Σαρρής: “Eίμαι Ολυμπιακός, ο προηγούμενος της ΕΠΟ (Γκαγκάτσης) ήταν… άρρωστος ΠΑΟΚ! Πού είναι το πρόβλημα;”!

Μεγάλη συνέντευξη στο σάιτ a-sports.gr έδωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής.

Αναλυτικά:

– Παρακολουθώντας από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 το ρεπορτάζ της ΕΠΟ, διαπιστώνω πως αυτά τα σκάρτα δύο χρόνια η διοίκηση του Γιώργου Σαρρή έχει δεχθεί μεγάλη πίεση, ενδεχομένως και μεγαλύτερη απ’ ό,τι της αναλογεί σε σχέση με άλλες πονεμένες τετραετίες ολόκληρες στην Ομοσπονδία. Τελικά, πρόεδρε, όμως, μήπως φταίτε, γιατί να συμβαίνει όλο αυτό το σκηνικό, που πολλές φορές σάς εμφανίζει ως πηγή του… κακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο;  

«Μια ζωή είχαν μάθει με διοικήσεις διαπλεκόμενες. Εμείς δεν είμαστε και μας χτυπούν».

– Απλοϊκό μου ακούγεται…

«Όχι, δεν είναι απλοϊκό και θα σου το εξηγήσω. Αν είσαι διαπλεκόμενος, θα σε στηρίζουν και κάποιοι, θα βρεις πιο εύκολα ισχυρούς συμμάχους. Εμείς δεν έχουμε τέτοιου είδους σχέσεις και για αυτό συμβαίνουν όλα αυτά που περιγράφεις…».

sarris_066– Θα επανέλθω, αλλά για να σε πάω λίγο παραπέρα… Όταν αποφάσισες να γίνεις πρόεδρος της ΕΠΟ, δεν περίμενες πως θα έχεις και πολέμιους;

«Όχι, δεν το περίμενα. Ούτε στο μέγεθος ούτε στη σφοδρότητα. Δεν με είχαν προειδοποιήσει καν. Μου τα είχαν παρουσιάσει πιο εύκολα…».

– Βέβαια, πριν από μερικούς μήνες σε εκείνη την περίφημη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Μώραλη, σε ερώτησή μου αν θεωρείς πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο είχες απαντήσει ότι «πιστεύω πως όχι», εξακολουθείς να έχεις την ίδια άποψη;

«Ναι, τώρα μπορώ να το πω… Είναι μια στοχευμένη και μεθοδευμένη προσπάθεια κάποιων κέντρων εντός ποδοσφαίρου για να ανατρέψουν τη διοίκηση της ΕΠΟ και σε αυτή την ιστορία εμπλέκουν και τη Δικαιοσύνη με ψευτομάρτυρες, δήθεν αποκαλύψεις και καταγγελίες».

– Κάποιοι θα πουν ότι δεν αντέχεις την κριτική… Δηλαδή, λάθη δεν έχεις κάνει, τι απαντάς;

«Δεχόμαστε την κριτική, ακόμα και αν δεν είναι καλοπροαίρετη. Δεν έχουμε το αλάθητο. Ασφαλώς και έχουν γίνει λάθη. Αυτό είναι άλλο, όμως, από τη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δεν θα αφήσω κανέναν να αμφισβητήσει την εντιμότητα και την καθαρότητά μας…».

– Ξέρεις, πρόεδρε, στο ποδόσφαιρο οι λέξεις εντιμότητα, καθαρότητα πολλές φορές προκαλούν χαμόγελα, γιατί ο χώρος δεν έχει την καλύτερη δυνατή φήμη…

«Το ποδόσφαιρο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας… Και στην κοινωνία τα ίδια συμβαίνουν. Το ποδόσφαιρο είναι μέρος και κομμάτι της κοινωνίας και έχει τις ίδιες παθογένειες».

– Σκέφτηκες κάποια στιγμή στη φετινή σεζόν να παραιτηθείς, όπως ειπώθηκε και γράφτηκε σε μερίδα του Τύπου;

«Δεν είναι αλήθεια. Δεν σκέφτηκα να φύγω και δεν βρέθηκα στην έξοδο. Πρέπει να ξεκαθαρίσω πως για μένα δεν αποτελεί αυτοσκοπό το να είμαι πρόεδρος της ΕΠΟ. Αυτό το έχω πει και το λέω ξανά. Από εκεί και πέρα, αν αυτό κάποιοι το ερμηνεύουν ως έξοδο ή παραίτηση, κάνουν λάθος».

