Ο Φίλιπ Σίντκλεφ παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, με έναν δημοσιογράφο της να ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει με τον παίκτη του Άρη.
Ο νεαρός γκολκίπερ αναφέρθηκε στην απόφασή του να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα, αν και μόλις 19 ετών, στους στόχους του, στις πρώτες εντυπώσεις από τον Άρη και τη Θεσσαλονίκη και διάφορα άλλα.
Αναλυτικά όσα είπε ο Σίντκλεφ:
“Αποφοίτησα την περασμένη άνοιξη από το λύκειο Bromma. Το μεγαλύτερο βήμα που κάνουν ορισμένοι φίλοι μου είναι να μετακομίσουν στην Ουπσάλα και να αρχίσουν να σπουδάζουν εκεί. Φεύγω από το σπίτι για πρώτη φορά εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι μια περιπέτεια”.
Μετά από 3-4 μέρες στην Ελλάδα με τον γιο του, ο πατέρας Γιόχαν επέστρεψε στη Σουηδία.
“Μένω σε ξενοδοχείο αλλά έχω ελέγξει μερικά διαμερίσματα. Ένας από τους συμπαίκτες μου φέρνει την οικογένειά του εδώ, χρειάζεται ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα και μπορώ να πάρω το δικό του. Είναι μια υπέροχη περιοχή ακριβώς νότια της πόλης, πολύ κοντά στο προπονητικό κέντρο, το αεροδρόμιο και τη θάλασσα”.
“Η φίλη μου η Λιβ μάλλον θα έρθει σε μια εβδομάδα περίπου. Δεν ξέρει πραγματικά τι θα κάνει στο μέλλον, να σπουδάσει, να εργαστεί, να βγει έξω και να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Αλλά μάλλον είναι εντάξει στο να χρησιμοποιεί τη Θεσσαλονίκη ως μια από τις βάσεις της… Νομίζω ότι θα έχω αρκετές επισκέψεις από οικογένεια και φίλους. Είναι ένα πολύ ωραίο περιβάλλον και μέρος για να είσαι”.
“Με τον πατέρα μου κάναμε μια εκδρομή κάτω στη Χαλκιδική. Δεν χρειάστηκε περισσότερο από μία ώρα για να φτάσω εκεί. Υπάρχουν φανταστικά μέρη και παραλίες εκεί”.
Ως 18χρονος, ο Φίλιπ Σίντκλεφ μπήκε στο σουηδικό πρωτάθλημα το 2023, ήταν η πρώτη επιλογή του Όλαφ Μέλμπεργκ και του Αντρέας Ένγκελμαρκ και εξασφάλισε ότι η Μπρομαποϊκάρνα θα παραμείνει στην κορυφαία λίγκα.
Έπαιξε τους περισσότερους αγώνες κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της φετινής σεζόν, αλλά η Μπρομαποϊκάρνα έχει ακόμα μια συγκεκριμένη διαχείριση με τους τερματοφύλακες.
Ο τερματοφύλακας της εθνικής Φινλανδίας Λούκας Μπέργκστρομ δόθηκε δανεικός από την Τσέλσι την άνοιξη, αλλά επέστρεψε στο Λονδίνο. Ο Λούκας-Χαγκ Γιόχανσον, ο οποίος αποκτήθηκε από την Βέιλε, τραυματίστηκε στον ώμο του πρόσφατα και στη συνέχεια η Μπομαποϊκάρνα έφερε τον Φαμπιάν Μρόζεκ, 20 χρονών, δανεικό από τη Λίβερπουλ. Ο Πολωνός τερματοφύλακας ήταν στα τρία τελευταία παιχνίδια της Μπρομαποϊκάρνα.
Ντεμπούτο στην εθνική U21
Πέρυσι ο Φίλιπ Σίντκλεφ πήρε θέση στην εθνική ομάδα της Σουηδίας U19, τον Ιούνιο φέτος έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα U21.
“Έχω παίξει πολύ στην Μπρομαποϊκάρνα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ins and outs. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, όταν ο Μπέργκστρομ είχε επιστρέψει στην Τσέλσι, είχαμε μια συζήτηση. Το κατάλαβα ότι θα στοιχημάτιζαν πάνω μου το φθινόπωρο, για τον υπόλοιπο χρόνο. Όταν όμως τραυματίστηκε ο Χαγκ-Γιόχανσον, έφεραν τον Μρόζεκ κι έπρεπε να παίξει αμέσως, την επομένη της άφιξης του στη Σουηδία.
Ήταν μεγάλη απογοήτευση όταν πήγα στον πάγκο απευθείας απέναντι στην Γκέτεμποργκ εκτός έδρας. Την ίδια στιγμή, ο ατζέντης μου Φρέντρικ Στούρ μου είχε μιλήσει για το ενδιαφέρον από τον Άρη. Ένιωσα ότι ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσω κάτι νέο. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία”.
