Να υπερβεί το ναυάγιο με την πολύ χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος των Σκοπιανών στο δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών επιχειρεί ο Ζόραν Ζάεφ.
Υπακούοντας στις παροτρύνσεις του πρόεδρου της FYROM Ιβανόφ αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες για να δηλώσουν με την ψήφο τους αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη μετονομασία της χώρας τους σε Βόρεια Μακεδονία, και την επισημοποίηση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας προκειμένου η χώρα τους να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Ακόμη και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών,στην ανακοίνωση που εξέδωσε δύο ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες στα Σκόπια, επισημαίνει την αντίφαση της μεγάλης αποχής των Σκοπιανών πολιτών με την παράλληλη συντριπτική υπεροχή του «ναι» μεταξύ αυτών που προσήλθαν για να ψηφίσουν νομιμοποιώντας το δημοψήφισμα.
Καμμένος: Άκυρο το δημοψήφισμα
Άκυρη θεωρεί πλέον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς σε μια πρώτη αντίδρασή του μετά το πέρας της διαδικασίας στην ΠΓΔΜ ανέφερε ότι το δημοψήφισμα απέτυχε και ότι το 68% των πολιτών της ΠΓΔΜ ουσιαστικά ακύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του στο Twitter ο Πάνος Καμμένος σημείωσε:
«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση». Δείτε την ανάρτησή του:
Ζάεφ: Εκλογές αν…
Στς πρώτες δηλώσεις του μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων προσπάθησε να αντιπαρέλθει τη μεγάλη αποχή.
«Αν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσουν «ναι», τότε η βούλησή τους θα πρέπει να υλοποηθεί από το κοινοβούλιο. Σε άλλη περίπτωση, θα προγραμματιστούν πρόωρες εκλογές» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ. Και εξήγησε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός: «Αν, όπως αναμένεται, υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του «ναι» απ’ όσους ψήφισαν, τότε το μέλλον είναι ξεκάθαρο. Η ψήφος των βουλευτών θα πρέπει να ευνοήσει την επιτάχυνση της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Περιμένουμε από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE (σσ. κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) να σεβαστούν τη δημοκρατική απόφαση. Σεάλλη περίπτωση θα πρέπει ν χρησιμοποιήσουμε το άλλο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, τις πρόωρες εκλογές».