– Και για να σε πάω στην αφετηρία αυτής της διαδρομής, πώς αποφάσισες να αναλάβεις πρόεδρος;

«Όταν οριστικοποιήθηκε πως δεν θα συνεχίσει ο Πιλάβιος, κάποιοι σύμβουλοι του Δ.Σ. αλλά και πρόεδροι Ενώσεων με πλησίασαν και με παρότρυναν να αναλάβω την προεδρία, να βγω μπροστά και να ηγηθώ της νέας διοίκησης. Ήμουν ήδη μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος της ΚΕΔ για περίπου ένα χρόνο, είχα δηλαδή πάρει μια ιδέα…».

– Γιώργος Βούρβαχης (αντιπρόεδρος της ΕΠΟ – παρακολουθεί τη συνέντευξη και παρεμβαίνει): «Ξέραμε την εντιμότητά του και τον ακέραιο χαρακτήρα του, για αυτό τον πιστεύαμε και τον θεωρούσαμε κατάλληλο».

– Μάλιστα… Λοιπόν, πρόεδρε, θα σε βάλω χωρίς περιστροφές στα δύσκολα.

«Σε ακούω…».

– Τι απαντάς σε όσους σε κατηγορούν πως ήρθες «φυτευτός» από τον Πειραιά στον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ, ότι είσαι δηλαδή ένας άνθρωπος του Ολυμπιακού και τίποτα περισσότερο;

sarris_064«Όλοι οι Έλληνες κάτι είναι. Εγώ είμαι Ολυμπιακός, φίλαθλος και μέχρι εκεί… Ο προηγούμενος πρόεδρος είχε βρεθεί στο Δ.Σ. του Παναθηναϊκού και ήταν υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Εγώ ούτε στη διοίκηση ήμουν ούτε είχα κάποια άλλη σχέση με την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Επίσης, ο αμέσως προηγούμενος ήταν άρρωστος ΠΑΟΚτσής. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, πού είναι το πρόβλημα. Το πονηρό και το σκόπιμο είναι να το παίζεις ουδέτερος και να το κρύβεις. Όποιος το κάνει αυτό για μένα έχει άλλα στο μυαλό του. Εγώ, λοιπόν, δεν έχω να κρύψω απολύτως τίποτα. Είμαι φίλαθλος του Ολυμπιακού, αλλά, όταν έχεις μια θέση, πάνω απ’ όλα οφείλεις να βάζεις το θεσμικό ρόλο σου, σεβόμενος τον ίδιο τον εαυτό σου. Έτσι, για να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι. Και να σου πω και κάτι ακόμα. Εμένα με επέλεξαν 37 Ενώσεις και κανείς άλλος. Και επειδή είναι πρόσφατα και τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στη Γενική Συνέλευση της 6ης Ιουνίου, νομίζω ότι έγινε σαφές πως με ομόφωνες αποφάσεις ή με 49 υπέρ ψήφους επί 54 ψηφισάντων, αν μη τι άλλο, εμείς δεν έχουμε χωρίσει τις Ενώσεις σε δικές μας και δικές τους. Ρωτήστε και τις δύο Ενώσεις που τιμωρήσαμε, το Ηράκλειο και το Κιλκίς».

– Για να σε χαλαρώσω λίγο… Πες μου την καλύτερη και τη χειρότερη στιγμή σου ως προέδρου της ΕΠΟ…

«Θα απαντήσω… εθνικά (χαμογελά) και εν όψει Μουντιάλ. Η καλύτερη, χωρίς δεύτερη σκέψη, ήταν η στιγμή της λήξης του αγώνα μπαράζ με τη Ρουμανία, όταν πήραμε την πρόκριση στα τελικά της Βραζιλίας. Η χειρότερη θέλει περισσότερη περισυλλογή… Στο ίδιο μήκος κύματος θα σου απαντήσω, όταν χάσαμε 3-1 από τους Βόσνιους».

