Η Ρώμη βρίσκεται στις επάλξεις για το “Derby della Capitale” και ορίστε μια ενδεκάδα ποδοσφαιριστών, που φόρεσαν τη φανέλα και της Ρόμα και της Λάτσιο.
Αλεξάντερ Κολάροφ
Η ομάδα που τον ανακάλυψε σε μικρή ηλικία στην Σερβία ήταν το 2007 η Λάτσιο, η οποία έκανε δικό της τον 22χρονο – τότε – ακραίο αμυντικό, με ένα ποσό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Μέσα σε μία τριετία, ο Κολάροφ έκανε «όνομα» και το 2010 οι Άραβες της Μάντσεστερ Σίτι δαπάνησαν 16 εκατομμύρια λίρες για να τον κάνουν κάτοικο Αγγλίας. Στο Ετιχάντ, ο Κολάροφ έμεινε για επτά ολόκληρα χρόνια και πέρσι πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ρώμη. Αυτή τη φορά για λογαριασμό της Ρόμα, με την οποία αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.
Σίνισα Μιχάιλοβιτς
Η καριέρα του Σέρβου στα ιταλικά γήπεδα ξεκίνησε το 1992, όταν πήρε μεταγραφή από τον Ερυθρό Αστέρα για την Ρόμα. Στους «τζιαλορόσι» έμεινε για μόλις δύο σεζόν, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε ως τις χειρότερες στην καριέρα του. Για μια τετραετία αγωνίστηκε στην Σαμπντόρια και το 1998 υπέγραψε στην Λάτσιο. Ο Μιχάιλοβιτς ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στις επιτυχίες των «λατσιάλι» και στα έξι χρόνια του στην ομάδα κατέκτησε το ιταλικό πρωτάθλημα και το κύπελλο κυπελλούχων.
Άντζελο Περούτσι
Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ρόμα και στη συνέχεια δόθηκε δανεικός στην Ελλάς Βερόνα. Επέστρεψε στους «τζιαλορόσι», όμως τον Οκτώβριο του 1990 βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών και τιμωρήθηκε. Το 1991 υπέγραψε στην Γιουβέντους, με την οποία ο Ιταλός τερματοφύλακας κατέκτησε τα πάντα. Ακολούθησε η Ίντερ και το 2000 η Λάτσιο δαπάνησε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Στους «λατσιάλι» έμεινε μέχρι το 2007, όταν και αποφάσισε να κρεμάσει τα γάντια του. Μάλιστα, ανακοίνωσε το «αντίο», μετά από ένα παιχνίδι κόντρα στην Ρόμα.
Λουίτζι Ντι Μπιάτζιο
Ο «μονομάχος» ξεκίνησε την καριέρα του στην Λάτσιο, με την οποία αγωνίστηκε μόλις μία φορά στο Καμπιονάτο. Μετά από έξι χρόνια σε Μόντσα και Φότζια, ο Ντι Μπιάτζιο μπήκε στο στόχαστρο των «μεγάλων» και το 1995 η Ρόμα τον έκανε δικό της. Ο Ντι Μπιάτζιο αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια στους «τζιαλορόσι» και μέσα σε αυτό το διάστημα εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους μέσους του ιταλικού ποδοσφαίρου.
Σεμπαστιάνο Σιβίλια
Η παρουσία αμυντικών παγκόσμιας κλάσης (Καφού, Αλνταϊρ, Σάμουελ, Πανούτσι, Καντελά) εμπόδισε τον Σιβίλια να πάρει αρκετές ευκαιρίες στην Ρόμα, μένοντας μόλις για μία σεζόν, το 2001-2002. Έφυγε για την Πάρμα και το 2004 δόθηκε δανεικός στην Λάτσιο. Ένα χρόνο μετά, οι «λατσιάλι» τον απέκτησαν με κανονική μεταγραφή, με τον Ιταλό αμυντικό να μένει στην Λάτσιο μέχρι το 2010, όταν και ολοκλήρωσε την καριέρα του.
Ρομπέρτο Μούτσι
Από τις ακαδημίες της Ρόμα, το 1990 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Ο Ιταλός επιθετικός αγωνίστηκε για τρεις σεζόν με τους «τζιαλορόσι», πριν φύγει για την Κάλιαρι και στη συνέχεια για την Ουντινέζε. Το 2003 επέστρεψε στην Ρώμη, αυτή τη φορά όμως για λογαριασμό της Λάτσιο. Μάλιστα, με ένα δικό του γκολ, οι «λατσιάλι» απέφυγαν τον υποβιβασμό το 2005, χρονιά που αποχώρησε και ο ίδιος από την ομάδα.
