Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, όσα έγιναν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, αλλά και αυτά που έρχονται για τη γαλανόλευκη. Δεν περιορίστηκε βέβαια σε αυτά, δεδομένου ότι απάντησε επίσης σε ερωτήσεις για ζητήματα που απασχολούν έντονα την Basket League, όπως ο αριθμός των ομάδων και των ξένων στο πρωτάθλημα.
Αναλυτικά όσα είπε στο Sport24.gr:
Για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας: “Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που μας πίκρανε περισσότερο. Ποτέ δεν είχαμε βάλει ως στόχο τα μετάλλια, αλλά την οκτάδα. Κι από εκεί θα βλέπαμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ένα άσχημο αποτέλεσμα ήταν αρκετό να μας βγάλει από τον στόχο μας. Παρόλ’ αυτά, ήταν μια εξαιρετική προσπάθεια από όλα τα παιδιά. Οι σχέσεις όλων μεταξύ μας ήταν υπέροχη. Δεν ξέρω πώς το εκδηλώνει ο καθένας, αλλά δεδομένα υπήρχε μεγάλη στεναχώρια στην επιστροφή της ομάδας. Όσον αφορά για τις αιτίες, ο καθένας μπορεί να βρει κάτι διαφορετικό. Μας έτρωγε περισσότερο το γεγονός πως πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο”.
Για την παρουσία του Κώστα Παπανικολάου στο “2” και την απουσία του Τάιλερ Ντόρσεϊ: “Μιλάμε για έναν παίκτη, που έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Τόσο ως αθλητή όσο και ως χαρακτήρα. Αυτό προέκυψε ως ανάγκη, από την στιγμή που είχαμε κάποιες ατυχίες στο “2”, όπως η μη έλευση του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Αυτό μας αιφνιδίασε, θεωρούσαμε δεδομένη την παρουσία του, αλλά αυτό δεν συνέβη επειδή κάτι δεν ήθελε εκείνος ή δεν του άρεσε. Έγινε καθαρά σαν μια κίνηση τακτικής από τον ατζέντη του, που πίστευε ότι με αυτό θα μπορέσει να τον βοηθήσει για να βρει ένα καλύτερο συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Νομίζω έκανε λάθος που δεν δέχθηκε κιόλας το συμβόλαιο που του προσέφερε το Μέμφις. Από εκεί και πέρα, ο τραυματισμός του Κώστα Σλούκα, μας έφερε σε μια δύσκολη θέση. Έπρεπε να βρούμε μια λύση εκ των έσω. Αυτή ήταν η παρουσία του Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος είχε παίξει για κάποια λεπτά στη διάρκεια της καριέρας του στο “2”. Έκανε μεγάλη προσπάθεια. Είναι ένα παιδί με αλτρουισμό, που κάνει τα πάντα για την ομάδα. Δεν είχαμε πολλές επιλογές. Κι ο Βαγγέλης Μάντζαρης δεν ήταν τυχαία στις επιλογές μας εν τέλει, τον πιστεύαμε. Υπήρχε ένα κενό από την προετοιμασία, κάπου χάθηκε κι από εμάς κι από εκείνον η σειρά με την οποία δουλεύαμε. Χαθήκαμε λίγο…”.
“ΝΤΡΟΠΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΟΡΣΕΪ”
Για το γεγονός πως στην αρχή υπήρχε η εντύπωση πως δεν υπολογιζόταν τόσο πολύ ο Τάιλερ Ντόρσεϊ για την Εθνική: “Αυτό είναι μεγάλο ψέμα και έχει αναφερθεί πολλάκις. Είναι ντροπή γι αυτούς που τα έχουν γράψει αυτά! Καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και όλης της σεζόν πριν από το Παγκόσμιο, ενημερώναμε για κάθε μας βήμα, τους πάντες. Αυτό δεν το σεβάστηκαν κάποιοι. Κάναμε μαζί με τον Κώστα Κώτση (τιμ μάνατζερ) ένα ταξίδι στις ΗΠΑ για να δούμε όλα τα παιδιά. Θέλαμε να δούμε και τον Ναζ Μήτρου Λονγκ, αν εν τω μεταξύ τα χαρτιά του είχαν προχωρήσει. Ούτε αυτός, ούτε ο Ζακ Όγκαστ μπορεί να παίξει με την Εθνική ομάδα. Μπορεί να έχει παίξει με τον Παναθηναϊκό στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα στη FIBA για να μπορεί να αναγνωριστεί η ελληνική αθλητική εθνικότητα. Η βασική αποστολή μας ήταν να πάμε στο Μιλγουόκι για να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Πήγαμε και στα άλλα δύο παιδιά, ήμασταν ξεκάθαροι γιατί θέλαμε απάντηση από αυτούς σε μια ορισμένη ημερομηνία. Η ημερομηνία αυτή πήρε παράταση και μία και δύο φορές για να τους διευκολύνουμε, γιατί κι οι δύο είχαν το άγχος του συμβολαίου. Δυστυχώς όμως η προτεραιότητα ήταν αυτό το συμβόλαιο. Σεβαστό από τη μία πλευρά, είναι επαγγελματίες. Από την άλλη όμως, η Εθνική δεν μπορεί να περιμένει επ’ αόριστον. Όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έρχεται με δική του πρωτοβουλία δέκα μέρες νωρίτερα από την άδεια που του δίνει το ΝΒΑ, καταλαβαίνεις ότι όλοι πρέπει να έχουν αντίστοιχο πνεύμα για να λειτουργήσουμε σωστά. Το ίδιο συνέβη με τον Κώστα Σλούκα, που ήρθε πέντε μέρες νωρίτερα”.