– Πάμε στο θέμα υποβιβασμός – προβιβασμός από και προς τη Σούπερ Λίγκα με το μπάχαλο που δημιουργήθηκε μέχρι να φτάσουμε στη λύση του μπαράζ ανάμεσα στον 16ο της μεγάλης κατηγορίας και τον τρίτο των πλέι οφ της Β’ Εθνικής. Γιατί φτάσαμε να μην ξέρουμε πόσοι ανεβαίνουν και πόσοι πέφτουν τόσο καιρό και κόντεψαν να τελειώσουν τα πρωταθλήματα;

«Το λάθος μας εξαρχής ήταν ότι πιστέψαμε πως κάποια στιγμή και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο διοργανώτριες θα τα βρουν. Εξάλλου, ήταν ένα πρόβλημα το οποίο σε τέτοιο μέγεθος και βαθμό ήταν η πρώτη φορά που ανέκυπτε. Όταν, λοιπόν, ξεκίνησαν τα πρωταθλήματα, μοιραία εγκλωβιστήκαμε και φοβηθήκαμε ότι θα έχουμε θέματα και θα τρέχουμε στα δικαστήρια. Είχαμε εσφαλμένη εκτίμηση, το ομολογώ, δεν κρύβομαι, το είπα και στη Γενική Συνέλευση.

Από εκεί και πέρα, θέλω να πω και κάτι για τη Γ’ Εθνική. Δεν υπάρχει και δεν θα μπορούσε να υπάρξει κανένα θέμα αλλαγής του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τρίτης κατηγορίας, το οποίο ξεκίνησε από πέρσι. Και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαφοροποίηση μέχρι το 2015-16, όταν και θα ολοκληρωθεί το όλο σχέδιο. Τότε και μόνο τότε θα δούμε ξανά το ζήτημα ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας και όλες τις άλλες παραμέτρους».

– Ας περάσουμε στα ύποπτα ματς… Γιατί επί των ημερών αυτής της διοίκησης δεν ασχολήθηκαν με τους φακέλους των φερόμενων ως «στημένων» οι Πειθαρχικές Επιτροπές της Ομοσπονδίας; Ήταν λάθος αυτή η τακτική της προσπάθειας απόκρυψης και μη διαλεύκανσης από πλευράς αθλητικής δικαιοσύνης;

«Λοιπόν, αποφασίσαμε εμείς αυτή την τακτική μετά τις πρώτες επισκέψεις μου στην ΟΥΕΦΑ. Στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία μάς τόνισαν πως δεν θα πρέπει να δημοσιοποιούνται οι φάκελοι και ότι αυτοί θα πρέπει να στέλνονται στις διοργανώτριες και στο αρμόδιο υπουργείο για περαιτέρω διερεύνηση. Αυτό κάναμε. Μάλιστα, εγώ προσωπικά πρότεινα ως ιδέα να δημιουργηθεί μια ειδική ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα των ύποπτων για χειραγώγηση αγώνων, στην οποία θα μετέχουν εισαγγελέας, εκπρόσωποι των λιγκών και των υπουργείων Δικαιοσύνης και Αθλητισμού. Η ΟΥΕΦΑ ανταποκρίθηκε αμέσως και μας έστειλε και το όνομα ειδικού εκπροσώπου της για να μας παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και τεχνογνωσία για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται η καλύτερη δυνατή επεξεργασία των στοιχείων των φακέλων. Το όλο θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στη συνέλευση της ΟΥΕΦΑ στην Αστάνα τον Μάρτιο του 2014. Ο εισηγητής είχε αναφερθεί στην πρότασή μου και μάλιστα είχε ειπωθεί πως μπορεί αυτή η επιτροπή να λειτουργήσει πιλοτικά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες-μέλη της ΟΥΕΦΑ. Δυστυχώς, αν και η ΕΠΟ έστειλε επισήμως τις προτάσεις της στα αρμόδια υπουργεία για το όλο ζήτημα από τον Δεκέμβριο του 2013, απάντηση ακόμα δεν πήραμε! Έξι μήνες μετά, δηλαδή.

Έτσι, εμείς περάσαμε στο νέο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ όλες τις αποφάσεις της Αστάνα. Πλέον οι Πειθαρχικές Επιτροπές μας, με όποια στοιχεία έχουν, αν και θα ήταν πιο ασφαλής και ολοκληρωμένη η προσέγγιση του προβλήματος αν υπήρχε και η εξειδικευμένη επιτροπή, θα παραπέμπει άμεσα τους φάκελους με τα φερόμενα ως ύποπτα ματς.

