Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με άγνωστο αποτέλεσμα κινείται ο πρωθυπουργός, όπως έδειξε τόσο η ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και μια σειρά από κινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε το κομματικό όργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που προσφέρεται για υψηλούς τόνους, για να στείλει τα μηνύματά του σε μια οριακή στιγμή των διαπραγματεύσεων.
Επιτέθηκε συνολικά στους εταίρους και τους δανειστές, κατηγορώντας τους ότι με την επιμονή στις απαράδεκτες προτάσεις τους υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες και έχουν σχέδιο να ταπεινώσουν όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά ολόκληρο λαό.
Ακόμη πιο σφοδρά επιτέθηκε στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι «έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση του τόπου». Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει πέρα από εκείνο που θεωρεί κόκκινες γραμμές.
«Δεν έχουμε ως Κοινοβούλιο κανένα περιθώριο αποδοχής προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ, μόνο η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει για την κατανομή των φόρων, ήρθε η ώρα την κρίση θα πληρώσει η ολιγαρχία και όχι ο κόσμος της εργασίας» υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη για μία ενδεχόμενη συμφωνία, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συμφωνία χωρίς ρύθμιση του χρέους».
Την ώρα όμως ο κ . Τσίπρας ανέβαζε τους τόνους και τις προϋποθέσεις από την πλευρά της Ελλάδας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε τις δικές της δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου όπου, πέραν της ευχής «θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και αυτές τις μέρες αφοσιώνομαι σε αυτό», έβαζε τα γνωστά εμπόδια από την πλευρά των εταίρων.
Η ίδια δεν άφησε κάποια «χαραμάδα» για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, αντίθετα παρέπεμψε, κατά τη γνωστή αδιέξοδη τακτική, στους θεσμούς και το Eurogroup, όπου όμως «καραδοκεί» ο κ. Σόιμπλε.
«Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά νέα για την Ελλάδα και γι’ αυτό η συζήτηση μας για το θέμα ήταν σύντομη» ανέφερε η κυρία Μέρκελ και προσέθεσε ότι «πρώτα απ’ όλα υπολογίζουμε στη συζήτηση στο Eurogroup την Πέμπτη, αλλά και εκεί μπορεί να αποφασιστεί κάτι, μόνο εάν υπάρχει μια κοινή πρόταση των τριών θεσμών με την Ελλάδα για την εφαρμογή των προϋποθέσεων», για να συνεχίσει: «Το θέμα είναι η Ελλάδα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Κατά τα άλλα, το θέμα είναι η υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος».
Έχει τη σημασία του ότι τις δηλώσεις αυτή τη φορά δεν τις έκανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά η κυρία Μέρκελ, η οποία όμως στην ουσία ζήτησε την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης -κάτι για το οποίο θα αποφασίσουν οι θεσμοί και το Eurogroup. Καθώς όμως χρόνος μέχρι το Eurogroup δεν υπάρχει, το πρόβλημα θα παραταθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Κινήσεις συνεννόησης, προετοιμασία για σύγκρουση
Ενώ όμως ανεβάζει το ηθικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας, κάνει κινήσεις συνεννόησης, προετοιμάζοντας παράλληλα το ευρύτερο πολιτικό σύστημα για σύγκρουση.
Κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους αρχηγούς του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Σταύρο Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά, όπως και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, σε μία προσπάθεια να απομονώσει τον κ. Αντώνη Σαμαρά.
Στους συνομιλητές του είπε ότι δεν θα πληρώσει στο τέλος του μήνα το ΔΝΤ, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία -παρότι για λόγους εντυπώσεων στη συνέχεια το διέψευσε. Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης στους συνομιλητές του ότι εκτίμησή του είναι ότι στο τέλος οι εταίροι θα υποχωρήσουν και ότι ο ίδιος δεν θα αποδεχθεί συμφωνία με τους όρους που είχε η πρόταση Γιούνκερ ή τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ.
Και ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάζει το Eurogroup, που θα πιστοποιεί την έλλειψη προόδου και λύσης, ο κ. Τσίπρας, σε μία ακόμη συμβολική ενέργεια, θα βρίσκεται καλεσμένος του προέδρου Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, σε γεωπολιτκό και οικονομικό φόρουμ, ως τιμώμενο πρόσωπο και βασικός ομιλητής. Θα έχει μάλιστα συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, προκειμένου να κάνει πολιτική συμφωνία για το φυσικό αέριο.
Ακόμη πιο σκληρά κινείται η αριστερή πτέρυγα, όπως δείχνουν οι σημερινές δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Λφαζάνη: «Δεν έχουμε καμία συμφωνία και αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη των θεσμών και των πιστωτών, οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα γή και ύδωρ. Οι δανειστές δεν κάνουν καμία διαπραγμάτευση, απλά ζητούν υποταγή και λεηλασία» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν θα συνυπογράψει την εξόντωση του λαού. Η μόνη συμφωνία που θα δεχτούμε είναι αυτή με βάση τις προτάσεις που έχουμε κάνει και που θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας».
Συνολικά, ο κ. Τσίπρας συσπειρώνει το εσωτερικό του, προετοιμάζει τις πολιτικές δυνάμεις και προωθεί πιθανές συμμαχίες, ενώ περιμένει από τους εταίρους να υποχωρήσουν, δίνοντας μία λύση για τη χώρα που, πέραν των μέτρων, θα περιλαμβάνει αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση του χρέους.
Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, οι ξένοι αρθρογράφοι που παρακολουθούσαν την ομιλία του μετέδιδαν ότι η ρήξη είναι πιθανή.
Τόσο από την ΕΕ όμως όσο και από την Ελλάδα προβλέπουν κλιμάκωση του δράματος και αν, προκύψει λύση, θα είναι κυριολεκτικά τη «δωδεκάτη ώρα».
Πηγή: protothema.gr