Για το ποιοι είναι οι νατουραλιζέ μέσα από τους οποίους μπορεί να επιλέξει η Εθνική: “Ο Ναζ Μήτρου Λονγκ (εφόσον πάρει το σχετικό έγγραφο), ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο Ζακ Όγκαστ αν υπογράψει το χαρτί στη FIBA και ο Μάικ Μπράμος, ο οποίος πλέον δεν εχει τη διάθεση λόγω ηλικίας και κόπωσης να συμμετάσχει στην Εθνική ομάδα”.
Για τον Κώστα Κουφό: “Συνεχίζει να είναι στα πλάνα μας, δεν υπάρχει ούτε παρεξήγηση, ούτε τίποτα. Απλά οι ημερομηνίες που είχαμε δώσει δεν τηρήθηκαν. Ο Κώστας εμφανίστηκε κάποιες μέρες μετά την ανακοίνωση της ομάδας. Εκεί δεν μπορούσε να γίνει πισωγύρισμα, η ομαδα είχε ξεκινήσει ήδη προπονήσεις. Οι σχέσεις είναι μια χαρά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζει να λογίζεται για την Εθνική ομάδα”.
“ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ”
Για το αν είναι άδικο που ήταν πρώτος προπονητής στα προκριματικά, αλλά όχι για το Προολυμπιακό: “Όχι δεν είναι άδικο. Η Ομοσπονδία μού έδωσε μια ευκαιρία να κοουτσάρω στα παράθυρα, νομίζω από αυτή κέρδισα την ευκαιρία να βρεθώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Εμένα η Ομοσπονδία με επιβράβευσε με συνεργασία που περιλαμβάνει τη συνέχεια των παραθύρων. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω πώς θα είναι το θέμα με τον Ρικ Πιτίνο. Έχουν ακουστεί πολλά. Δεν ισχύει τίποτα όμως απ’ όσα έχουν ακουστεί. Δεν έχει προχωρήσει κάτι όσον αφορά το επιτελείο ή το πώς θα γίνει το πράγμα. Είναι πολύ πρόωρα τα πάντα. Είχε ζητήσει κάποιους βοηθούς από την Αμερική. Ο ένας ήταν ο γιος του, αλλά δεν μπορούσε λόγω των υποχρεώσεών του με το κολέγιο. Στο τιμ αυτό θα είναι δύο προπονητές από την Ελλάδα, ο Νίκος Παππάς του Παναθηναϊκού, στον οποίο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ο Ρικ Πιτίνο, κι ένας ακόμη, που ήταν ανοιχτό κεφάλαιο. Εγώ ζήτησα να μην είμαι μέλος του επιτελείου, αλλά να είμαι στην Εθνική Νέων Ανδρών ώστε να ολοκληρωθεί έτσι η συνεργασία μας. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί θεωρώ ότι εξίσου σημαντική είναι η δουλειά σε αυτή, αυτή είναι η δεύτερη ομάδα της χώρας κι όχι εκείνη των παραθύρων. Να γίνει μια μικτή από τα 18 έως τα 20 κι από εκεί να φανεί σε δύο τρία χρόνια να φανεί ποια παιδιά μπορούν να μπουν στην πρώτη ομάδα. Αυτό είναι το πλάνο που κατέθεσα στην Ομοσπονδία και ζήτησαν, αν θέλουν να το υποστηρίξουμε. Εγώ τις επαφές που έχω δει με τον Ρικ Πιτίνο έχω καταλάβει ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει όρεξη και διάθεση να βοηθήσει. Διαβάζω ότι έχει τελειώσει. Δεν ισχύει τίποτα τέτοιο. Νομίζω ότι και του χρόνου το καλοκαίρι μπορεί να αναλάβει και να βοηθήσει”.
Για το EuroBasket: “Οι ημερομηνίες από τη FIBA είναι δεδομένες. Έχουμε αγώνες τον Νοέμβριο, πιστεύω πως τότε θα λειτουργούμε κανονικά. Θεωρώ απίθανο να δούμε τη διοργάνωση το 2021, λογικά θα μετακινηθεί κατά ένα χρόνο”.