Μόλις επιστρέψω από τη Βραζιλία, θα έρθω ξανά σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία για το θέμα της ειδικής επιτροπής για την καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων. Θα πρέπει τη νέα σεζόν να ξεκινήσει να λειτουργεί. Μάλιστα, για το όλο ζήτημα βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή με την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία έχει βαθιά γνώση του θέματος των στημένων, ώστε να μας παράσχει μέρος της γνώσης της. Επαναλαμβάνω ότι η επιτροπή θα είναι τελείως ανεξάρτητη. Δεν μας ενδιαφέρει να ξέρουμε εμείς τι θα κάνει η επιτροπή, ας μη γνωρίζουμε καν. Η ΟΥΕΦΑ συμφωνεί και επιμένει για την ύπαρξή της, νομίζω όμως ότι θα χρειαστεί και μια νομοθετική ρύθμιση το όλο εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι Πειθαρχικές Επιτροπές της ΕΠΟ θα ασχολούνται με τα φερόμενα ως χειραγωγημένα…».

– Ας αλλάξουμε αρκετά κλίμα… Πάμε λίγο στο κεφάλαιο του προπονητή της εθνικής ομάδας μετά το Μουντιάλ και την αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος…

«Κατ’ αρχάς να πω πως κάναμε ό,τι καλύτερο για να μείνει ο Σάντος και τον περιμέναμε όσο χρόνο μάς ζήτησε. Από εκεί και πέρα, αφού είδαμε περίπου 15 προπονητές, μικρότερα αλλά και μεγάλα ονόματα, και συζητήσαμε κυρίως τη φιλοσοφία και κατά δεύτερον το οικονομικό κομμάτι, καταλήξαμε αρχικά σε τρεις περιπτώσεις, ένας εκ των οποίων έχει κατ’ αρχήν προκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο…».

ranieri– Ο λόγος για τον Ρανιέρι…  

«Πιστεύω ότι η εμπειρία του και η αξία του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι το εχέγγυο για να συνεχίσει αυτή την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων 10-12 χρόνων στην Εθνική. Και μην ξεχνάμε, βέβαια, πως και η κληρονομιά του νέου προπονητή από τους δύο προηγούμενους θα είναι πολύ μεγάλη.

Εμείς όλες τις εθνικές ομάδες όχι απλά τις προσέχουμε, τις έχουμε ως κόρη οφθαλμού. Κάνουν περήφανους όλους τους Έλληνες σε μια εποχή που το ηθικό των Ελλήνων έχει καταρρακωθεί. Και ειδικά η Εθνική Ανδρών είναι αυτή που στηρίζει και ολόκληρη την Ομοσπονδία οικονομικά. Ας μην κρυβόμαστε, αυτή είναι η αλήθεια. Φανταστείτε πως από τα 5,5 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση το 2009 για τις ΕΠΣ, δηλαδή το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, φτάσαμε στα 442.000 ευρώ φέτος…».

– Και αυτό το «δώρο» της ΓΓΑ ανήμερα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ στις 6 Ιουνίου;

«Τι να πούμε; Ένα φαξ λάβαμε, το 1.370.000 ευρώ έγραφε πως θα πάει σε κάποιες ερασιτεχνικές ομάδες, αορίστως, χωρίς να ξέρουμε σε ποιες ή τα κριτήρια, και άλλα 200.000 ευρώ στις ΕΠΣ. Κάπου λιγότερο και από 4.000 ευρώ σε κάθε Ένωση, δηλαδή. Τι να συζητήσουμε περισσότερο…».

– Άρα η κόντρα με την Πολιτεία καλά κρατεί…

«Από πλευράς ΕΠΟ δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση. Ούτε με το αυτοδιοίκητο υπάρχει θέμα, μια και μερικές φορές κάποιοι σκοπίμως το αναφέρουν. Αυτό το θέμα έχει κλείσει από το 2006 και είναι ξεκάθαρο και από το νέο καταστατικό της Ομοσπονδίας».

