Ως «ψυχρολουσία» για την ελληνική πλευρά και κυρίως τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, μεταφράζεται η σημερινή στάση των Ευρωπαίων ομολόγων του σε ένα Eurogroup, τα αποτελέσματα του οποίου δείχνουν πως η διαπραγμάτευση είναι ξανά κοντά στο μηδέν.
Το εκρηκτικό κλίμα στη Ρίγα, οι αυστηρές παρατηρήσεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και οι συγκρούσεις εντός της συνεδρίασης συνθέτουν ένα σκηνικό ρήξης το οποίο αναιρεί την αισιοδοξία και τα σημεία σύγκλισης που καταγράφονταν τα περασμένα 24ωρα.
Το «καυτό» πρωινό του υπουργού Οικονομικών
Η… κακή ημέρα για τον Γιάνη Βαρουφάκη φάνηκε από νωρίς, καθώς, οι υπουργοί Οικονομικών, προσερχόμενοι στην αίθουσα, έδειξαν ιδιαίτερα αγριεμένοι.
Τα όσα συνέβησαν, ωστόσο, εντός της συνεδρίασης δεν έχουν ξαναγίνει σε Eurogroup, καθώς, ο Ελληνας υπουργός, απομονωμένος, έγινε δέκτης σκληρών χαρακτηρισμών τους οποίους μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.
Μετά τα «ερασιτέχνης» και «τζογαδόρος» που φέρεται να ακούστηκαν στην αίθουσα ήρθε και το επίσημο χτύπημα από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διατυπώνοντας τα τρία «όχι» της Ευρωζώνης στην Ελλάδα.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν δέχονται:
- Υπο-δόση με αντάλλαγμα ενδιάμεση συμφωνία
- Νέο πρόγραμμα στήριξης χωρίς μια πλήρη συμφωνία
- Εκτακτο Eurogroup χωρίς πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, όπως μετέδιδαν οι FT, επιμένει να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στα ελληνικά πεπραγμένα και επί της ουσίας αύξηση της επιτήρησης στην Ελλάδα.
Σκληρή στάση και από διεθνή ΜΜΕ
Χαρακτηριστικά του πολύ άσχημου κλίματος ήταν και τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ τα οποία υιοθέτησαν εξίσου σκληρή γλώσσα για την ελληνική διαπραγμάτευση.
Γερμανικά, γαλλικά και αμερικανικά μίντια άσκησαν έντονη κριτική στον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ, έκαναν λόγο για «ελληνικό αδιέξοδο».
Αισιοδοξία Βαρουφάκη, αλλά και καταγγελίες για υπονόμευση
Στον αντίποδα και παρά τις αντιδράσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά αισιόδοξος.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως η σημερινή συνεδρίαση ήταν φορτισμένη, αλλά διέψευσε πως ακούστηκαν σκληροί χαρακτηρισμοί προς το πρόσωπό του.
Λίγες ώρες μετά το θυελλώδες Eurogroup, ωστόσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανήλθε με «βόμβες» κατά των εταίρων κατηγορώντας τους για υπονόμευση των διαπραγματεύσεων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το επεισοδιακό Eurogroup της Ρίγας, στη Λετονία, είπε ότι οι δανειστές ζητούσαν άμεση μείωση συντάξεων και πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας.
Αποκάλυψε δε ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει έτοιμο κατάλογο μεταρρυθμίσεων, οι δανειστές δεν την αφήνουν να τις καταθέσει γιατί θα πρέπει να τις περάσουν από τα κοινοβούλιά τους.
«Την ώρα που εσύ δεν μπορείς να καταθέσεις επίσημα τις προτάσεις σου, που τις έχεις, γιατί δεν σε αφήνουν να τις καταθέσεις και οι υπουργοί δεν τις δέχονται τις προτάσεις σου, αυτό δεν είναι διαδικασία που οδηγεί σε λύση. Δεν είναι λελογισμένη διαπραγματευτική διαδικασία» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Πρόσθεσε δε πως «από τις 20 Φεβρουαρίου ήμουν πεπεισμένος ότι θα υπάρχουν τακτικές υπονόμευσης μέχρι και την τελευταία στιγμή».
Στην αντεπίθεση και το Μαξίμου
Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και με πιο ήπιο λεξιλόγιο, και το Μέγαρο Μαξίμου.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού στοχοποιούν – χωρίς να κατονομάζουν – αξιωματούχους του Eurogroup τους οποίους κατηγορούν ότι ανοικτά επιχειρούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για συμφωνία.
«Το χθεσινό εποικοδομητικό και θετικό κλίμα των συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα με τους Αν. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες, όπου εκφράστηκε η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση, γίνεται προσπάθεια να αντιστραφεί στο άτυπο Eurogroup της Λετονίας» σημειώνουν.
Προσθέτουν δε πως «οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας».
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του» και επικαλούνται τον Πιερ Μοσκοβισί που είπε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» για να σημειώσει ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο».
Τι μέλλει γενέσθαι
Εκείνο, ωστόσο, που πρέπει να απαντηθεί είναι το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς, στην παρούσα φάση εμφανίζεται απομονωμένη εντός ΕΕ, ενώ, την ίδια στιγμή και στο εσωτερικό (ιδιαίτερα εντός Κοινοβουλίου) η ατμόσφαιρα «μυρίζει μπαρούτι».
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσπαθεί για να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Μάιο, αλλά και για να διεξαχθεί ένα έκτακτο Eurogroup μόνο για την Ελλάδα, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως δέχθηκαν καίριο πλήγμα στη Ρίγα.
Πηγή: iefimerida.gr