Για τον αριθμό των ξένων στο ελληνικό πρωτάθλημα: “Είναι η κατάλληλη στιγμή για την επανεκκίνηση σε αυτό το θέμα. Το να παράγεις Έλληνες παίκτες είναι κουραστική δουλειά κι εμπεριέχει ρίσκο. Αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι καινούργιο, πρέπει να μειωθεί άμεσα τουλάχιστον η μία θέση των ξένων. Το να επιστρέψουμε σε κοινοτικούς ως ένα βαθμό, είναι μια κίνηση προς το παλαιότερο πλαίσιο. Πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα, γιατί το αναπτυξιακό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε μείνει πίσω. Κάτι πήγε να γίνει φέτος στην Α2 με τον Ολυμπιακό που έδωσε χρόνο σε κάποια παιδιά, αλλά και σε άλλες ομάδες”.
Για το αν πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ: “Πρέπει! Θα πω ένα παράδειγμα. Μετά τον Γιώργο Παπαγιάννη, που είναι του 1997, δεν έχει εμφανιστεί άλλος ψηλός με το ίδιο επίπεδο ή διαμέτρημα. Στα γκαρντ υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα όπως πρέπει, μετά θα είναι πολύ αργά. Και τότε οι Αμερικανοί θα γίνουν οκτώ, για να συμπληρώνεται η ομάδα και να είναι αξόμαχη. Γι αυτό λέω ότι πρέπει να γίνει ένα οργανωμένο πρωτάθλημα, είτε με ομάδες κάτω των 21 είτε με Β’ ομάδες. Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των ξένων στους πέντε θα μπορούσε να είναι η αρχή για να βελτιωθεί η κατάσταση”.
“ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ 12 ΟΜΑΔΕΣ”
Για τη μείωση των ομάδων της Basket League: “Βάσει πληθυσμού, το πρωτάθλημα θα έπρεπε να έχει 12 ομάδες. Αν οι πόροι και τα έσοδα μπορούν να υποστηρίξουν περισσότερες ομάδες, ας πάμε στις 14. Στην παρούσα κατάσταση, δεν νομίζω όμως ότι αυτό είναι εφικτό. Το βασικό είναι να σκεφτούν πώς θα ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα, όχι πώς θα τελειώσει το φετινό. Οι συζητήσεις που γίνονται για το φετινό θα κρίνουν τι θα γίνει στο επόμενο”.
Για την χρησιμότητα των παραθύρων: “Για μένα, κάνουν πολύ καλό. Υπήρχε μια πολεμική από την πλευρά της EuroLeague. Αυτή η κατάσταση ήταν γνωστή εδώ και πέντε χρόνια, οπότε όποιος ήθελε να προσαρμοστεί, μπορούσε να το κάνει. Μέσα από τα παιχνίδια αυτά, ο κόσμος έρχεται πιο κοντά στην Εθνική. Είναι ένα σωστό βήμα, υπάρχει περιθώριο να οργανωθεί ακόμη καλύτερα, τόσο από τη FIBA όσο και από την EuroLeague”.
Για τη σύνθεση της δωδεκάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο: “Κατηγορήθηκα ότι πήρα τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο γιατί είναι φίλος μου. Τον Παναγιώτη δεν τον ήξερα από πριν, τον γνώρισα μέσα από τη συνεργασία μας. Έχει ειπωθεί κατά κόρον αυτό. Κέρδισε τη θέση του στην ομάδα. Πήραμε κάποια παιδιά από τα παράθυρα για να δικαιωθεί η ομάδα που πήρε την πρόκριση, όπως κι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Δεν μου άρεσε αυτό που γράφτηκε για τον Παναγιώτη. Είναι ένα παιδί που κέρδισε τα παράσημα που του αναλογούν μέσα από μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν, είχε συμμετοχή σε ένα τουρνουά, που του άξιζε. Ο Αντώνης Κόνιαρης και ο Ντίνος Μήτογλου ήταν οι τελευταίοι που κόπηκαν. Με τον Αντώνη ήμασταν πάρα πολύ ευχαριστημένοι, ανταποκρίθηκε πολύ καλά σε όλα. Υπήρχε πάντα το σκεπτικό αυτό, αλλά η επιλογή μας ήταν ο Γιάννης Αθηναίου. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε αφού ο Γιάννης τραυματίστηκε. Δυστυχώς γι αυτόν, σε άσχημο σημείο. Για τον Ντίνο είχαμε προβληματιστεί πολύ για εκείνον, πήραμε την απόφαση όμως να πάμε με δύο ψηλούς, τον Γιώργο Παπαγιάννη και τον Γιάννη Μπουρούση. Από την στιγμή που είχαμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο διαθέσιμο για το “5” δεν υπήρχε χώρος. Τον υπολογίζαμε περισσότερο για το “5” παρά για το “4”. Τόσο στα παράθυρα, όσο και στη σεζόν με τον Παναθηναϊκό, βλέπουμε ότι αποδίδει καλά εκεί γιατί εκμεταλλεύεται την ταχύτητα και το καλό σουτ του”.