ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκινησιακή φόρτιση λόγω Παρισιού στην αυλαία λήξης του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η αυλαία του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έπεσε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, σε μια ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη, εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, που συνέβη μια μέρα πριν. 

«Η αποψινή τελετή γίνεται κάτω από τη βαριά σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν χθες το βράδυ στο Παρίσι. Είμαστε  όλοι συγκλονισμένοι και εκφράζουμε την οδύνη μας, ενώνοντας τη φωνή μας σε συμπαράσταση προς τη Γαλλία, μαζί με όλες τις χώρες του κόσμου» τόνισε η ηθοποιός  Μαρία Ναυπλιώτου, η οποία παρουσίασε την τελετή λήξης του φεστιβάλ.

«Υπό το βάρος των πρόσφατων γεγονότων που πιστεύω ότι μας έχουν επηρεάσει όλους, κι εμένα ιδιαιτέρως καθώς είμαι και Έλληνας και Γάλλος πολίτης, κλείνει απόψε η αυλαία του 56ου φεστιβάλ», τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Γιώργος Αρβανίτης, ενημερώνοντας το κοινό ότι ο διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, «ο άνθρωπος που έστησε τη φετινή κινηματογραφική γιορτή είχε δυστυχώς ένα μικρό ατύχημα, οπότε δεν μπορούσε να είναι κοντά μας απόψε. Του ευχόμαστε πολλά περαστικά και να είναι ξανά σύντομα κοντά μας».

Όπως σημείωσε ο κ. Αρβανίτης «φέτος στο 56ο φεστιβάλ γιορτάσαμε όλα όσα προσδιορίζουν το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Δυνατά θέματα, διαχρονικά, όπως οι ευάλωτες ανθρώπινες σχέσεις και οι ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές καθρεφτίστηκαν στις 200 ταινίες του φετινού προγράμματος. Οι θεατές ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμά μας. Η πληρότητα στις αίθουσες άγγιξε τα περσινά ήδη υψηλά επίπεδα ενώ περισσότερα από 3.000 παιδιά παρακολούθησαν τις ταινίες της Νεανικής Οθόνης. Τους ευχαριστούμε γιατί στηρίζουν ενεργά το φεστιβάλ και ταυτόχρονα στηρίζουν το ανεξάρτητο σινεμά, τον πιο ευαίσθητο αποδέκτη όσων συμβαίνουν γύρω μας».  Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους σκηνοθέτες, Έλληνες και ξένους που εμπιστεύθηκαν τα έργα τους στο Φεστιβάλ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα τιμώμενα πρόσωπα του φετινού φεστιβάλ: τον γάλλο σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσέν, στον οποίον εξέφρασε αισθήματα συμπαράστασης, τον ρουμάνο Μίρτσεα Ντανελιούκ, οι ταινίες του οποίου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε ένα μεγάλο αφιέρωμα εκτός Ρουμανίας στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια και τον Νίκο Καβουκίδη, ο οποίος γιορτάζει φέτος 60 χρόνια δημιουργικής πορείας στον κινηματογράφο. Ευχαρίστησε  για την αγάπη και το πάθος τους, «τους εθελοντές που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και τους εργαζομένους του φεστιβάλ που δουλεύουν ασταμάτητα για να μείνει αυτή η γιορτή αξέχαστη». Τέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του φεστιβάλ σε όσους το στηρίζουν σε δύσκολους καιρούς: Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ, τον ΟΛΘ, τη ΔΕΘ Helexpo, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και ειδικά το προϊόν FISCHER που ήταν και φέτος χορηγός των Βραβείων Κοινού, τις εταιρείες GRAAL και 2|35, χορηγούς των Βραβείων της Αγοράς, την Aegean Airlines, την OPEL DION MOTORS, όλους τους υποστηρικτές με χορηγίες σε είδος και όλους τους χορηγούς επικοινωνίας.

Λίγο πριν την απονομή των βραβείων του 56ου ΦΚΘ ο κ. Αρβανίτης κάλεσε τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

 