Ντιέγκο Φουσέρ
Με την Μίλαν να κατέκτησε τα πάντα, όμως με την Λάτσιο έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην καριέρα του, από το 1992 έως το 1998, όταν και έγινε διεθνής με την εθνική Ιταλίας. Με τους «λατσιάλι» έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το 1998, ένα τρόπαιο που κατέκτησε με την Πάρμα την επόμενη χρονιά. Το 2001 επέστρεψε στην Ρώμη, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Ρόμα. Αντίθετα με την Λάτσιο, η παρουσία του στους «τζιαλορόσι» δεν ήταν πετυχημένη, με μόλις 15 συμμετοχές σε δύο χρόνια.
Λιονέλο Μανφρεντόνια
Ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Λάτσιο τη δεκαετία του ’70 και δεν άργησε να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα, αλλά και να βρεθεί στην εθνική Ιταλίας. Ωστόσο, το 1980 αναμείχθηκε στο σκάνδαλο στημένων αγώνων “Totonero” και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών ετών, ενώ η Λάτσιο υποβιβάστηκε. Επέστρεψε και το 1985 πήρε μεταγραφή για την Γιουβέντους και δύο χρόνια μετά έγινε παίκτης της Ρόμα. Οι φίλοι των «τζιαλορόσι» αντέδρασαν έντονα στην απόκτησή του, όμως ο Μανφρεντόνια έγινε γρήγορα βασικός στην ομάδα. Με τη φανέλα της Ρόμα ολοκλήρωσε και την καριέρα του, αλλά με άδοξο τρόπο, αφού υπέστη καρδιακό επεισόδιο το 1989, σε έναν αγώνα κόντρα στην Μπολόνια, που γινόταν σε πολικές θερμοκρασίες.
Άρνε Σέλμοσον
Ο Σουηδός επιθετικός βρέθηκε στην Ιταλία το 1954, όταν έγινε παίκτης της Ουντινέζε. Την αμέσως επόμενη σεζόν πήρε μεταγραφή για την Λάτσιο, στην οποία αγωνίστηκε για τρία χρόνια, σημειώνοντας 31 τέρματα σε 101 συμμετοχές. Στη συνέχεια, ο Σέλμοσον πέρασε… απέναντι, καθώς συνέχισε την καριέρα του στην Ρόμα. Και στους «τζιαλορόσι» αγωνίστηκε για τρία χρόνια, με απολογισμό 30 γκολ σε 87 παιχνίδια. Μέχρι και σήμερα, παραμένει ο μοναδικός ποδοσφαιριστής, που έχει βρει δίχτυα στο ντέρμπι της Ρώμης και με τις δύο ομάδες.
Φούλβιο Μπερναρντίνι
Ο «καθηγητής» ξεκίνησε την καριέρα του στην Λάτσιο, με την οποία αγωνίστηκε από τερματοφύλακας (!) μέχρι επιθετικός. Στους «λατσιάλι» αγωνίστηκε την τριετία 1923-1926 και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Ίντερ του Τζουζέπε Μεάτσα. Το 1928, ο Ιταλός μέσος μετακινήθηκε στην Ρόμα, στην οποία αγωνίστηκε για έντεκα χρόνια. Οι «τζιαλορόσι» ήταν και η πρώτη ομάδα, που ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής, ενώ ο Μπερναρντίνι κάθισε αργότερα και στον πάγκο της Λάτσιο. Ο μοναδικός που έχει βρεθεί και στους δύο συλλόγους, τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως προπονητής.
Ατίλιο Φεράρις
Βρέθηκε στην Ρόμα από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, ενώ έγινε ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία της και ο άνθρωπος που την οδήγησε στον παρθενικό της τίτλο. Μετά από επτά χρόνια παραμονής στην ομάδα, ο Ιταλός μέσος πήρε την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στην Λάτσιο και να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής, που πήγε απευθείας από τη μία ομάδα στην άλλη. Στην Λάτσιο έμεινε μόλις για δύο χρόνια, ενώ το 1938 επέστρεψε για μία σεζόν στην Ρόμα.