– Και αφού, πρόεδρε, πήγες στο νέο καταστατικό και τις αλλαγές της Γενικής Συνέλευσης της 6ης Ιουνίου, να ρωτήσω το απλό: Η διεύρυνση του Σώματος, που ήταν και το πλέον κομβικό ζήτημα, θα ισχύσει, γιατί και παλιότερα επιχειρήθηκε, αλλά στο Πρωτοδικείο κόπηκε… Και αυτό ήταν πάγιο αίτημα πολλών για τον εκδημοκρατισμό της όλης διαδικασίας και λειτουργίας της ΕΠΟ…

«Λοιπόν, επειδή διάφορα λέγονται, θα το ξεκαθαρίσω. Το είπα και στη Γενική Συνέλευση… Το 2009 το πρόβλημα της μη έγκρισης του καταστατικού ήταν πως η Σούπερ Λίγκα είχε 16 ψήφους μόνο στην εκλογική και όχι και στις απολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΟ. Τώρα είναι ενιαία η διεύρυνση και θα εγκριθεί. Αυτό μας έχουν επισημάνει και έγκριτοι νομικοί».

– Αυτή την πάσα δεν μπορώ να μην την πάρω… Λοιπόν, πολλοί σε κατηγορούν πως, επειδή βρίσκεσαι πότε στην Αθήνα, πότε στη Χίο, κουμάντο στην ΕΠΟ δεν κάνεις εσύ, αλλά κάποια υψηλόβαθμα έμμισθα στελέχη της Ομοσπονδίας καθώς και ο επί σειρά ετών νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Κουρίδης… Τι απαντάς;

sarris-papakon«Αυτό ουδέποτε συνέβη, αυτά τα διαδίδουν κάποιοι κακόβουλοι. Η θέση του προέδρου της ΕΠΟ είναι χωρίς μισθό και ως εκ τούτου πρέπει να δουλεύω στη Χίο. Εγώ βρίσκομαι στα γραφεία της Ομοσπονδίας 2-3 ημέρες κάθε εβδομάδα σχεδόν επί 24ώρου βάσεως. Αυτό, λοιπόν, κάποιοι εκ του πονηρού το ερμηνεύουν ως κενό εξουσίας. Αυτό, όμως, είναι ψέμα. Υπάρχει, όταν απουσιάζω, πάντα είτε ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιάννης Παπακωνσταντίνου είτε κάποιος από την εκτελεστική γραμματεία, όπως πλέον λέγεται το Δ.Σ., για να το συνηθίσουμε κιόλας. Για τον Κουρίδη, τι να λέμε πάλι. Ο άνθρωπος συνταξιοδοτήθηκε οριστικά».

– Και ποιος τον αντικατέστησε;

«Ο Δημήτρης Δαβάκης».

– Ας γυρίσουμε λίγο στο θέμα της αύξησης των μελών της Γενικής Συνέλευσης από 56 σε 181, καθώς είναι όντως πολύ μεγάλη…

«Είναι μια μεγάλη πρόοδος η αύξηση των εκλεκτόρων. Πλέον θα είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι με την ΟΥΕΦΑ… Θέλω να πω σε αυτό το σημείο πως είναι πολύ μεγάλο το βήμα που έγινε για την αναλογικότερη εκπροσώπηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΟ. Το βασικότερο είναι ότι ξεφύγαμε από το άδικο 3%-3,5% και πήγαμε στο 10%. Και αυτό το ποσοστό είναι το μικρότερο παγκοσμίως, πάντως, για την αντιπροσώπευση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 20% έως 50%. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει για αρχή».

– Για τις ΕΠΣ, που θα έχουν πλέον τρία μέλη στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, έχει προβλεφθεί να υπάρχει μια αναλογική εκπροσώπηση, θέλω να πω να μη βγαίνει απαραίτητα μόνο η πλειοψηφία που θα ελέγχει το προεδρείο της κάθε Ένωσης και να είναι στη γραμμή του προέδρου;

«Θα γίνονται εκλογές στις ΕΠΣ για τους δύο εκπροσώπους, πέραν του προέδρου που θα μετέχει εξ οφίτσιο…».