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων, με πρώτα, τα βραβεία κοινού FISCHER. «Το φεστιβάλ έχει ένα κινηματογραφόφιλο κοινό, που γεμίζει τις αίθουσες και καταθέτει τη δική του οπτική» σημείωσε η Μαρία Ναυπλιώτου καλώντας τον Γιάννη Κατσούγκρη υπεύθυνο χορηγιών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας να ανακοινώσει τα βραβεία. «Είναι μια δύσκολη μέρα λόγω των όσων συνέβησαν χθες στο Παρίσι, η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Πιστεύουμε, όμως ότι η τέχνη είναι η καλύτερη απάντηση στη βία» επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Κατσούγκρης. Αναφερόμενος στα βραβεία κοινού σημείωσε ότι για 9η συνεχή χρονιά η FISCHER στηρίζει ενεργά το φεστιβάλ, δίνοντας φωνή στους θεατές να αναδείξουν εκείνοι τις ταινίες που τους άγγιξαν περισσότερο. Η προσέλευση και η συμμετοχή του κοινού ήταν εντυπωσιακή. Για την ανάδειξη των βραβείων καταμετρήθηκαν 13.454 ψήφοι, «επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πιο σινεφίλ πόλη στην Ελλάδα» είπε, εκφράζοντας ευχαριστίες στους εθελοντές και το προσωπικό του Φεστιβάλ και ιδιαιτέρως στον διευθυντή του θεσμού, Δημήτρη Εϊπίδη «τον άνθρωπο που έδωσε χαρακτηριστική ταυτότητα σε αυτό το φεστιβάλ».

 

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης του 56ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε εξ’ ημισείας στις ταινίες Το ξύπνημα της άνοιξης σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Γιάνναρη και Chevalier σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Τα βραβεία παρέλαβαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής Ελλάδα. Το βραβείο για λογαριασμό του κ. Γιάνναρη παρέλαβε η Έφη Σκρομπόλα, δηλώνοντας πολύ χαρούμενη που  η ταινία άγγιξε το κοινό και ευχήθηκε ένα μέλλον με λιγότερη βία. Η Μαρία Χατζάκου, παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό της κ. Τσαγκάρη και το αφιέρωσε  σε όλους όσοι στήριξαν την ταινία και εργάστηκαν σ’ αυτή, αλλά και στο κοινό, για το οποίο ευχήθηκε να επιστρέφει σιγά-σιγά πίσω στις αίθουσες για να δει ελληνικές ταινίες.

 

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 56ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία Η γη και η σκιά σε σκηνοθεσία Σέσαρ Ασεβέδο. Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε για το βραβείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάναμε αυτή την ταινία για τον κόσμο. Όταν παρακολουθεί κάποιος ένα φιλμ συνδέεται με τους γύρω του και τελικά γίνεται πιο ανθρώπινος», είπε και εξέφρασε τη λύπη του για τα συμβάντα του Παρισιού.

 

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε  στην ταινία Ατίθασες της Ντενίζ Γκαμζέ Έργκυβεν, ενώ το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 56ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία Εγώ, ο Έρλ και το κορίτσι πεθαίνει, σε σκηνοθεσία του Αλφόνσο Γκόμεζ- Ρεχόν.

 

Στη συνέχεια απονεμήθηκε το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση). Λίγο πριν προχωρήσει στην απονομή, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τραγικά γεγονότα του Παρισιού που στοίχισαν εκατοντάδες ζωές. «Μπροστά στη βαρβαρότητα καλούμαστε να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και να αντισταθούμε στο φόβο. Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να χάσουμε την ανθρωπιά μας, την αλληλεγγύη και τα δικαιώματα του πολιτισμού μας» τόνισε. Και συνέχισε: «Για μένα ήταν αυτονόητη η παρουσία μας εδώ σήμερα. Εκφράζει την ανάγκη να ανοιχτεί η Βουλή στην κοινωνία, στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, στο προσφυγικό, στον αγώνα του λαού μας, στους νέους επιστήμονες, στους νέους δημιουργούς, στους ανθρώπους του πολιτισμού και ιδιαίτερα του κινηματογράφου».

 

Η κριτική επιτροπή για το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούνταν φέτος από τους Άρη Φατούρο, Πάνο Κουάνη και Βασίλη Δούβλη. Το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» απονεμήθηκε στην ταινία Η γη και η σκιά του Σέσαρ Ασεβέδο, ένα φιλμ που όπως εξήγησε ο κ. Βούτσης «αναδεικνύει την αξία της αλληλεγγύης και τον αγώνα για επιβίωση και αξιοπρέπεια απλών ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχιας, εγκατάλειψης και εργασιακής εκμετάλλευσης. Πρόκειται για ένα ρέκβιεμ για την καταστροφή της φύσης και τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται». Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε την επιτροπή για τη μεγάλη τιμή τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η ταινία μου μιλά για την ιστορία, τη μνήμη, την ταυτότητα των χωρικών  στη χώρα μου, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες» είπε, αφιερώνοντας σε αυτούς το βραβείο.

