ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο επίκεντρο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα capital controls

Στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) βρέθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπου είχαν συνάντηση με τον διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν αφενός η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και γενικότερα την οικονομία, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, και αφετέρου το φλέγον ζήτημα της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ με τους εκπροσώπους της τρόικας συνεδρίασε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Ευστάθειας, στο οποίο, εκτός της ΤτΕ, συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγνωστική μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την κατάσταση των εγχώριων τραπεζών, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, το γνωστό stess test, με βάση το οποίο θα προσδιοριστούν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Στόχος της ΤτΕ είναι η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις της ύφεσης στην εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων, τον χειρισμό του αναβαλλόμενου φόρου και τις μακροοικονομικές υποθέσεις που θα υιοθετήσει η ΕΚΤ. Σε ανάλυσή της η Fitch επισημαίνει ότι το συνολικό ποσό των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι επαρκές, ενώ εκτίμησε τις κεφαλαιακές ανάγκες για τις συστημικές τράπεζες στα 11,2 δισ. ευρώ, με την παραδοχή ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέλθουν στο 52%, ενώ με το δεύτερο και πιο αυστηρό σενάριο, ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα φτάσουν το 60%, εκτίμησε τις κεφαλαιακές ανάγκες σε 15,9 δισ. ευρώ.

Συναλλαγές

Σαφής ομαλοποίηση των καθημερινών συναλλαγών καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των τραπεζών μετά την ειδική τραπεζική αργία και την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, κατά τη διάρκεια της ειδικής τραπεζικής αργίας (από 29 Ιουνίου έως και 17 Ιουλίου) πραγματοποιούνταν περίπου το 10% των συναλλαγών που γίνονταν πριν από την επιβολή των περιορισμών.

Μετά το άνοιγμα των καταστημάτων ο όγκος των συναλλαγών έχει αυξηθεί στο 70% του κανονικού όγκου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η κατάσταση στις τράπεζες εξομαλύνεται και επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα. Οπως σημειώνουν οι τράπεζες, η αποκατάσταση αφορά κυρίως τη λειτουργία των τραπεζών ως δικτύων πληρωμών (πληρωμές δανείων, φορολογικών υποχρεώσεων, ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις κ.λπ.) και όχι την ικανότητά τους να υποστηρίζουν την πραγματική οικονομία, δηλαδή να δανειοδοτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μετά την επιβολή των περιορισμών οι χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας έχουν περιοριστεί σημαντικά, εξαιτίας της συνακόλουθης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι συναλλαγές των επιχειρήσεων στο εξωτερικό γίνονται σε περιορισμένο βαθμό.

Σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Δελτίο της Αlpha Bank, η επιβολή των capital controls προκαλεί υφεσιακό σοκ στην οικονομία και τονίζεται η ανάγκη πλήρους άρσης των ελέγχων κεφαλαίου το συντομότερο μετά την ολοκλήρωση της διενέργειας των ασκήσεων προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων.

Σταθερές καταθέσεις, μειωμένα επιτόκια

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε, τον Ιούνιο του 2015, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων παρουσίασε μείωση. Το περιθώριο επιτοκίου (δηλαδή, η διαφορά του μέσου σταθμισμένου επιτοκίου όλων των δανείων από το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο όλων των καταθέσεων) μειώθηκε κατά 22 μονάδες βάσης (μ.β.) και διαμορφώθηκε στο 3,66%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 11 μ.β. και διαμορφώθηκε στο 6,14%, ενώ το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 52 μ.β. στο 5,59%, για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 23 μ.β. στο 4,94% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 16 μ.β. στο 4,52%.

Πηγή: kathimerini.gr

To Top