– Μάλιστα, μια σημαντική αλλαγή και στη σωστή κατεύθυνση είναι η εκλογή όλων των μελών των Πειθαρχικών Επιτροπών στη Γενική Συνέλευση, γιατί όμως δεν έγινε το ίδιο και με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, η οποία θα εξακολουθεί να ορίζεται;

«Έχουμε υπογράψει σύμβαση με την ΟΥΕΦΑ για αυτό το θέμα και μάλιστα επιχορηγούμαστε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία για αυτό κάθε χρόνο. Εμείς ακολουθούμε το πρότυπο των Κεντρικών Επιτροπών Διαιτησίας όλων των Ομοσπονδιών. Η σύμβασή μας προβλέπει την εκλογή των προέδρων της ΚΕΔ από το Δ.Σ. και εκείνος με τη σειρά του ορίζει τα υπόλοιπα μέλη. Εκλεγμένος από τη Γενική Συνέλευση είναι μόνο ο πρόεδρος της ΚΕΔ. Και θέλω να επισημάνω κάτι σε αυτό το σημείο…».

– Ορίστε…

«Στη Γενική Συνέλευση της 6ης Ιουνίου ήταν η πρώτη φορά που δεν βρέθηκε καμία ΕΠΣ απέναντι ή να πει κάτι για την ΚΕΔ. Και ενώ έχουμε αυτό το μοναδικό φαινόμενο κάθε Κυριακή με τους υποτιθέμενους πρώην καθηγητές διαιτησίας, που δεν είναι ούτε καν στοιχειωδώς ενημερωμένοι για τις αλλαγές στους κανονισμούς και τις οδηγίες, οι οποίοι με δεκαπέντε σταμάτα – ξεκίνα και κόντρα επαναλήψεις στις φάσεις μέσω τηλεόρασης καταδικάζουν τις αποφάσεις των διαιτητών και βάζουν δυναμόμετρο αν η επαφή των παικτών ήταν ικανή να τον ρίξει κάτω για να δοθεί ή όχι το πέναλτι… Λοιπόν, για μένα, οι μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι ίδιοι οι παράγοντες των ομάδων. Να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να απαξιώνουν το ποδοσφαιρικό προϊόν και την επένδυσή τους σε αυτό. Και ότι πρώτα απ’ όλα μια τέτοια αντιμετώπιση θα είναι ό,τι καλύτερο για τους ίδιους».

– Αυτό μου ακούγεται λίγο ουτοπικό, για να είμαι ειλικρινής…

«Θεωρώ, σε σύγκριση και βλέποντας τι συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε πολλά που είναι μεγαλύτερα, ότι το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση».

– Ένα ακόμα θέμα που χρειάζεται απαντήσεις είναι αυτό το μπλέξιμο και το μπέρδεμα με την κάρτα υγείας, για την οποία ασκήθηκαν και ποινικές διώξεις…

«Η τωρινή διοίκηση ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2012… Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου διαπιστώσαμε πως η ΕΠΟ πλήρωνε ένα σημαντικότατο ποσό για μια σύμβαση που είχε ξεκινήσει το 2005 και είχε επεκταθεί το 2010, αλλά χωρίς ουσιαστικά να υλοποιείται. Αυτή η σύμβαση ουδέποτε λειτούργησε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ορισμένων ΕΠΣ, οι οποίες παρέλαβαν τα μηχανήματα χωρίς να έχουν αντικειμενική ευθύνη. Τότε, λοιπόν, ξεκινήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τελικά τον Μάρτιο του 2013 ως Δ.Σ. καταγγείλαμε, μετά από δική μου πρόταση, τη σύμβαση. Και μιλάμε για μια σύμβαση που ζημίωσε την Ομοσπονδία σχεδόν 11,5 εκατ. ευρώ και προβλεπόταν να χρειαστεί να δώσει η ΕΠΟ άλλα 15-16 εκατ. Λοιπόν, μετά από όλα αυτά ήρθε το ΣΔΟΕ και έπειτα από έλεγχο στην Ομοσπονδία και την εν λόγω εταιρεία με την οποία καταγγείλαμε τη σύμβαση, απαγγέλθηκαν διώξεις σε όλα τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ. από το 2004 και έπειτα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ευθύνονται. Προσωπικά δεν έχω καμία εμπλοκή, κάθε άλλο. Εξάλλου, αυτή η διοίκηση κατήγγειλε τη σύμβαση».