 

Στη συνέχεια απονεμήθηκε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στην ταινία Τετάρτη 04:45 σε σκηνοθεσία Αλέξη Αλέξιου. Όπως ανάφερε ο εκπρόσωπος της ΠΕΚΚ Βασίλης Κεχαγιάς πρόκειται για «ένα σχόλιο για το ξεβαμμένο πρόσωπο της κοινωνίας μας των τελευταίων ετών. Αξιοποιώντας τη φόρμα του  φιλμ νουάρ η  φιλμική αφήγηση συνδέει το αίμα και τον ιδρώτα των πρωταγωνιστών με  τη διαβρωτική επίδραση τη διαφθοράς στο μικρόκοσμο του πολιτισμού». Από την πλευρά του ο κ. Αλεξίου ευχαρίστησε την ΠΕΚΚ, το Φεστιβάλ και όλους τους συνεργάτες  του χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχε η ταινία.

 

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους Στίβεν Γέιτς, (πρόεδρος, Μ. Βρετανία), Γιάνκα Μπαρκόσι (Ουγγαρία) και Ιωσήφ Πρωιμάκη (Ελλάδα) απένειμε στη συνέχεια τα βραβεία της. Ο κ. Γέιτς ανέφερε ότι ήταν χαρά και τιμή του να εκπροσωπεί για πρώτη φορά τη FIPRESCI στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά ανακοίνωσε πως το βραβείο της FIPRESCI για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος απονέμεται στην ταινία Silent του Γιώργου Γκικαπέππα «για τη γλαφυρή απεικόνιση κλειστοφοβικών συναισθημάτων σε μια οικογένεια καλλιτεχνών τα οποία εκφράστηκαν με ή χωρίς λέξεις». Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε τον διευθυντή του φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη για τη συμμετοχή της ταινίας στο διαγωνιστικό, τη FIPRESCI για το βραβείο, την υπεύθυνη του ελληνικού τμήματος Ελένη Ανδρουτσοπούλου, και αφιέρωσε το βραβείο στους συντελεστές της ταινίας και στο μικρό γιο του «που με βλέπει όλα αυτά τα χρόνια να ενηλικιώνομαι». Εξέφρασε δε την ελπίδα «η χθεσινή βαρβαρότητα και η φριχτή νύχτα στο Παρίσι να μην ξεκινήσει ως απάντηση σε έναν καινούριο κύκλο βίας προς όλες τις κατευθύνσεις». Το βραβείο της FIPRESCI για Ελληνική Ταινία απένειμε ο Ιωσήφ Πρωιμάκης στην ταινία Καύσωνας της Τζόις Α. Νασαουάτι, «ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο, το οποίο χρησιμοποιεί περίτεχνα τα μοτίβα του σινεμά είδους ούτως ώστε μέσω της εξαιρετικής του κινηματογράφησης να αποδώσει μια μοναδική οπτική στο φλέγον ζήτημα  της μετανάστευσης». Η σκηνοθέτις δήλωσε συγκινημένη και ευχαρίστησε το φεστιβάλ «γιατί εδώ άρχισε όλη η περιπέτεια της ταινίας μας».

 

Τέλος απονεμήθηκαν τα βραβεία της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν η παραγωγός Μισέλ Ρέι-Γαβρά και μέλη της, ο σκηνοθέτης Κορνέλιου Πορουμπόιου, ο κριτικός κινηματογράφου Τζέι Oυάισμπεργκ, η παραγωγός  Ελίζ Ζαλαντό και ο σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου.

 

Αναφερόμενη στα γεγονότα του Παρισιού, η κ. Γαβρά είπε: «Είμαι Γαλλίδα αλλά απόψε είμαστε όλοι Γάλλοι, όλοι Παριζιάνοι. Αισθανόμαστε τον ίδιο πόνο, τον ίδιο φόβο με τους λαούς του Ιράκ, της Συρίας, κι άλλων τόσων.  Χτυπηθήκαμε κι εμείς από την ίδια βαρβαρότητα. Και με το ίδιο θάρρος και την ίδια αξιοπρέπεια οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, ενωμένοι. O φόβος είναι ανθρώπινος. Το ίδιο όμως και το θάρρος»

 

Στη συνέχεια προχώρησε στην ανακοίνωση του σκεπτικού της επιτροπής, σημειώνοντας ότι είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία να παρακολουθεί κανείς τις κινηματογραφικές τάσεις στο παγκόσμιο σινεμά. «Ο καθένας μας προέρχεται από διαφορετικούς τομείς στο χώρο του κινηματογράφου, γεγονός που τροφοδότησε συναρπαστικές συζητήσεις που κάλυψαν όλα τα θέματα από την αριστοτεχνική σκηνοθεσία έως τη συγκλονιστική φωτογραφία, στην οποία απονέμεται και το βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης», είπε προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις της επιτροπής για όλα τα βραβεία ήταν ομόφωνες.

