Τέσσερις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Βρετανίας, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό το κράτος του σοκ που προκάλεσε η δολοφονία μιας βουλευτίνας, πολλοί πολιτικοί, ανάμεσά τους ο Νάιτζελ Φάρατζ και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, παρεμβαίνουν σήμερα σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Όσο για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού απευθείας στο BBC το βράδυ.
Ωστόσο η προεκλογική εκστρατεία, η οποία αναστάληκε μετά τη δολοφονία στη μέση του δρόμου της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ, δεν αναμένεται ουσιαστικά να επαναληφθεί πριν από την Τρίτη, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με ένα ντιμπέιτ που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Γουέμπλεϊ ενώπιον 6.000 ανθρώπων.
Σαράντα οκτώ ώρες μετά τη δολοφονία της βουλευτίνας, η οποία είχε έντονη εμπλοκή στην εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, η συγκίνηση είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλή.
Στο Μπίρστολ, το οποίο επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Ντέιβιντ Κάμερον, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Εργατικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, οι κάτοικοι, συχνά με δάκρυα στα μάτια, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο (χθες) στο κέντρο της πόλης για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Η οικογένεια του θύματος ήρθε για να τους συναντήσει και να ευχαριστήσει για τις αμέτρητες εκδηλώσεις συμπάθειας.
Στέκοντας ανάμεσα στους γονείς της, η μικρότερη αδελφή του θύματος διάβασε μια δήλωση στην οποία αποτίει φόρο τιμής σε «μία απίστευτη γυναίκα». «Ήταν ένα ανθρώπινο πλάσμα , ήταν τέλεια», είπε.
Από το Λίβερπουλ μέχρι τη Γλασκόβη, αγρυπνίες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις.
Στο Λονδίνο, μπουκέτα λουλούδια εναποτέθηκαν στη μαούνα κοντά στην Tower Bridge όπου ζούσε με τον σύζυγό της, Μπρένταν, και τα δύο παιδιά τους, τριών και πέντε ετών.
Πολλοί ανώνυμοι απέτισαν φόρο τιμής στη βουλευτίνα, που υποστήριξε ένθερμα τα δικαιώματα των προσφύγων.
Ανάμεσά τους, η Άλις Πουλ, 40 ετών, η οποία δηλώνει ότι «διερχόμαστε μια δύσκολη περίοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο ως εάν το μίσος να έχει απελευθερωθεί». Η Τζο Κοξ «αγωνιζόταν πάντα κατά αυτών των σκοτεινών δυνάμεων», προσθέτει.
«Θάνατος στους προδότες»
«Θάνατος στους προδότες, ελευθερία στο Ηνωμένο Βασίλειο»: με αυτά τα λόγια ο φερόμενος ως δολοφόνος της Τζο Κοξ εμφανίστηκε χθες για πρώτη φορά ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ο Τόμας Μέιρ, 52 ετών, είπε τα λόγια αυτά όταν κλήθηκε να πει το όνομά του ενώπιον του δικαστηρίου του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
Με το κεφάλι ξυρισμένο, φορώντας χειροπέδες και γκρι αθλητική φόρμα, ο Μέιρ παρέμεινε στη συνέχεια σιωπηλός όταν η δικαστής ζήτησε τη διεύθυνση και την ημερομηνία γέννησής του.
Οδηγήθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, νοτιοανατολικά του Λονδίνου, και αναμένεται να εμφανιστεί και πάλι τη Δευτέρα ενώπιον του Ολντ Μπέιλι αυτή τη φορά.
Η δικαστής διέταξε επίσης τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.
Σε βάρος του Τόμας Μέιρ απαγγέλθηκε το βράδυ της Παρασκευής κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 41χρονης βουλευτίνας των Εργατικών, η οποία σκοτώθηκε την Πέμπτη στην εκλογική περιφέρειά της στο Μπίρστολ, στη βόρεια Αγγλία, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Μητέρα δύο μικρών παιδιών, δέχθηκε πυροβολήθηκε πολλές φορές και μαχαιρώθηκε από τον δράστη στη μέση του δρόμου.
Τα λόγια του υπόπτου ενώπιον του δικαστηρίου μοιάζει να ενισχύουν τις διαφορετικές αποκαλύψεις και μαρτυρίες που εμφανίστηκαν από την Πέμπτη.
Ωστόσο με βάση μια ιδιαιτερότητα της βρετανικής νομοθεσίας, η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του υπόπτου σημαίνει ότι τα ΜΜΕ δεν μπορούν πλέον να δημοσιεύουν αυτά τα στοιχεία, κυρίως για τα πιθανά κίνητρα του δράστη
Οι δύο μήνες της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκαν από έντονη επιθετικότητα. Το πρωί της μοιραίας ημέρας, ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του αντιμεταναστευτικού κόμματος Ukip, είχε αποκαλύψει μια αφίσα όπου εμφανίζονται πλήθη προσφύγων και πλάι το σύνθημα «Breaking Point» (Σημείο κατάρρευσης). Κρίθηκε αηδιαστικό ακόμη και από το στρατόπεδο του Brexit.
Ο τόνος αναμένεται να αλλάξει στο εξής, εκτίμησαν αναλυτές με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο. Όμως κανείς από αυτούς δεν επιχείρησε να προβλέψει τις συνέπειες αυτού του δράματος στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν πριν από τη δολοφονία, δίνουν το προβάδισμα τους υποστηρικτές του Brexit.
Το Σάββατο, τα δύο στρατόπεδα, «Vote Leave» (Ψήφος για την έξοδο) και «Britain Stronger In» (Ισχυρότερη Βρετανία μέσα στην ΕΕ) ακύρωσαν δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Το Κοινοβούλιο θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία τη Δευτέρα για να αποτίσει φόρο τιμής σε «ένα από τα πιο λαμπρά και πιο φλογερά μέλη του», σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κάμερον.