Η σχέση με τον προπονητή της Μπρομαποϊκάρνα Όλοφ Μέλμπεργκ είναι καλή κι έτσι ο Σίντκλεφ θα μπορούσε να ρωτήσει τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού για μεταγραφή στο ελληνικό πρωτάθλημα.
“Μίλησα και με τον Όλοφ και με τον Αντρέας γι’ αυτό. Ο Όλοφ ήταν πολύ χαρούμενος για μένα, που άδραξα την ευκαιρία, ειδικά ως τερματοφύλακας. Μου μίλησε για τη ζωή στην Ελλάδα και το ελληνικό πρωτάθλημα.
Το ενδεχόμενο να μετακομίσω στο ελληνικό πρωτάθλημα μάλλον δεν θα παρέμενε μέχρι τον χειμώνα αν είχα καθίσει στον πάγκο μέχρι το φθινόπωρο”.
Ποια είναι τα συναισθήματά σου για την Μπρομαποϊκάρνα;
“Είμαι πολύ ευγνώμων. Ήμουν στον σύλλογο για έξι χρόνια και ο Αντρέας Λάρσον, ο προπονητής τερματοφυλάκων μας, και η Μπρομαποϊκάρνα με έφεραν. Πόνταρε πάνω μου ως 18χρονο στο πρωτάθλημα.
Αλλά μερικές φορές η εμπιστοσύνη σε μένα ήταν μικρή. Αν δεχόμασταν γκολ έφταιγα εγώ. Όμως, έτσι λειτουργούν σε υψηλό επίπεδο πολλά κλαμπ”.
Για το κεφάλαιο Άρης;
“Την επόμενη σεζόν η Ελλάδα παίρνει πέντε ευρωπαϊκές θέσεις. Ήταν κάτι που χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ο ΑΡΗΣ για να με πείσει ότι οι πιθανότητές του να παίξει ξανά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση θα αυξηθούν σημαντικά”.
Γιατί σε απέκτησε ο Άρης;
“Θεωρούν ότι έχω σπουδαίο μέλλον. Τους αρέσει ο έλεγχος της μπάλας με πόδια μου, αυτό είναι θεμελιώδες. Συναγωνίζομαι με τον Χουλιάν Κουέστα. Το συμβόλαιό μου είναι πενταετές.
Μετά τις πρώτες προπονήσεις νιώθω ήδη ότι είμαι σε άλλο επίπεδο. Δεν είναι μόνο επειδή κάνει ζέστη που η μπλούζα μου είναι ιδρωμένη μετά την προπόνηση. Είναι πιο σκληρά.
Ως τερματοφύλακας πρέπει επίσης να παλέψεις για μια θέση στην ενδεκάδα με διαφορετικό τρόπο, λίγο περισσότερο με τον καιρό. Αν ήμουν επιθετικός και ως 18χρονος έβαζα επτά ή οκτώ γκολ, θα είχα πουληθεί για 6-7 εκατ. ευρώ και θα μου επέτρεπαν να παίξω αμέσως.
Τώρα οι ιθύνοντες στον Άρη λένε ότι έχω 50-50 πιθανότητες να σταθώ φέτος και ότι μπορώ να γίνω πρώτος τερματοφύλακας την επόμενη σεζόν. Αλλά οι υποσχέσεις στο ποδόσφαιρο είναι αυτό που είναι”.
Ποιος είναι ο λογικός στόχος για σένα;
“Να παίξω μερικά παιχνίδια, να εξελιχθώ ως τερματοφύλακας, τόσο στο παιχνίδι όσο και ψυχικά και σωματικά. Ο ΑΡΗΣ είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα. Έκανα το ντεμπούτο μου στην εθνική U21, πήγε καλά σε εκείνο το ματς (5-2 νίκη σε φιλικό με την Κροατία τον Ιούνιο) και όταν ξεκινήσει ο επόμενος προκριματικός κύκλος, η γενιά μου είναι στην κατάλληλη ηλικία”.
“Έχω ήδη καταλάβει ότι πρέπει να σκεφτείς λίγο εδώ στην πόλη. Έκανα ιατρικές εξετάσεις πριν από λίγες μέρες, φορούσα ρούχα του Άρη, όταν ο μπαμπάς και εγώ πήγαμε για φαγητό στην παλιά πόλη. Ο σερβιτόρος στο εστιατόριο μας πλησίασε διακριτικά και μας εξήγησε ότι σε αυτό το μέρος της πόλης υπάρχουν πολλοί φίλοι του ΠΑΟΚ”.
“Αν τα καταφέρω εδώ, όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος ανοίγεται σε έναν τερματοφύλακα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Χρειάζεται σκληρή δουλειά στο προπόνηση, λίγη τύχη και καλούς αγώνες για να φτάσεις εκεί, αλλά πρέπει να σου επιτραπεί να ονειρεύεσαι”.