 

Το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονεμήθηκε στην ταινία Σπουργίτια, σε σκηνοθεσία του Ρούναρ Ρούναρσον και φωτογραφία της Σοφία Όλσον. Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε για το βραβείο και ευχήθηκε να βρισκόταν στην τελετή και η κ. Όλσον, για την οποία είπε «είναι τα μάτια μου, είναι μια υπέροχη γυναίκα με εξαιρετικό ταλέντο».

 

Τα βραβεία ερμηνείας απένειμε η κ. Ζαλαντό. Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στην Ντέβον Κέλερ, για την ταινία Ζωολογικός Κήπος. Η σκηνοθέτις της ταινίας Μάικα Μαγκί που παρέλαβε το βραβείο, είπε ότι ήταν η πρώτη ταινία της ηθοποιού και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της που την ξεχώρισε η επιτροπή. «Είναι μια εκπληκτική ηθοποιός αλλά δύο χρόνια μετά την ταινία δεν της έχει προταθεί άλλος ρόλος. Ελπίζω με αυτό το βραβείο να καταλάβουν το ταλέντο της». Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε στον Αλφρέδο Κάστρο για την ερμηνεία του στην ταινία Από μακριά σε σκηνοθεσία Λορένσο Βίγας.

 

Το Βραβείο Σεναρίου απένειμε ο Ευθύμης Φιλίππου στον Λορένσο Βίγας για την ταινία  Από μακριά.  Σε γραπτό του μήνυμα ο σκηνοθέτης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην επιτροπή, στην ομάδα του 56ου φεστιβάλ και στο κοινό που παρακολούθησε την ταινία. «Είμαι τυχερός που μπορώ να φέρω στη Βενεζουέλα το βραβείο καλύτερου σεναρίου και καλύτερου ηθοποιού. Το φεστιβάλ έχει μια πολύ αυστηρή επιλογή ταινιών, γεγονός που μου δίνει μεγάλη δύναμη να ξεκινήσω γεμάτος ενέργεια την επόμενη ταινία μου», τόνισε.

 

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απένειμε ο Κορνέλιου Πορουμπόιου στον Γκαμπριέλ Ριπστάιν για την ταινία 600 μίλια. Σε μήνυμά του ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε την επιτροπή και τους διοργανωτές για την εξαιρετική τιμή να επιλέξουν αυτή την ταινία την οποία «έκανα όσο πιο ειλικρινά μπορούσα, με την καρδιά μου, με το ένστικτο και με τα μάτια μου». Αφιέρωσε το βραβείο στον πάτερα του, τον γνωστό σκηνοθέτη Αρτούρο Ριπστάιν και στο γιο του που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει τα χνάρια του παππού του. Τέλος εξέφρασε το βαθύτατο σεβασμό και την αλληλεγγύη του προς το γαλλικό λαό, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία».

 

Ο Τζέι Ουάισμπεργκ απένειμε το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής– Χάλκινος Αλέξανδρος στην ταινία Ο δρόμος για το Λα Πας του Φρανσίσκο Βαρόνε. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο σκηνοθέτης τόνισε ότι «αποτελεί τεράστια τιμή να είμαι στο Φεστιβάλ. Η πόλη είναι υπέροχη, το κοινό είναι υπέροχο» είπε και ευχαρίστησε την επιτροπή, το προσωπικό του φεστιβάλ και ιδιαίτερα τον Δημήτρη Εϊπίδη.

 

Ο Κορνέλιου Πορουμπόιου απένειμε το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος στην ταινία Η γη και η σκιά του Σέσαρ Ασεβέδο. Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά την επιτροπή για τη μεγάλη τιμή.  Τέλος η πρόεδρος της Επιτροπής Μισέλ Ρέι Γάβρα απένειμε το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος –  Θόδωρος Αγγελόπουλος στην ταινία Δεσμοί αίματος σε σκηνοθεσία Γκρίμουρ Χακόναρσον. Ο σκηνοθέτης σε μήνυμά του εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στο φεστιβάλ το οποίο θαυμάζει ειλικρινά και ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή και ιδιαιτέρως τον διευθυντή του θεσμού Δημήτρη Εϊπίδη, λέγοντας πως «η συμβολή του στον ισλανδικό κινηματογράφο ήταν μεγάλη, ως υπεύθυνος προγράμματος και ένας από τους στυλοβάτες του διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρέικιαβικ επί σειρά ετών». Ευχαρίστησε επίσης τον διανομέα της ταινίας στην Ελλάδα και ευχήθηκε να τύχει καλής υποδοχής όταν βγει αίθουσες. «Οι Δεσμοί αίματος είναι μια προσωπική ταινία, την έκανα για τον παππού μου και τη μητέρα μου και μου πήρε πέντε χρόνια να την ολοκληρώσω. Έχω βάλει σε αυτήν την καρδιά και την ψυχή μου. Πιστεύω ότι το αισθάνεται κανείς αυτό, όταν τη βλέπει. Πραγματεύεται τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων σε δύσκολους καιρούς. Παρότι οι κεντρικοί ήρωες είναι δυο ξεροκέφαλοι Ισλανδοί κτηνοτρόφοι, η ταινία περιέχει πανανθρώπινα μηνύματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία κυρίως μια μέρα σαν τη σημερινή».

