Σκληρή κριτική από ειδικούς της δημόσιας υγείας στη συνεργασία ΔΟΕ με Coca Cola

Η συνεργασία μεταξύ της Coca-Cola και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, η οποία έχει ήδη επικριθεί σε οικολογικό επίπεδο, αποτέλεσε σήμερα (7/8) αντικείμενο «επίθεσης» από ειδικούς της δημόσιας υγείας, οι οποίοι κατηγόρησαν την αμερικάνικη πολυεθνική για «sportwashing».

«Συνεχίζοντας να συνεργάζεται με την Coca-Cola, το Ολυμπιακό κίνημα κινδυνεύει να είναι συνένοχο στην επιδείνωση μιας παγκόσμιας επιδημίας κακής διατροφής, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και κλιματικής αλλαγής», γράφουν δύο ερευνητές, η Τρις Κότερ και η Σάντρα Μουλίν, στο περιοδικό BMJ G (σ.σ:  περιοδικό που δημοσιεύει περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικό με την παγκόσμια υγεία).

Η Coca-Cola είναι ένας από τους παλαιότερους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων, από τους Αγώνες του 1928. Όσον αφορά την τρέχουσα διοργάνωση στο Παρίσι, ο αμερικανικός γίγαντας αναψυκτικών έχει ήδη αμφισβητηθεί για την εντατική χρήση πλαστικών δοχείων, την οποία δικαιολογεί με «τεχνικούς και υλικοτεχνικούς» περιορισμούς.

Το άρθρο της BMJ Global Health εστιάζει σε θέματα υγείας, τονίζοντας ότι η Coca-Cola πουλά ροφήματα με ζάχαρη «με ελάχιστο ή καθόλου διατροφικό όφελος».

Τα αναψυκτικά είναι «ένας από τους κύριους μοχλούς» παθολογιών που είναι διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο, όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, οι οποίοι καλούν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να διακόψει τους δεσμούς της με την Coca-Cola.

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), η εταιρεία είπε ότι «προσαρμόζει μόνιμα τη γκάμα των προϊόντων της μειώνοντας τα πρόσθετα σάκχαρα», συμπληρώνοντας ότι η χρηματοδότησή του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι «κρίσιμη για να μπορέσουν οι αθλητές σε όλο τον κόσμο να προπονηθούν, να προετοιμαστούν και να συμμετάσχουν στους Αγώνες».

To Top