέτσης (απόκρουση), Γιάνσικ (δοκάρι), Αργυρόπουλος (απόκρουση), Φέκετε (απόκρουση), Γενηδουνιάς 12-12, Βάργκα 12-13, Φουντούλης 13-13, Βάμος 13-14, Παπαναστασίου (απόκρουση).
Η εθνική είχε 4/14 με παίκτη παραπάνω, 1/1 πέναλτι και 5 γκολ από την περιφέρεια.
Η Ουγγαρία είχε 4/7 με παίκτη παραπάνω, 4 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 1 με μπάσιμο.
Με τρεις ποινές αποβλήθηκε ο Μάνχερτς (1΄13΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα).
Διαιτητές: Τσβαρτ (Ολλανδία), Πουτνίκοβιτς (Σερβία)
Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 5, Σκουμπάκης 1, Γκιουβέτσης 2, Φουντούλης 2, Παπαναστασίου 3, Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Αλαφραγκής, Κάκαρης, Νικολαϊδης, Γκίλλας, Τζωρτζάτος
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Ζολτ Βάργκα): Λεβάι, Ανγκιαλ, Μάνχερτς 3, Πολ, Βάμος 4, Νάγκι, Ζάλανκι 4, Φέκετε 1, Νέμετ, Βάργκα 1, Γιάνσικ 1, Μόλναρ, Βόγκελ
** Εκτός 13άδας της εθνικής έμειναν, όπως και στον ημιτελικό, οι Στάθης Καλογερόπουλος και Αριστείδης Χαλυβόπουλος.