sarris-mitroglou– Κάτι άλλο… Με το προπονητικό κέντρο των εθνικών ομάδων το θέμα έχει «παγώσει», τι γίνεται;

«Επειδή ξέραμε ότι θα πουληθεί η έκταση στο Ελληνικό από το Δημόσιο, εδώ και ένα χρόνο καταβάλλουμε προσπάθειες, οι οποίες όμως δεν έχουν τελεσφορήσει. Μέσα σε αυτό το πλάνο είχαμε συζητήσει για το προπονητικό κέντρο της Παιανίας. Έχουμε ζητήσει μια έκταση από την Περιφέρεια Αττικής μέσω των Ολυμπιακών Ακινήτων, ξεκαθαρίζοντας πως το κόστος των έργων θα το αναλάβουμε εμείς ως ΕΠΟ… Αναμένουμε, μετά το Μουντιάλ θα επιταχύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Γενικά, όμως, δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια…».

– Δηλαδή;

«Πήραμε το κτίριο των Special Olympics, δίπλα από τα γραφεία της ΕΠΟ στο Γουδή. Εκεί θα κάνουμε το μουσείο του ποδοσφαίρου. Επίσης, μετά από δημοπρασία κατοχυρώθηκε στην Ομοσπονδία και το γήπεδο με συνθετικό χλοοτάπητα, το οποίο βρίσκεται λίγο πριν από τη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΠΟ… Και κάνουμε και άλλα…».

– Όπως;

«Έχουμε προχωρήσει σε περικοπές 20%, ώστε να επιχορηγηθεί από την ίδια την Ομοσπονδία το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα για να πάρει έγκριση ISO όλη η Ομοσπονδία, τώρα έχει μόνο το τμήμα αδειοδοτήσεων. Αυτό το πρόγραμμα με το ISO, μάλιστα, επιχορηγείται από την ΟΥΕΦΑ με 100.000 ελβετικά φράγκα κάθε χρόνο. Αυτό είχε έρθει ως οδηγία το 2011 και εμείς το ξεκινήσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακόμα, προβλέπονται σημαντικές οργανωτικές αλλαγές στην ΕΠΟ, ώστε να λειτουργεί καλύτερα».

– Και για το φινάλε άφησα το Μουντιάλ της Βραζιλίας… Για πες μου, πρόεδρε, τι περιμένεις από την Εθνική;

«Είμαι αισιόδοξος και περιμένω καλές εμφανίσεις. Δεν μπορώ να προδικάσω βέβαια κάτι, έχω την αίσθηση, όμως, ότι το πρώτο ματς με την Κολομβία είναι ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα. Αν πάρουμε σε αυτό ένα θετικό αποτέλεσμα, μετά θα έχουμε το πάνω χέρι και κυρίως ψυχολογία… Στόχος είναι να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Είναι για το πρεστίζ, είναι για την πατρίδα καλό. Και για να είμαστε ρεαλιστές, είναι και μεγάλα τα οικονομικά οφέλη για την Ομοσπονδία σε κάθε πρόκριση σε επόμενη φάση του Μουντιάλ. Η Εθνική είναι η βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η εθνική ομάδα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους δυσφημούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν η Εθνική δεν πάει καλά και μένει εκτός μεγάλων διοργανώσεων, φταίει η ΕΠΟ, όταν όμως πάει καλά και είναι παρούσα, τότε ξεχνούν την ΕΠΟ… Θέλω να πω ότι η μεγάλη πλειονότητα των παικτών προέρχονται και ξεκίνησαν από τα ενωσιακά πρωταθλήματα. Όλοι οι παίκτες αυτή τη στιγμή, πλην του Μήτρογλου και του Χολέμπας. Από αυτά τα ενωσιακά πρωταθλήματα βγήκαν όλοι οι διεθνείς, τα οποία διοργανώνει η ΕΠΟ και είχε χορηγό τον ΟΠΑΠ μέχρι και πριν από δύο χρόνια, αλλά πλέον πορευόμαστε μόνοι μας. Αυτή είναι η Εθνική, λοιπόν, και την πιστεύω».

– Τελικά, πρόεδρε, όντας και γιατρός, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει γιατρειά;

«Ασφαλώς και έχει γιατρειά. Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά νομίζω πως τα καταφέρνουμε».

Πηγή: a-sports.gr

To Top