 

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της ταινίας του Αρνό Ντεπλεσέν Τα χρυσά μας χρόνια. «Σκέφτομαι πόσο περίεργη είναι η κατάσταση αλλά ταυτόχρονα χαίρομαι που είμαι εδώ μαζί σας. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που μπόρεσα να συναντήσω το κοινό της Θεσσαλονίκης, ένα πολύ ξεχωριστό κοινό. Αναλογιζόμενος τα όσα διαδραματίστηκαν εχθές στο Παρίσι με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, σκεφτόμουν πόσο εύθραυστοι είμαστε οι άνθρωποι, πόσο εύθραυστος είμαι εγώ συγκεκριμένα. Αντίστοιχα σκεφτόμουν ότι και ο κινηματογράφος είναι μια δύναμη, είναι η δύναμη όλων μας, ότι το σινεμά καταγράφει πόσο ευάλωτοι και ταυτόχρονα πόσο δυνατοί είμαστε», είπε ο κ. Ντεπλεσέν και ευχαρίστησε τη διοργάνωση και ειδικότερα το συνεργάτη του φεστιβάλ Γιώργο Κρασσακόπουλο.

 

Την τελετή λήξης τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι: Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Στέλιος Κούλογλου -ευρωβουλευτής Σύριζα, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης – Βουλευτής Σύριζα, Σταύρος Καλαφάτης – Βουλευτής ΝΔ, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Παππάς – Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, περιβάλλοντος και καθαριότητας, Γιώργος Αρβανίτης –  Πρόεδρος Δ.Σ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος – μέλος ΔΣ του ΦΚΘ, Σπύρος Πέγκας – Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης στο ΔΣ του ΦΚΘ,  Γιώργος Τούλας – δημοσιογράφος, διευθυντής Parallaxi, μέλος ΔΣ του ΦΚΘ, Κυριακή Μάλαμα – σκηνοθέτιδα, συντονίστρια προγράμματος της ΕΡΤ3, μέλος ΔΣ του ΦΚΘ, Γιώργος Χριστιανάκης – μουσικός, μέλος ΔΣ του ΦΚΘ, Aslı Aksungur -Ακόλουθος Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Salamon Paven Martin Ladislau – Γενικός Πρόξενος Ρουμανίας, Παντελής Πετμεζάς – Επίτιμος Πρόξενος Καναδά, Χρήστος Σαραντόπουλος – Επίτιμος Πρόξενος Ιταλίας, με τη σύζυγό του, εικαστικό, Μαρία Κομπατσιάρη,  Μαργαρίτα Ιγνατίδου – Επίτιμη Πρόξενος της Τσεχίας, Κωνσταντίνα Κυργίδου – Επίτιμη Πρόξενος της Αυστραλίας, Περικλής Μήτκας – Πρύτανης ΑΠΘ, Διονύσης Τσακνής – Πρόεδρος ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης – Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΤ, Θεοφανώ Παπαζήση – Πρόεδρος ΔΕ ΕΡΤ3, Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ – Γενικός Διευθυντής ΕΡΤ3, Βασίλης Κατσούφης – Πρόεδρος ΕΑΚ, Κατερίνα Κοσκινά – Διευθύντρια ΕΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου – Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,  Συραγώ Τσιάρα – Προϊσταμένη Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Σοφία Καϊτατζή – Γουίτλοκ – Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Στέλιος Κεχρής, Πρόεδρος Οίνων Β. Ελλάδος, Μάκης Νικηφορίδης & Bernard Cuomo – Αρχιτέκτονες,  Κατερίνα Καμάρα – Μέλος ΔΣ του ΜΜΣΤ, Αρνό Ντεπλεσέν, τιμώμενος σκηνοθέτης, Νίκος Καβουκίδης, τιμώμενος σκηνοθέτης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ηθοποιός κ.α.

 

Επιμέλεια: Γιώργος Λιάσκος

To Top