Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 13 εκατομμύρια Ολλανδοί ψηφοφόροι για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο εθνικό κοινοβούλιο της χώρας.
Οι κάλπες ανοίγουν στις 07.30 (8.30 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδος). Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι γνωστά κοντά στα μεσάνυχτα, ενώ ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος θα υπάρχει περίπου στις 5 το πρωί της Πέμπτης.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βλέπουν οι Βρυξέλλες τις εκλογές, καθώς ανοίγει ένας ιστορικής σημασίας εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη.
Η εκλογική μάχη προμηνύεται «στήθος με στήθος» σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ κανένα από τα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία, δε φαίνεται να μπορεί να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.
Ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς, έχει υποσχεθεί να καταργήσει το Κοράνι, να κλείσει τα σύνορα και να βγάλει την Ολλανδία από την ΕΕ, καταφέρνοντας να προσελκύσει μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας τα βήματα των υπερμάχων του Brexit αλλά και της Μαρίν Λεπέν και του Ντόναλντ Τραμπ.
Το ενδεχόμενο της νίκης του Βίλντερς προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες, σε μια περίοδο που καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να επικρατήσει η ενότητα των «27».
Αρχικά οι εκλογές είχαν τον χαρακτήρα μιας «προσωπικής μονομαχίας» μεταξύ του νυν πρωθυπουργού από το κεντροδεξιό κόμμα των φιλελευθέρων, Μαρκ Ρούτε και του Βίλντερς, ωστόσο, τα δεδομένα τις τελευταίες μέρες δείχνουν να έχουν αλλάξει. Η εκλογική επιρροή του Βίλντερς μειώνεται μέσα στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, καθώς άλλοι «παίκτες» έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους. Στο ενδιάμεσο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διπλωματική κόντρα Τουρκίας-Ολλανδίας, που έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Ρούτε να επιδείξει ηγετικό ανάστημα ανεβάζοντας την δημοτικότητά του.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό κόμμα VVD, λαμβάνει 23 με 27 έδρες, από τις 150 της ολλανδικής Βουλής. Οι Ολλανδικές εκλογές ανοίγουν έναν ιστορικής σημασίας εκλογικό κύκλο που αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έως το τέλος του 2017 και μετά τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, όλοι συμφωνούν, πως η Ευρώπη μπορεί να μοιάζει πολύ διαφορετική από σήμερα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κανένα από τα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία, δε φαίνεται να μπορεί να πάρει ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.
Πηγή: skai.gr